Dotaz na postřik

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4614) - 38.136 (?)
12.5.2013 14:09

Ochrannou lhůtu 21 dnů jsem našel jen u vojtěšky. Jinde se neuvádí, resp. AT /agrotechnický termín = do předpokládané sklizně je to OK/. Asi bych ho použil co nejdříve, pokud je tráva vzrostlá. Hubí jen traviny, ne dvouděložné.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 182.202 (?), 13.7.2010 2:20

Pro pana Vinšálka. Cymbush10 EC jsme používali od fy ICI (Imperial Chemical Industries)  která byla britskou společností. Zanikla, nebo se přejmenovala na Zeneca agrochemicals a v jeho výrobě pokračovala? Už si nevzpomínám, jak to se společností dopadlo. Cymbush vlastně byla ochranná obchodní známka.    Roman.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 13.7.2010 22:38

Rozsah těch dotazů je dost široký a nevím, jestli patří do diskuse o švestkách. Tedy stručně.

Střídáním různých pyretroidů při insekticidním ošetřování těžko zabráníte vzniku rezistence. K tomu je třeba střídat přípravky s různými mechanizmy účinku (ty mají všechny pyretroidy stejné). Ovocnáři, kteří jsou zapojeni v SISPO je mají zakázané, protože likvidují i predátory škůdců v sadech. Mé zkušenosti z polní vyroby s přpravkem Fury- patří k nejméně účinným pyretroidům, ale také k nejlevnějším. Talstar s úč. l. bifentrin je pro drobné pěstitele zajímavý tím, že má účinek i na svilušky (ale patří k těm dražším), pro pěstitele zapojené v SISPO je také zakázaný.

Vaztak je přípravek původně americké fy Cyanamid, kterou koupila německá BASF. Cymbush je už léta zakázaný. Patřil fy Zeneca, která se někdy kolem roku 1994 oddělila od ICI. Zeneku potom koupila Syngenta.

Likvidace plevelných trav graminicidy by bylo na dlouhé psaní. Problém je, že se firmy snaží z důvodů konkurenceschopnosti (tedy ceny ošetření 1ha) zaregistrovat nízké dávky. Když se podíváte na registraci některých graminicidů před 20 lety a dnes, jsou tam rozdíly. Některé firmy to zdůvodňují použitou formulací a různými adjuvanty, ale mě se to v praxi nepotvrdilo. Účinnost graminicidů ovlivňují především podmínky aplikace. Plevele by měli být v aktivním růstu a nemělo by být sucho a zima.

host - 182.202 (?), 13.7.2010 23:13

Na aplikaci graminicidů mám jediný dotaz, který s kolegy omýláme delší dobu.Byli jsme na školení k ochraně lesa kde nám řekli, že hektarová plocha je ošetřena s 300misty litry vody dle doporučení výrobce. Plocha byla ošetřena ručním postřikovačem Solo 475 a ručním motorovým postřikovačem také Solem, typ neznám. Graminicid byl použit Fusilade Forte a Agil.Můj názor a mých některých kolegů je takový, že ručním postřikovačem je toto nereálné, myslím tím spotřebu vody na hektar. Ručním postřikovačem ošetříte hektarovou plochu s cca 100 až 120 l vody. Já na aplikaci graminicidů používám Stihl rosič SR 420. Spotřeba vody je podobná při otevření dávkovače na stupeň č.3. Toto množství vody vystříkali zaměstnanci s traktorovým postřikovačem onich 300 l. Zabere stejné množství vody tj cca 120 l za těchto letních měsíců, myslím aplikaci v ranních a večerních hodinách při dávce u Fusilade Forte, kterou dávám kol. 1 l na ha? Nebo se tráva nyní po prvním ožínání musí prolévat. Myslíme si, že je důležité, aby byla dodržena dávka, nikoliv velké množství vody, protože stejně po trávě voda steče. Chtěl bych slyšet Váš názor. Ptal jsem se několika zástupců chem. společností pro ochranu lesa a ty mě naše názory potvrdily.  V jarních měsících nám graminicidy spolehlivě zabrali, samozřejmě s menší dávkou.Díky za odpověď   Roman

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 14.7.2010 23:04

Při používání graminicidů byla dávka vody 300 l/ha optimální. Protože však tlaky na snižování nákladů a hledání úsporjsou enormní, přešla většina podniků při aplikaci na dávky od 1OO l do 25Ol vody/ha. Já jsem používal 2OOl.

Dávku přípravku na ha je samozřejmě nutné dodržet a nejlépe na horní hranici povoleného rozpětí, zrovna u vámi zmiňovaného Fusilade Forte. Proč tomu tak je jsem uvedl včera. Firma Syngenta sice tvrdí, že jejich specielní technologie za použití olejů, adjuvantů a surfaktantů jim umožnila snížit doporučenou dávku, ale mé zkušenosti jsou trochu jiné.

Dávka Fusilade 1l/ha třtinu pouze retarduje v růstu, ale nehubí. Na její hubení já bych preferoval Agil nebo Garland forte v dávce alespoň 2l/ha. Jsou to shodné přípravky s úč.l. propaquizafop 1OOg/l. Agil býval kdysi fy CIBA-GAIGI, potom Nowartisu, Nyní ho distribuje Agrovita.  Garland pak nabízí DowAgroScience. Účinnou látku vyrábí izraelská firma Makteschin.

Při aplikaci graminicidů v ranních hodinách pozor na rosu.Porost by měl být suchý. V současné době, kdy panuje veliké sucho, plevelné trávy zastavily růst, mají silnou voskovou vrstvičku bude však účinek všech graminicidů významně nižší.

host - 143.234 (?), 12.5.2013 13:32

Dobrý den¨zakoupila jsem jsem přípravek Agil100EC na hubení trávy v cibuli.Jak může vyrůst cibule a ještě mohu použít výše uvedený přípravek

děkuji wasserbauerová

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4614) - 38.136 (?), 12.5.2013 14:09

Ochrannou lhůtu 21 dnů jsem našel jen u vojtěšky. Jinde se neuvádí, resp. AT /agrotechnický termín = do předpokládané sklizně je to OK/. Asi bych ho použil co nejdříve, pokud je tráva vzrostlá. Hubí jen traviny, ne dvouděložné.

host - 81.42 (?), 12.5.2013 18:57

Dotez na postřik

Pan KUKY má pravdu. Ochranná lhůta je pouze u vojtěšky, a to z toho důvodu, že je několik sečí za sezonu. V cibuli můžete tento gramidicin použít prakticky až do prvních znaků pokládání natě. Ale příště byste se měla poradit s někým, kdo má s použitím těchto přípravků zkušenosti. Roky jsem aplikoval Targu Super 5 EC. Vloni a předloni jsem se nechal přemluvit na Agil 100 EC a letos jsem od něj rychle přešel zpět k Targa Super. proč? Z několika důvodů. Cena Targy 570,kč+ DPH. Spotřeba na jednoleté lipnicovité 1-1,5l/ha, na pýr plazivý 2-2,5l/ha. Pokud použijete smáčedlo,(stačí obyčejný JAR-ale jen malinko) stačí Vám bohatě spodní dávky. Agil 100 EC- cena 1200kč/+ DPH. Dávka na lipnicovité 0,8l/ha a na pýr 1,5l/ha. A teď to hlavní. Targa mi vždy dobře zabrala a zároveň je velmi tolerantní k ostatním plodinám, což mi u Agilu dělalo problém. Účinnost ne zrovna vyhovující a při kontrolní zvýšené dávce pro dosažení spolehlivého účinku, nekrozy na listech kulturních plodin. Konzultoval jsem toto se zástupcem Fy., která mi dodává postřiky a můj názor mi byl potvrzen.

Wendy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025