Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Včely nemusíte chovat přímo Vy v sadu. Stačí, když je chová někdo do 500 metrů daleko. Pokud je v době květu hodně teplé a slunečné počasí, stačí, když včely chová někdo do 2 kilometrů daleko, ony si doletí.  Nektar u květů ovocných stromů je snadno přístupný, takže včely i s kratším sosákem proti čmelákům v pohodě dosáhnou a květ opylí. Navíc mám takový pocit, že čmeláci instinktivně dávají přednost květům na zemi, neradi létají nahoru do korun kvůli predátorům, ptákům a sršňům. Včelstvo je na venkovní opylování ovocných stromů nesrovnatelně výhodnější, v jednom včelstvu přezimuje 10 - 15 tisíc včel, v době květu ovocných stromů může mít včelstvo už k 30 tisícům včel, zatímco "přírodní" hnízdo čmeláků má v té době přezimovavší čmeláčí samičku a možná jednoho, dva vylíhlé čmeláky, kupované čmeláčí hnízdo od uměle probuzené samičky někdy v lednu a únoru bude mít maximálně pár stovek čmeláků. Čmeláci sice pracují i za nižších teplot než včely a jejich orientační smysl je výrazně lepší - na rozdíl od včel se dokáží orientovat i v uzavřených sklenících, nehynou na sklech jako včely, proto se taky ve sklenících používají výrazně dražší čmeláci místo levných včel, ale kvůli počtu jsou pro venkovní opylování jen nouzové a drahé řešení.

Jinak ale ty "budky" pro čmeláky je dobrý nápad, minimálně aspoň když se do nich sami od sebe usídlí čmeláčí samičky, je to známka kvalitního životního prostředí.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika