Althanova renklóda - problém s plody

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?) 
8.9.2015 16:46

Neříká se mi to dobře. Althanova je jednou z mála původních českých odrůd, ale v dnešní době je překonaná a do zahrady možná už ani nepatří.
Nevýhody:
1. Plodnost přichází později než u ostatních kulatých slív a renklód.
2. S výjimkou Malvazinky jsou ostatní odrůdy plodnější
3. Althanova vyžaduje důslednou ochranu proti pilatce, která dokáže zlikvidovat většinu úrody.
4. Stromy tvoří dost velké koruny, což u renklódy není výhodou.
5. Chuť plodů je sice dobrá, ale jinak jsou plody hůře použitelné. Na kompoty,  sušení, knedlíky, koláče, destilát jsou lepší zelené ryngle a švestky, takže zpracovat nadúrodu bývá problém.
6. Odrůda špatně odolává monilii a plody padají i v nezralém stavu.
        Výhodou jsou jen větší plody a velmi slušná tolerance k šarce. Otázkou je, zda problémy s odrůdou - menší úrodnost, hnědnutí dužiny a slabší cukernatost nesouvisí právě se skrytou virovou infekcí. Když se podívám, jak bohatá je dnes nabídka slivoňových peckovin, těžko jim, při vší historické úctě, může Athanova konkurovat.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 8.9.2015 17:30

V bodech 1-4 s p. Vysloužilem souhlasím.
Kdysi jsem ji míval na myrobalánu, na chráněném stanovišti s mizernou půdou a úrody byly většinou veliké, záleželo na ročníku. Plody sloužily převážně jako stolní ovoce, někdy i na tu metýnku. Koruna byla poměrně veliká, i když jsem se každoročně snažil ji snížit. A to mi z vícero důvodů nevyhovovalo.
Proto jsem strom zrušil a vysadil Althanovu na St. Julien, sice do lepší půdy, ale na trošínku zastíněné stanoviště a nechráněné od severu a severovýchodu proti studeným větrům, které tu často bývají. Výsledkem jsou úrody, kdy si rodina jen trochu zobne a často to ani na tu metýnku nedá.

Tak nevím. Jsou ty nízké sklizně způsobené horším stanovištěm, podnoží, nebo chybami při řezu (volnější vřetenovitý zákrsek).
Zatím jsem se k jednoznačné odpovědi nedobral. Asi to bude nějaká kombinace všech zmíněných faktorů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 11.9.2015 12:53

Althanova není jediná modroplodá renklóda. Velmi podobná je třeba Diana, která spolehlivěji plodí a má méně bujný, kompaktnějším růst. V plodových znacích se těžko hledají rozdíly, možná je nepatrně menší.

Diana
Diana

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 24.8.2016 22:08

Procházkova (Althanova) ringlota v letošním roce problém s plody (hnědnutí dužniny) nepředstavila. V chuti je příjemná, stejně jako mirabelka Miragrande, ale velký rozdíl mezi nimi není. Osobně si dám raději švestku.

Althanova renglóda
Althanova renglóda
mirabelka Miragrande
mirabelka Miragrande
Althanova a Miragrande
Althanova a Miragrande
Althanova a Miragrande
Althanova a Miragrande

host - 176.68 (?), 7.6.2018 16:45

O koľko má slabší rast v porovnaní s Althanovou? Zasadil som Dianu spolu so Silviou na jar tohto roku, ale plánujem ju na jeseň presadiť na miesto, kde až toľko priestoru nie je a nahradiť ju Presentou. Tak mám trochu obavu, aby nenarástla príliš veľká. 

host - 212.14 (?), 24.8.2018 9:07

Hnědnutí od pecky se řešilo v jiných vláknech. Nejpravděpodobněji je to způsobeno suchem a horkem. Mám to letos a měl jsem to i vloni. Oba roky extrémě suché. Bohužel to má vliv i na chuť plodu.

host - 128.1 (?), 2.8.2019 12:53

Prosím o radu, na zahradě, kterou jsme koupili před 5 lety je i strom, zřejmě Althanova reklóda (majitel zahrady nežije, nemohu ověřit). Strom plodí občas chutné ryngle tmavě modré barvy. V loňském roce byla obrovská úroda, ale objevoval se matný povlak na plodech rynglí. V letošním roce je úroda slabší, ale plody jsou částěčně zdeforované, jako by prasklé - viz přiložené foto.

Nevím, jak stomu pomoci - jdená se o nemoc, nebo chybí nějaké hnojení. Zatím bylo hnojeno kolem stromu na podzim jen kravským hnojem.

Děkuji

praskání plodů modré renklódy
praskání plodů modré renklódy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 2.8.2019 15:52

Chybějící hnojení to není, Althanova renklóda nejspíš taky ne.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika