A co vaše švestky 2020



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
   
larixx - (16) - 227.39 (?) 
29.10.2020 21:44

U nás (Malá Fatra, 430 m n.m.) Bystrická dozrela (takmer) do štandardnej kvality, chuť bola výborná. Plodov ale bolo veľmi málo, cca 30% oproti minulému roku, za čo môžu prevažne dlhotrvajúce jarné mrazy, moniliózou netrpela.

Naopak odrode Toptaste, ktorá zvládla jarné mrazy lepšie, počas dozrievania zhnilo 90% plodov. Ich kvalita bola typicky rôzna ale celkovo chuťovo nič moc - sladká, bez kyselín, bez arómy ako každý rok. Táto odroda ma sklamala.

Ako dopada tento rok u vás Haroma? Dozrela v takomto chladnom a vlhkom počasí? Aká bola kvalita plodov?

Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.10.2020 9:53

Haromě bych docela věřil. Mně sice už druhá zašla, ale to bude špatným místem. Poreferovat by mohl Jiří (FM). Pan Alexandr si ji taky chválil. Toptaste bylo málo, dokonce některé nešly od pecky, jako tenkrát u mladých stromků. Co se týče Azury, tak se nelze divit kyselejším plodům, když se v popisu odrůdy ty  "příjemné kyselinky" přímo uvádějí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pepsy - (22) - 236.1 (?), 30.10.2020 11:21

Za mě letos výborný rok, domácí švestka zarodila jak nikdy předtím, šarky a monílie minimálně, rodina široké příbuzenstvo poděleno a v bečce i přesto bublá cca 200l

Švestka, co jsem asi před 30 lety sázel s otcem, neznámá odrůda, ale domácí se dost blíží, totéž - i s tou bečkoulaugh

Stanley dva stromy úroda podprůměrná, hodně monilie, i stromy vypadaly nezdravě, i přes ošetření. Ale vzhledem ke stáří a velikosti

Durancie mám tři menší stromy, plodů bylo tak akorát, byly velké a šťavnaté, další bečka s 200litry.

Čačanská, Toptaste a další novodobé experimenty letos velice špatné, plodů málo, kvalita nevalná...

Meruňky mám dvě - Maďarskou a Velkopavlovickou, ač loni jsem podělil půl vesnice krásnými plody, letos dva mrazy zjara kolem -5 daly, třetí v květu -2 byl osudný, bylo maximálně na chuť... no, ale člověk nemůže chtít všewink

Jinak letošní rok celkem, byl druhý nejlepší za dvacet let, co se sadaření věnuju...

Boskovicko 400 m.n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.10.2020 18:42

Pane Pepo, podívejte se do vlákna Dobrý rok pro Stanley a na straně 3 a 4 jsou fotky této odrůdy a porovnejte se svými plody. Můj Stanley plodí nadprůměrně každý rok, netrpí nějak zvlášť moniliovou hnilobou, takže si kolikrát myslím, že mluvíme o různých odrůdách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 236.1 (?), 31.10.2020 18:14

Bavíme se o stejné odrůdě, moje plody jsou naprosto identické s Vašimi na fotkách. To, že letos Stanleye nezarodily tak jak minulé roky, neznamená, že bych na ně zanevřel a ihned se jich zbavoval, to v žádném případě!!smiley Minulé roky byly vlajkovou lodí mé úrody, i přes nějakou tu monílii... Je prostě možné, že letos pro ně u mě jen nebyl jejich rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 41.164 (?), 3.1.2021 22:34

Zdravím všetkých Československých ovocinárov😀

Nuž každé zlo je aj na niečo dobré.Minulý rok, ktorý bol vlhký menej slnečný, z jari boli mrazy... tak nám aspoň odhalil a odkryl slabiny a nedostatky mnohých odrôd sliviek.U mňa v našom tzv. Slovenskom štáte, Východoslovenská nížina, mestečko Trebišov to zhrniem takto... suverénne najlepšie obstála Top taste, mimoriadne vysoká úroda, cukornatosť dobrá, jediná nehnila, odolávala monilióze plodov aj v čase dažďov... na druhom mieste skončila Haganta, vysoká úroda, slušná cukornatosť, monilióza plodov bola spozorovaná na veľmi malom množstve, hneď v rannom štádiu, okamžite zasiahnutá teldorom a bol potom už pokoj... Top taste striekať nebolo treba... tieto odrody hodnotím ako vhodné aj do zlého počasia, v horších rokov... hlavne Top taste veľmi odporúčam... a ďalej... Hanita...sklamala, stredná rodivosť, len priemerná cukornatosť, kyselkavá chuť, dosť plodov v čase dozrievania na strome pohnila... náchylná na moniliozu plodov, Haroma dopadla najhoršie... je mimoriadne náchylná na moniliózu plodov ak počas dozrievania prevláda daždivé počasie... plody nedozreli, boli kyslé... na 99% plody zhnili... prosím vás túto odrodu si nekupujte! Pán Komžik z Kohaplantu o nej klamlivo píše na svojej stránke, že odoláva monilióze plodov... mám ju už roky, nie je to pravda.A nakoniec Presenta... rodivosť dobrá, cukornatosť fajn, no dozrela mi až v polke októbra, na konci už začali plody dosť praskať... musel som ju obrať a šup ho do kvasu... aj v októbri bolo zrážok u nás pomerne veľa... ešte jej chýbal tak týždeň aby úplne dozrela... takže tak😃

Juraj z TV.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.1.2021 13:32

Taky zdravím Ćeskoslovensko a Vás v tom vzdáleném Trebišove, tam na východě. Takže abych to shrnul, tak chválíte Toptaste, Hagantu a Presentu a zklamala Hanita a Haroma. S Hanitou mě poženou "svinským krokem" z Vysočiny, protože je málo sladká, i když podle mě má i tam chuť naprosto standartní, těch méně cukrů mně konkrétně u ní vůbec nevadí, ale jiným ano. Haromu si každý chválí, tedy konkrétně v Podunajské nížině pán Morvai a na Valašsku pan Jiří 1968. Mně se zdály plody také poměrně slušné s výraznou, říznější chutí. Co se týče kyselosti, tak buďte rád, že nemáte Azzuru, to je pěkná "kyselka",ale co já vím, třeba by Vám chutnala víc než Hanita. Co se týče Toptaste, tak její odolnost k moniliové hnilobě je známá věc. A co takhle pochutnat si na Bystrické muškátové, či Debrecínské muškátové, to neplánujete?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.164 (?), 4.1.2021 21:16

Skúsim teda zareagovať na vaše slová... áno súhlasím Petr, nevylučujem,że s tou Haromou môžu byť poniektorí záhradkári spokojní... ja som ju kupoval z Klívie Rusovce, kontajnerovanú,na podnoži wavit.nebola lacná... u mňa na wavite rodí nadmerné veľké množstvo sliviek doslova plody nalepené na seba v zhlukoch... aj to bude možno príčina jej extrémnej náchylnosti na moniliózu plodov... snažím sa ju rezom v rodivosti kroťiť... no nedarí sa... prebierku pri slivkách nerobím... bol by som rád ak by sa o nej zmienili aj páni Morvay, Jíří 1968...ich skúsenosti, na akej podnoži ju majú... mimochodom mne chutia kyselky viac ako presladené top tasty.Oceňujem vyrovnaný podiel cukrov a kyselín, očakavám harmonickú chuť.Haganta mi z mojich sliviek najviac chutná... ešte mám vysadené Junu a Jofelu.Zatím nerodili, neviem sa dočkať tohtoročnej prvej úrody... na podzim zhodnotím ako chutili... skusil by som aj tie muškátové, Bystrickú,Debrecínskú... no nemám už viac miesta na sadenie... jedine preštepiť za Haromu a Hanitu...

Juraj z TV

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 8.1.2021 18:44

Zdravím "dálný východ“. Mimochodem Ojmjakon dnes hlásí -46°C. První Haromu jsem měl taky z Klivie, ale sběratel na nějakou tu korunu navíc nehledí. Už mám teď třetí. Úvodní dvě rostly prvním rokem báječně a v druhém roce to obě „zabalily“. Ale stromky to byly pěkné, jeden na St.Julien z Klivie a druhý na myrobalánu, ale průběh začátku i konce byl stejný u obou dvou.

...mimochodom mne chutia kyselky viac ako presladené top tasty.Oceňujem vyrovnaný podiel cukrov a kyselín, očakavám harmonickú chuť.

Osobně považuju za harmonicky vyrovnaný poměr cukrů a kyselin u plodů PRESENTY. Jiná odrůda mě teď momentálně nenapadá. Co se týče JUNY, tak jsem mnohem více spokojený s chutí plodů HERMANU. U mě naprosto nejlepší velmi raná švestka.  Domácí švestky jako například Bystrická muškátová, to je naprostý a nenahraditelný základ švestkového sortimentu. Jinak, bych byl moc zvědavý, co by jste říkal na tu AZZURU. Atraktivní plody, švestková chuť slabá, podivná kyselost, (čert ví, kde se tam vzala, pravděpodobně pokus na vylepšení chuti,) dlouho vyzrává. Podle mě je Hanita nesrovnatelně chutnější. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika