Jak na švestky, co nepadají?
|
|
 |
 |
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?) 17.8.2018 9:49
Na stromech místních Domácích pozoruju, že některé plody (pouze pár) také zůstávají dlouho na stromě. Dost plodů jde dolů ještě před sklizní, potom, když už jsou zralé, v několika sklizňových vlnách, přičemž platí, že čím pozdější "vlna", tím kvalitnější plody. No a nakonec zůstávají plody - říkám jim zlaté švestky - které tam visí i po opadu listí a kolikrát až do zámrzu. Některé jsou trochu u stopky scvrklé, jiné normální s odlišnou - zlatavou - dužninou. Každopádně chuťově nejlepší. Taková švestková šlechta.
Nevím, jestli se na tom podílí houby nebo je to spíš nějaká fyziologická porucha v procesu dozrávání, kdy je narušen mechanismus přirozeného opadu plodů.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 16.8.2018 21:45, zobrazeno: 2456x
Patrně nejsem sám, kdo se setkává s podobným problémem. Švestky trhám jen málokdy. Když potřebujem na koláče, knedlíky či povidla, jen lehce zatřesu některou z větví. Do sudu čekám, až samy spadnou. Jenom když někomu věnuji košík, přinutím se vylézt na strom.
Některé odrůdy spadnou kompletně. Katinka shodila postupně všechny plody sama. Lepotica ale nechala asi 20% plodů viset. Drží tak pevně, že nejdou ani setřást. Dokonce i když je zkouším utrhnout, vytrhne se stopka z plodu i s kouskem dužiny. Přitom plody jsou zcela měkké. Což o to, plody lepotice jsou velké a strom není mimořádně vysoký. Ale obávám se, že podobně se bude chovat i Wangheimova, možná i další.
Taky se u některých odrůd (právě Wangheimova) setkávám s plody, které pevně visí na stromě a scrvrkávají se. Dužina se stává sušší, ale je velmi sladká. Není to suchem, protože současně je na stromě plno šťavnatých plodů. Vzdáleně to připomíná botrytický sběr u hroznů, je možné, že i tu bude hrát roli nějaká houba.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.26 (?), 17.8.2018 0:01
Já ten jev pozoruji u švestek které jsem kdysi vypěstoval z odkopků nebo narouboval z místních zdrojů nebo od přátel z práce.
Většinou velmi trpí monilií, plesniví na stromě, scvrtkávají se, ale padat nechtějí. A přitom jde na těch stromech otrhat i pěkné zdravé plody. Ale jen otrhat, málo který z nich spadne sám.
Ale to je asi jiný případ než ten Váš, protože už delší dobu vykazují příznaky napadení šárkou. Jen letos se nějak vzchopily, ale i tak zdravé a vyzrálé plody padají minimálně i po silnějším zatřesení.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.35 (?), 17.8.2018 7:17
Nejsou ty švestky jen uvařené horkem, taky mám takové.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?), 17.8.2018 9:49
Na stromech místních Domácích pozoruju, že některé plody (pouze pár) také zůstávají dlouho na stromě. Dost plodů jde dolů ještě před sklizní, potom, když už jsou zralé, v několika sklizňových vlnách, přičemž platí, že čím pozdější "vlna", tím kvalitnější plody. No a nakonec zůstávají plody - říkám jim zlaté švestky - které tam visí i po opadu listí a kolikrát až do zámrzu. Některé jsou trochu u stopky scvrklé, jiné normální s odlišnou - zlatavou - dužninou. Každopádně chuťově nejlepší. Taková švestková šlechta.
Nevím, jestli se na tom podílí houby nebo je to spíš nějaká fyziologická porucha v procesu dozrávání, kdy je narušen mechanismus přirozeného opadu plodů.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|