Althanova renklóda

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165)
17.3.2007 19:23

Althanov arenklóda nemá problémy s opylením. Mezi tzv. vhodné opylovače patří Oulinská, Zelená renklóda a Vlaška ( pravá švestka )

Milan Boštička

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 103.14 (?), 1.10.2006 14:24, zobrazeno: 21742x

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli někdo neví,co může mít za důvod,že althanova renklóda plodí malé,žluté plody podobné mirabelkám?Máme ji tři roky,krásně roste a letos poprve plodila.Plody dozrály koncem září,ale byly žluté a malé,leč velice sladké.Stomek byl z dovozu z Hannoveru,zakoupený v pražském obchoďáku.....co muže být příčinou?Nás několik variant napadá,ale nevíme,která může být ta pravá...

Možná to bylo řezem,provedeným asi 15. srpna,od té doby se asi tak růst úrody zastavil,nebo polohou kolem 650 m n. m.,nebo měla plodů prostě moc.Opylovače měla,vápno jsme jí přisypali a na kmínku má jasné známky po roubování,takže to nemůže plodit ani podnož.

Je nějaká naděje na zlepšení,popř.jaký z důvodů to může být?

Děkuju Vojta :-)

host - 70.254 (?), 21.12.2006 21:37
A nemůže to být nakonec jiná odrůda? Mě se již taky stalo, že jsem zakoupil jednu odrůdu slivoně a pak se ukázalo,  že to byla úplně jiná než která byla uvedená na jmenovce...  jeden můj známý je sadař a dokáže od sebe dobře rozeznat jednotlivé odrůdy i podle listů, charakteru růstu, apod.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.12.2006 17:19
Jde stoprocenně o jinou odrůdu. Althanovu renklodu mám a zcela ve shodě s pomologií plodí koncem srpna modré poměrně velké tuhé ryngle. To, co popisujete je zřejmě nějaká mirabelka. Jak uvádítě, je vidět místo roubování, tudíž nejde o podnož. Důležitý údaj je odlučitelnost pecky, žádné šlechtěné drobnoplodé žluté slivoně totiž neulpívají na pecce, většina podnoží ano.
  Bohužel, někteří komerční prodejci praktikují starý fígl - když se jedna odrůda vyprodá a druhá nejde na odbyt, převěsí se prostě  cedulky... Než pěstitel zjistí omyl uběhně několik let. Zažili jsme to všichni.

host - 70.254 (?), 15.1.2007 19:31
V tom s Vámi souhlasím, ale musím říct, že je to podraz na zákazníky.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 17.1.2007 19:42
Proto nerad kupuji výpěstky u náhodných stánkových prodejců na výstavách typu Flora, Zahrara Čech,  Země živitelka, aj. a už vůbec ne u těch, kteří nemluví dobře česky.

host - 70.254 (?), 17.1.2007 20:51
Už si přesně nepamatuji kde jsem domnělou pš. Stanley, ze které později vylezla mirabelka, také se žlutými plody, jak má výše uvedeno přispěvatel. Myslím že se jednalo o ovocnářskou farmu Kocmanovi z Mnichova Hradiště.
Stromek sám o sobě nebyl takové kvality jak bych si představoval a podezřelé bylo už jenom to, že na "jmenovce" která byla napsána rukou, byla uvedena pouze odrůda. Ani zmínka o podnoži atd. Taktéž jsem si u nich objednal jabloň  Rubín. (Celé to bylo v jedné objednávce).
Rubín to sice skutečně je, ale stejný problém se jmenovkou. Navíc místo očkování je těsně u kořenového systému, takže stěží jsem dodržel pravidlo, aby naštěpované místo bylo nad zemí, aniž by stromek nebyl zasazený moc mělko.

Chtěl bych Vás ještě zeptat pane Vysloužile zda máte zkušenosti, případně jaké s těmito odrůdami hrušní: Boscova lahvice a Williamsova čáslavka.

Teoreticky jsem se o nich dočetl, ale zajímalala by mne spíše praktická zkušenost.

host - 238.108 (?), 19.1.2007 21:26
Naše Althanova renkloda má zase zelené plody, taky si myslíme, že je to obyčejná ryngle. Plody jsou tedy větší, ale žádný náznak modré. Je to tak? Je od Starkla. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 20.1.2007 11:26
Určitě je to tak. Althanova renkloda je ve zralosti vždy modrá. Oproti zelené je větší  a trochu méně sladká.

host - 0.70 (?), 16.3.2007 20:22
je pravdou,že pro althanovu renglodu je opylovačem pouze zelená rengloda_?Libor

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165), 17.3.2007 19:23

Althanov arenklóda nemá problémy s opylením. Mezi tzv. vhodné opylovače patří Oulinská, Zelená renklóda a Vlaška ( pravá švestka )

Milan Boštička

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025