Jak zastříhnout slivoň
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.66 (?), 26.4.2011 7:22
Dobrý den,
celková výška stromku je v tuto chvíli asi 106 cm. Rozvětvení je ve výšce 94 cm a výhon nového terminálu začíná ve výšce asi 50 cm.
M. Krátký
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 26.4.2011 12:29
Ano zdání klame, když není měřítko, ani referenční bod.Stromek vypadá vyšší, než ve skutečnosti je.Podle literatůry čtvrtkmen u slivoňí přectavuje korunka ve výšce 1-1,1 m.
Snad z vlastní zkušenosti(taky jsem tvaroval u slivoňí na myru vyšší základy korunek, na meně vzrůsté podnoži nižší korunky)raději doporučuji, a sám se toho držím nižší korunky z důvodů pozdějších obtíží při dopěstování níže položených větví.Vždy jde z toho udělat vysokokmen odřezáním níže položených větví.
Na posledním obrázku navíc chybí silnější terminál nad ponechanou korunkou, a postraní silnější obrost bude mít tendenci přerustat slabší terminál.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.55 (?), 26.4.2011 14:11
Dobrý deň pán Mirek! Zachytil som som toto "vlákno" až dnes. Takisto som presvedčený, že alternatíva p.Lídy (vyznačená červene) bola v shode s Vašou predstavou a preto aj najlepšia. Ostáva zavoskovať rezné rany na kmienku a vyslepiť rašiace očká pod budúcou korunkou. Tých 5 základov budúcej koruny bohate stačí a koreňový systém je istotne dosť vyvinutý, aby Vám do jesene vyrástli solídne základy koruny aj so stredníkom. Neviem akú máte odrodu, ale ak by mali bočné kostrové konáre snahu rastnúť strmo hore, odporúčam ich neskôr mierne vyviazať alebo rozoprieť, aby sa otvorila korunka podporil sa rast stredníka. Odpadnú Vám v budúcom roku starosti s presvetlovaním koruny a odstraňovaním konkurenčných či do vnútra koruny rastnúcich konárov. Tieto nevhodne rastnúce konáre by som odstraňoval už počas tejto sezóny, aby drevo kostrových konárov už v tomto roku čo najviac zmohutnelo. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.55 (?), 26.4.2011 17:34
Dobrý deň! Na teórii tiahnutia miazgy môže byť niečo rozumné. Druhá teória hovorí, že miazga skôr stúpa hore, najmä po týchto dážďoch a tlačí sa do narašených pukov. Nebál by som sa toho, že by počet pukov v založenom základe budúcej korunky bol nedostatočný a boli by problémy s ťahom miazgy. Skôr naopak, nežiadúci obrast pod korunkou odvedie značnú časť živín, ktoré by mohli byť využité práve pre korunu. Potvrdením mojej "teórie" je fakt, že napr. na preočkovanom starom kmeni viniča musím vyslepovať nežiadúce vyrašené očká pôvodnej sorty, aby všetka sila a živiny išli iba do očiek novej sorty. Razantnosť zásahu sa neprejavila negatívne, z očiek vyrástli kvalitné hrubé ťažne k budúcej úrode. Ponechávať na kmeni nové ťažne súčasne s ťažňami pôvodnej sorty nedáva zmysel. Myslím si, že v prípade slivky nie je situácia diametrálne odlišná, ale nech sa rozhodne pán Mirek. Ja som si dovolil iba poradiť. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 26.4.2011 18:03
Aniž jsem četl poslední dva diskuzní příspěvky, všechna očka na výhonu pod korunkou jsem dnes odpoledne vyslepil. Jsem tedy zvědavý, jak se bude celá věc vyvíjet dál. Dám určitě vědět. Jinak samozřejmě děkuji za Vaši chuť diskutovat a za dobré rady.
M. Krátký
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|