Ale každý rok trpí jednotlivé odrůdy různě. Stejně jako ke vstupu choroby do dřeva jsou stromy nejvíc náchylné při opadu květů, tak i plody jsou náchylnější k infekci v určité fázi dozrávání. Tlak choroby hodně závisí na počasí (teplotě, vlhkosti, větru) a podmínky pro rozvoj infekce se během roku liší. Když zrají (a hnijí) první švestky, ty poslední jsou ještě zcela zelené. Jisté rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd existují (Chrudimská hodně, Těchobuzická méně), ale zdají se mi menší, než rozdíly u jedné odrůdy v různých letech.
Súhlasím, aj keď Chrudimskú a Těchobuzickú nemám. Ale napr. Katinka alebo Elena sa mi javí o dosť odolnejšia na moniliózu plodov ako napr.Oulinská ringlota alebo Stanley a to každý rok či už je rok slnečný daždivý, teplejší alebo studenší.Vysokú odolnosť na moniliózu plodov má údajne aj Tegera, ja ju nemám.Má niekto skúsenosti s Tegerou? Jano