|
Gabrovská se Bulharům povedla
|
|
|
|
host - 234.9 (?) 20.11.2016 18:44
neznám v našem okolí Hodonína místo, kde šv.domácí v plodnosti netrpí šárkou. Plody z infikovaného stromu jsou drobnější, bez chuti a cukernatosti.
Aké máte odrody sliviek? Ktoré odrody hodnotíte u vás ako najodolnejšie na šarku?
Jano
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
host - 234.9 (?), 20.11.2016 18:44
neznám v našem okolí Hodonína místo, kde šv.domácí v plodnosti netrpí šárkou. Plody z infikovaného stromu jsou drobnější, bez chuti a cukernatosti.
Aké máte odrody sliviek? Ktoré odrody hodnotíte u vás ako najodolnejšie na šarku?
Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.230 (?), 20.11.2016 18:45
Několik Stanley, domácí, Wangenheim, Gabrovská, Topfirsit, Topend. V okolních zahradách mají sousedé stromů hodně. Podle mně, pokud se správně stříká proti pilatce a nepřijdou mrazy, bývá odrůda každoroční. S pozdravem, wtom.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.230 (?), 21.11.2016 19:26
Ano, souhlasím. Ale zralá Stanley, čerdtvě utrhnutá ze stromu taky neurazí. Kompoty i povidla jsou výborné, o koláčích ani nemluvě. Asi nejsem takový fainšmekr, abych řešil, zda povidla, kompoty nebo slivovice z jedné odrůdy jsou lepší než z druhé. Už jsem hodně "taky odborníků", kteří nedají dopustit na některou odrůdu, vyvedl z omylu. Všechny tyto produkty jsou buď dobré nebo jsou horší. Člověk je tvor, jehož smysly se velmi často (i během dne) mění. Jednou jsem provedl v kolektivu svých přátel 7 denní degustaci několika vzorků (10ks)slivovic a kompotů. Když jsem na konci degustraci vyhodnotil, nestačil jsem se divit. Nikdo nevyhnotil jeden druh ze slivovic a kompotů za nejlepší po celou dobu. ...a možná je to dobře! S pozdravem, wtom.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.44 (?), 21.11.2016 20:32
Ale zralá Stanley, čerdtvě utrhnutá ze stromu taky neurazí. Kompoty i povidla jsou výborné, o koláčích ani nemluvě.
Máte pravdu pán Wtom.
U mňa Stanley ale dosť trpí moniliózou plodov. Ako je to u vás? S pozdravom Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.230 (?), 22.11.2016 19:07
Já nemím určit, zda Stanley patří k náchylnějším na moniliósu. Mně se zdá, že všechny odrůdy jsou na tom stejně. Nějaké škody pozoruji až na dozrávajícím ovoci, ale mně moc netrápí. Přiznávám, že poslední roky bylo švestek všech druhů hodně, až moc. Zbývá na všechno, od konzumu, kompotů, povidel, koláčů... i do kořalky. Přesto všechno napadené ovoce poctivě sbírám, musí ze zahrady pryč. S pozdravem, wtom.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.131 (?), 23.11.2016 18:37
Já nemím určit, zda Stanley patří k náchylnějším na moniliósu. Mně se zdá, že všechny odrůdy jsou na tom stejně.
U mňa sú v odrodách sliviek veľké rozdiely v náchylnosti plodov na moniliózu. Tie rozdiely vidím každý rok. S pozdravom Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 23.11.2016 22:02
Tie rozdiely vidím každý rok.
Ano, taky pozoruji každý rok rozdíly. Ale každý rok trpí jednotlivé odrůdy různě. Stejně jako ke vstupu choroby do dřeva jsou stromy nejvíc náchylné při opadu květů, tak i plody jsou náchylnější k infekci v určité fázi dozrávání. Tlak choroby hodně závisí na počasí (teplotě, vlhkosti, větru) a podmínky pro rozvoj infekce se během roku liší. Když zrají (a hnijí) první švestky, ty poslední jsou ještě zcela zelené. Jisté rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd existují (Chrudimská hodně, Těchobuzická méně), ale zdají se mi menší, než rozdíly u jedné odrůdy v různých letech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.74 (?), 24.11.2016 21:27
Ale každý rok trpí jednotlivé odrůdy různě. Stejně jako ke vstupu choroby do dřeva jsou stromy nejvíc náchylné při opadu květů, tak i plody jsou náchylnější k infekci v určité fázi dozrávání. Tlak choroby hodně závisí na počasí (teplotě, vlhkosti, větru) a podmínky pro rozvoj infekce se během roku liší. Když zrají (a hnijí) první švestky, ty poslední jsou ještě zcela zelené. Jisté rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd existují (Chrudimská hodně, Těchobuzická méně), ale zdají se mi menší, než rozdíly u jedné odrůdy v různých letech.
Súhlasím, aj keď Chrudimskú a Těchobuzickú nemám. Ale napr. Katinka alebo Elena sa mi javí o dosť odolnejšia na moniliózu plodov ako napr.Oulinská ringlota alebo Stanley a to každý rok či už je rok slnečný daždivý, teplejší alebo studenší.Vysokú odolnosť na moniliózu plodov má údajne aj Tegera, ja ju nemám.Má niekto skúsenosti s Tegerou? Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|