Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Esenciální oleje – nová ochrana?
Jak éterické oleje, tak čisté biologicky aktivní látky těchto olejů mají dlouhou historii používání. Uplatňují se na celém světě při přípravě jídel (jako koření), ve farmaceutickém průmyslu (parfémy) a v neposlední řadě i v lékařství (aromaterapie). Esenciální oleje jsou popisovány jako přirozeně se vyskytující terpenické směsi, jejichž insekticidní účinnost proti škůdcům a fungicidní či baktericidní účinnost na některé důležité rostlinné patogeny je v současné době přezkoumávána. Široké spektrum insekticidních, fungicidních a baktericidních účinků zjištěné u esenciálních olejů se jeví jako velmi slibné pro možné využití v ochraně rostlin v budoucnu. Nejedovatost éterických olejů vůči teplokrevným živočichům patří k velkým výhodám těchto látek. Velmi nízká toxicita byla zaznamenána i u ryb. Například eugenol je přibližně 1500krát méně toxický nežli pyretrum a 15 000krát méně toxický než organofosfát. Navíc eugenol a další účinné látky éterických olejů jsou prchavé v pitné vodě i v půdě.
Výzkumem účinnosti esenciálních olejů a jejich účinných látek proti bakteriálním patogenům u rostlin se zabývá Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Z našich testů vyplývá, že ze všech námi testovaných esenciálních olejů mají všeobecně nejsilnější antibakteriální účinek esence ze tří aromatických rostlin, a to Origanum compactum, Origanum vulgare a Thymus vulgaris. Esenciální oleje se tedy mohou v budoucnu jevit jako perspektivní pro začlenění do různých pesticidů. Proto je žádoucí provést testy zaměřené na zjištění fytotoxicity a přenést tak pokusy s esenciálními oleji z laboratoře (in vitro) na pokusná stanoviště a rostliny.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika