Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"
|
|
 |
 |
host - 63.83 (?) 12.10.2018 17:57
dakujem za odpoved. skusim ich teda nastepit na podpniky durancie. aspon sa nieco priucim. v podstate nemam co pokazit. aj tak je to asi jedina moznost, ako tu 2. (neznamu)odrodu rozmnozit - su to uz dost stare slivky, chcel by som s nimi aj nadalej pokracovat.
pekny den
m
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 84.21 (?), 12.10.2018 7:38, zobrazeno: 8863x
Ahojte, mam staru zahradu, kde rastu stare duranzie (30 a viac rokov) a kazdy rok je okolo nich vela mladych stromcekov/vyhonkov, len neviem, ci je to z kostky, alebo z korena starej slivky. Myslite, ze ma zmysel takuto mladu slivku zasadit a nasledne bude rodit tak ako je rodic? Ale su to len nejake "plane" vyhonky, ktore nebudu nikdy dosahovat kvalit duranzie zo skolky zastepenej napr. na myrobalane? 2 tieto mlade slivocky som uz slubil znamemu, a nerad by som mu dal nieco, z coho nebude nakoniec ziadny uzitok, takiez by som aj ja doma este zasadil par duranzii, ak by to "fungovalo" s tymi domacimi usetril by som par dukatov. :) dakujem za radu
m
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 84.21 (?), 12.10.2018 13:13
dakujem za info.
mam tam aj inu odrodu slivky (neviem aku), ktoru by som chcel tiez rozmnozit. plati u nej (a inych odrod) to iste ohladom rozmnozovania odkopkami, alebo je duranzia specificky pripad? este ma napadlo, co keby som zastepil to 2. odrodu do podpnika mladej duranzie, ci by z toho nieco bolo. ale asi nezostava nic ine, len to skusit.
m
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.83 (?), 12.10.2018 17:57
dakujem za odpoved. skusim ich teda nastepit na podpniky durancie. aspon sa nieco priucim. v podstate nemam co pokazit. aj tak je to asi jedina moznost, ako tu 2. (neznamu)odrodu rozmnozit - su to uz dost stare slivky, chcel by som s nimi aj nadalej pokracovat.
pekny den
m
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 38.181 (?), 12.3.2019 19:26
Durancie je slíva nebo švestka? Někde se uvádí jako pozdní švestka. A jaký je mezi švestkou a slívou rozdíl? Dělám si katalog a mám v tom guláš, jo a mám ji na myrobalánu polokmen-jak moc asi vyroste?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 12.3.2019 20:59
Mám ji taky na MYR, spon 4 - 5 metrů. 9-ti leté stromy (6 let od výsadby) v lehké záhřevné vyhnojené půdě a zatím neplodí. Tedy 10 plodů na ukázku každý rok. Taková čačanská lapotica nebo Valjevka jsou od počátku obsypané květy, ale durancie nenasazuje.
Durancie by měla být slíva - kulatější. Naopak Valjevka je švestka - protáhlejší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 12.3.2019 21:27
U nás také rostou mladé durancie poblíž starých. Cca nejvíce po obvodu korun starých. Tam může jít o výhony z kořenů (odkopky). Ale vyrůstají i na okolních, vzdálenějších pozemcích. Všechny, staré i mladé, se mi zdají v plodech stejné. Žádný rozdíl nevidím. Stejně u nich nevidím žádné příznaky šarky.
Také chci letos nějaké použít jako podnože. Hodilo by se mi trochu zpozdit zrání raných slív. Může mít durancie, jako podnož, vliv? JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |