Jak "důstojně vylepšit" slivovici



Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
18.5.2010 15:43

...150 litrů trnek a 50 litrů medu...
To jste se trošku upsal, ne?
Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 14.198 (?), 18.5.2010 11:26, zobrazeno: 55668x

Dobrý den, mám slivovici 50% pouze švestky. Každý člověk má jinou chuť. Co se mi zatím osvědčilo (valašský penicilín)  dát 1 ku 4, tekutý med a slivovici a nechat odstat a občas otočit. Dále jsem slyšel dát do slivovice kousky dřeva ze švestky - prý ztmavne a dostane chuť whisky. Prosím poraďte dalši osvědčenné úpravy? Děkuji za odpovědi Martin

   
host - 14.198 (?), 18.5.2010 11:35

Dát na nevyzrálý plod skleněnou láhev s úzkým hrdlem, švestka v ní dozraje a po utrhnutí dolejte slivovicí.

      
host - 129.96 (?), 18.5.2010 12:34

Domnívám se, že dobrou slivovici nejde nijak vylepšit a ani to nepotřebuje. Slivovice je švestkový destilát bez dalších příměsí. Podobnými metodami lze změnit chuť slivovice horší k trochu lepšímu. Ale už to nebude slivovice, ale slivovicový likér. Ale komu to tak chutná, nic proti tomu.

      
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 19.5.2010 0:56

Není to tak jednoduché. Vybrat vhodnou větev, kde se dá láhev uvázat dnem vzhůru a hrdlem dolů (v něm nasunuttý plod), aby do láhve nepršelo. A nevím, zda-li se ještě to hrdlo nemusí nějak zabezpečit proti vosám. Též jsem kdysi přemýšlel, že takhle vypěstuji hrušku v láhvi, ale ještě jsem se k tomu nedostal. To co je někdy vidět v obchodech, tak to je lepená láhev.

         
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 19.5.2010 1:02

Zapoměl jsem dodat, že to neberu jako důstojné vylepšení ovocné pálenky, ale beru to jako takovou kuriozitu, s kterou bych možná někoho známého při nějaké zvláštní příležitosti obdaroval.

   
host - 38.122 (?), 18.5.2010 12:36

Slivovice je velmi specifický alkohol, není jemný jako brandy, vodka nebo whisky a po vypálení je blbost do něj cokoliv lít. Slivovice má být čirá, bez zápachu jiných složek. Nevím jestli jste z Valach, ale u nás by vás za to "lynčovali" 

Jakékoliv vylepšovadla se dávají před pálením do kvasu a nebo ještě do sudu před kvasením. Já osobně dávám dávku s medem - 150 litrů trnek a 50 litrů medu, dál se nechá vykvasit. Je to drahý špás, ale nic lepšího jsem zatím nepil. Zbytek úrody pálím klasicky.

      
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.5.2010 15:43

...150 litrů trnek a 50 litrů medu...
To jste se trošku upsal, ne?
Martin

         
host - 38.122 (?), 18.5.2010 15:51

Neupsal :-) Mám doma včelín a opravdu jsem se neupsal :-) Nesmí se míchat hned dohromady. Kvas už musí být trochu rozjetý jinak nezačne kvasit. Med neprodávám a rodinu vesměs stíhám zásobit.

            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.5.2010 16:35

A vykvasí veškerý med? 50l medu na 150l švestek mi připadá strašně moc. To je nějakých 70kg medu. Myslím, že by stačilo přidat pouze desetinu medu a výsledek by byl stejný (co do množství destilátu, to do chuti).
Martin

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.196 (?), 18.5.2010 18:19

Tímto poměrem jen zabijete kvasinky. Není nad mírně obohacenou surovinu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika