"Rozsypaný mák" na rostlinách
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 25.4.2012 9:23, zobrazeno: 14333x
Dobrý den, kdysi už jsem tady četla reakce na podobný dotaz, ale bohužel neodpovídá přesně tomu mému. Mám každoroční problém, kdymi v podstatě jakoukoli balkónovku napadne jakýsí škůdce. Z počátku vidím jen jako by rozsypaný mák, dá se zaměnit i se zeminou. Postupně se číří a obolí zejm. poupata rostlin a místa, kde listy nasedají k lodyze. Pak rostlina vadne, deformuje se, až "uschne". Rozhodně nejde o housenku, opakuje se mi to každoročně, musí to být něco, co se u mě zabydlelo:(Truhlíky jsem vymyla savem, hlínu přepekla, rostlina před výsadbou prohlédla... Ale škůdce je zase tady. Postřik jsem zkoušela, ale nikdy není 100% úspěšný, černé tečky nezmizí, jen rostlina vydrží déle. Tušíte někdo o co by se mohlo jednat a jak proti tomu bojovat? Žádného hýbajícího se škůdce jsem bohužel neviděla, takže tipů mám několik, ale reálně nevím, co to je. Děkuji za jakoukoli radu nebo zkušenost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 25.4.2012 13:08
Moc děkuji za reakci! Mšice jsem podezírala jako první, ale nesedí mi, že je pořádně nezlivkiduje ani opakovaný postřik. A kdyby to skutečně byly, proč se jim u mě tak líbí? Je něco, co je víc láká? Fakt už si nevím rady, každý rok se objeví, i když zkusím jiný druh rostliny...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 27.4.2012 18:32
Děkuji Vám, svilušky už mi před lety zničily popínavé rostliny (hrachor, vilec atp.), právě proto jsem zkusila jiný druh rostlin. Tady zatím pavučinky nevidím. Zkusila jsem zajít do OBI, kde jsem koupila žluté lepící destičky, ale zatím se na ně nalepily jen droboučké mušky, které podle mě vylézají ze substrátu. Ale snad nenadělají takovouhle paseku. Loni jsem přesně takováhle "zrníčka máku" našla v petuniích a do měsíce bylo přes veškerou snahu po nich...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.182 (?), 26.4.2012 20:24
Vypada to jako msice, foto je malo detailni, ale podle mne je to Aphis fabae. Zkuste postrik cele kultury pripravkem Mospilan 20 SP v davce 0.04--0.05% tj. 0.4-0.5 g/L resp. 2--2.5 g/5L. Pokud jeste 10-14 dni nejake zustanou, prostridejte Pirimor 50WG, davka 0.08 - 0.1% tj. 0.8 - 1 g/L resp. 4-5 g/5L. Nutne dukladne postrikat vsechny rostliny, listy atd., vyhodne je pridat smacedlo. Omezte hnojeni dusikem, spise draslik a fosfor, stopove prvky. Pokud vam do kytek lezou mravenci, zlikvidujte je take nebo jim tam zamezte pristup.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 27.4.2012 18:39
Moc děkuji i za Vaši reakci! Na mšice se mi to zdá až moc odolné, použila jsem postřik Decis. Můžu po něm zkusit Mospilan? Nebo je tam podobná účinná látka a škůdce by pak byl rezistentní? Hnojím tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny, kde je víc draslíku. Tyhle květiny jsem ale zatím nehnojila vůbec, protože jsou teprve týden v novém substrátu, kde již bylo hnojivo přidáno. Mravence naštěstí nemám - balkń je v prvním patře, takže sem zatím nelezou. Fotku bohužel lepší nepořídím, tohle je maximum, co můj foťák dokáže.
Kromě "rozsypaného máku" jsem si ale všimla ještě oranžovách teček na listech. Původně jsem si myslela, že je to jen rozfoukaný pyl z květů, ale teď si spíš myslím, že je to další projev škůdce. A spodní listy jsou z boku "okousané". Ale na lepící destičky se mi zatím nic nechytilo a nic lezoucího jsem taky bohužel neviděla. Tak pořád nevím. Nejradší bych kytky vyhodila, aby nenakazily i ostatní, jenže zatím vypadjí moc dobře a nemám jistotu, že se stejný škůdce zase neobjeví. Poslední dva roky mi napadne kde co, loni přežila jen impatiens na jiném okně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 27.4.2012 18:53
Zkusila jsem vše ještě jednou vyfotit, ale rozlišení není lepší. Jen ta muška bude nejspíš smutnice - ale ta "rozsypaný mák" určitě nezpůsobila...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.107 (?), 27.4.2012 18:55
|
|
 |
|