Proč ty švestky tak hnijí? Zrovna zraje valjevka a durancie a už 3 týden před dozráním každý den musím stromy detailně obejít každý plod a tyčkou vydloubávám shnilotiny. Když pár dní vynechám, objeví se přesně ty spečence. Původní hniloba je z červivosti, a pak se to rozlézá na všechny které se dotýkají. Si nepamatuju, že by někdo každý den úzkostlivě oklepával snhilotiny aby vůbec něco dozrálo a to se např. durancie pěstují už dlouho. Normálně by měly červivé spadnout, ale ony hnijí. U broskvé to byla taky letos hnilobná pohroma, 90% červivost, ráno jsem to potrhal a večer už další zhnité. MH
V loni měla domácí rez švestkovou. Postrik jsem sice provedla... Tento rok rez na listech nebyl ale narostli malé listy a ke konci srpna jich hodně opadala.Šarku nemá příznaky nevidím a švestky jsou super jak velikostí tak chuťově
Co se ještě týče té nakyslé německé Azury, tak chutnější jsou staré německé odrůdy jako Wagenheimova nebo Zimmerova. Domácí švestka s názvem Bystrická muuškátová, to je teda síla. Jinak ale švestky letos pěkně hnijou.
První zralé Bystrické muškátové jsou luxusní delikatesa, navíc jsou spolu s Vlaškou nejméně poškozovány noniliovou hnilobou plodů.Takže střední plodnost u obou je jistou výhodu, výnosy jsou nakonec mnohem větší než u odrůd které z 90% schnijí už na stromě (President, Presenta atd.).Taky odpadne spousta práce s oklepávání a úklidem "hnusných zpečenců".
Proč ty švestky tak hnijí? Zrovna zraje valjevka a durancie a už 3 týden před dozráním každý den musím stromy detailně obejít každý plod a tyčkou vydloubávám shnilotiny. Když pár dní vynechám, objeví se přesně ty spečence. Původní hniloba je z červivosti, a pak se to rozlézá na všechny které se dotýkají. Si nepamatuju, že by někdo každý den úzkostlivě oklepával snhilotiny aby vůbec něco dozrálo a to se např. durancie pěstují už dlouho. Normálně by měly červivé spadnout, ale ony hnijí. U broskvé to byla taky letos hnilobná pohroma, 90% červivost, ráno jsem to potrhal a večer už další zhnité. MH
Mně hnije všechno i Domácí švestky. Kuky by zřejmě napsal: "Máte stříkat", protože proti moniliové hnilobě existují postřiky. Bystrická muškátová hnije taky, ale i když není ještě scela zralá, už má silnou muškátovou příchuť. Prakticky jsem je už všechny zbaštil, dřív než je okoštuje nenechavá moniliová hniloba. Moje Domácí velkoplodá není v současnosti zdaleka tak chutná jako ta Bystrická.
Proti monilii plodů jsem kromě biopostřiků preventivně aplikoval Prolectus s OL 1 den, asi před 2 týdny. Pak ještě sodu Vitisan. Něco hnije, ale jde to. Úplný prů.er nastává po dnes po víkendových deštích. Jen za poslední 2 týdny spadlo dost přes 100 mm srážek a švestky aniž by získaly cukr začínají praskat jedna po druhé...