A co vaše švestky 2020



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?)
6.9.2020 14:45

Mně hnije všechno i Domácí švestky. Kuky by zřejmě napsal: "Máte stříkat", protože proti moniliové hnilobě existují postřiky. Bystrická muškátová hnije taky, ale i když není ještě scela zralá, už má silnou muškátovou příchuť. Prakticky jsem je už všechny zbaštil, dřív než je okoštuje nenechavá moniliová hniloba. Moje Domácí velkoplodá není v současnosti zdaleka tak chutná jako ta Bystrická.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 29.8.2020 23:03

Typnul bych to na houbovou chorobu suchá skvrnitost listů peckovin, nebo některou ze rzí (rez švestková nebo rez trnková).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 236.1 (?), 30.8.2020 19:46

Typnul bych to na houbovou chorobu suchá skvrnitost listů peckovin, nebo některou ze rzí (rez švestková nebo rez trnková).

Tipnul bych to možná i na šarku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.138 (?), 30.8.2020 20:02
V loni měla domácí rez švestkovou. Postrik jsem sice provedla... Tento rok rez na listech nebyl ale narostli malé listy a ke konci srpna jich hodně opadala.Šarku nemá příznaky nevidím a švestky jsou super jak velikostí tak chuťově
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.8.2020 20:30

Pak, že tady nejsou zajímavé příspěvky i s fotkami. yes Celá hitparáda jistě vynikajících karlátek. cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 30.8.2020 22:05

Ono by toho Petře bylo víc, Hamanovy, Chrudimská a Debrecínské muškátové mi ještě neplodily a Vlašky pomrzly o "zmrzlých"sad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 6.9.2020 7:59

Co se ještě týče té nakyslé německé Azury, tak chutnější jsou staré německé odrůdy jako Wagenheimova nebo Zimmerova. Domácí švestka s názvem Bystrická muuškátová, to je teda síla. yes Jinak ale švestky letos pěkně hnijou. no

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 6.9.2020 11:03

První zralé Bystrické muškátové jsou luxusní delikatesa, navíc jsou spolu s Vlaškou nejméně poškozovány noniliovou hnilobou plodů.Takže střední plodnost u obou je jistou výhodu, výnosy jsou nakonec mnohem větší než u odrůd které z 90% schnijí už na stromě (President, Presenta atd.).Taky odpadne spousta práce s oklepávání a úklidem "hnusných zpečenců".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.49 (?), 6.9.2020 14:43

Proč ty švestky tak hnijí? Zrovna zraje valjevka a durancie a už 3 týden před dozráním každý den musím stromy detailně obejít každý plod a tyčkou vydloubávám shnilotiny. Když pár dní vynechám, objeví se přesně ty spečence. Původní hniloba je z červivosti, a pak se to rozlézá na všechny které se dotýkají. Si nepamatuju, že by někdo každý den úzkostlivě oklepával snhilotiny aby vůbec něco dozrálo a to se např. durancie pěstují už dlouho. Normálně by měly červivé spadnout, ale ony hnijí. frown U broskvé to byla taky letos hnilobná pohroma, 90% červivost, ráno jsem to potrhal a večer už další zhnité. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 6.9.2020 14:45

Mně hnije všechno i Domácí švestky. Kuky by zřejmě napsal: "Máte stříkat", protože proti moniliové hnilobě existují postřiky. Bystrická muškátová hnije taky, ale i když není ještě scela zralá, už má silnou muškátovou příchuť. Prakticky jsem je už všechny zbaštil, dřív než je okoštuje nenechavá moniliová hniloba. Moje Domácí velkoplodá není v současnosti zdaleka tak chutná jako ta Bystrická.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.216 (?), 6.9.2020 20:49

Proti monilii plodů jsem kromě biopostřiků preventivně aplikoval Prolectus s OL 1 den, asi před 2 týdny. Pak ještě sodu Vitisan. Něco hnije, ale jde to. Úplný prů.er nastává po dnes po víkendových deštích. Jen za poslední 2 týdny spadlo dost přes 100 mm srážek a švestky aniž by získaly cukr začínají praskat jedna po druhé...

Dan.k

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika