Jak "důstojně vylepšit" slivovici

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 61.6 (?) 
21.5.2010 15:17

Možná by název tématu neměl znít "Jak důstojně vylepšit slivovici" - dobrá slivovice je nevylepšitelná a řadu jejich milovníků to dráždí. Spíš bych napsal "Co dobrého lze ještě vyrobit ze slivovice"
   Ten přídavek jalovce a máty (bez oslazení) nemusí být vůbec špatný. Za jak dlouho lze takový destilát pít? Zkoušel jste to i z jiné pálenky než švestkové? Mátu čerstvou nebo sušenou?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 145.83 (?), 17.7.2017 8:03

Já sem taky něco zkoušel z jablkovicí, návody sem dostal od sousedu.Do litru kuru z jednoho pomeranče a vanilkový cukr (nemusí byt) nechat asi měsíc luhovat Pak do litru kousiček skořice a asi 5 hřebíčků plus kdo chce zas vanilkový cukr.Zkoušel sem dát i mátu, do další sem zkoušel sušený bezinkový květ.A i sušené meruňky.Zkusit se dá asi všechno, podle mě je to lepší jak dělat nějaký likér.Ještě mám naloženy v litru 3 zelené ořechy, ale ty by tam měly být aspoň rok, tak zatím čekám.Ještě sem slyšel jeden recept na vylepšení špatné slivovice, do litru dát 2 sušené švestky a 5 sušených rozinek.

host - 90.98 (?), 8.7.2025 14:58

V poslední době jsem několikrát ochutnal slivovici až nepřirozeně vonící po mandlových jádrech a v chuti až nepřirozeně sladkou. Vím od koho tato "slivovice" pochází a je mi jasné, že kvas moc švestek neviděl. Vyzkoušel jsem slivovičku (v mém případě se jednalo o 50% švestek 50% jablek) napodobit. 1. jsem dal do kvasu mandlová jádra - to na výslednou chuť nemělo téměř žádný vliv naopak se mi zdálo, že je slivovice ještě hořčí. 2. Dal jsem loupané madle do slivovice - rovněž nezabralo. 3. nalil jsem do slivovice mandlový olej - rovněž bez úspěchu. Dal jsem do slivovice aroma sladké mandle v poloviční koncentraci než doporučuje výrobce - slivovici to navonělo vůně však nepřimíná mandle, vůni neumím přesně popsat. Pokud někdo dává aroma pak bych doporučil spíše méně 10 až 25% dávky, které doporučuje výrobce aroma. Poté jsem zkusil do slivky dodat cukr. 5g/l pozor při rozmýchávání mi to trochu pěnilo. Účinek byl asi nejpozitivnější slivovička zesládla a ztratila se hořkost a kyselost. Aroma a cukr umí zázraky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz