proti krtkům



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
host - 42.100 (?) 
17.7.2014 18:23

Nejsem nepřítelem zvířat, ale krtek na zahradě je krajně nežádoucí škůdce.Nestačí ho jen odpuzovat, je třeba ho zlikvidovat. Vyzkoušel jsem už všechny možné i nemožné způsoby, všechny prakticky neúčinné. Všelijaké pasti, karbid, dýmovnice, jedovaté gely, čpavek, vodu a benzín do nory a spoustu dalších. V nejlepším případě se krtek na chvíli odmlčel nebo začal rýt kousek vedle. Potom jsem si vzpomněl, že rodiče někdy v 70. letech používali tablety, které po vložení do nory uvolňovaly silně jedovatý fosforovodík. Ten zaplynoval chodby a krtky zahubil. Bylo to velmi účinné.Tablety obsahovaly fosfid hlinitý, který reakcí s vlhkostí uvolňoval zmíněný plyn. Potom kohosi napadlo zařadit fosfidy mezi zvláště nebezpečné jedy a přípravek zmizel z trhu. Pro mne jako chemika není problém si zmíněný fosfid hlinitý vyrobit a již delší dobu ho s úspěchem používám. Zde je návod:  Připravíme si směs normálního fosforečnanu vápenatého, práškového hliníku a práškové síry v tomto poměru: Fosforečnan vápenatý Ca3(PO4)2    62%,  práškový hliník 32 %, prášková síra 6%. Směs dobře promícháme, nasypeme do plechovky a z bezpečné vzdálenosti špejlí zapálíme (zapaluje se dost obtížně). Nastane silně exotermická reakce, plechovka se rozžhaví, někdy i propálí. Vzniklou strusku necháme vychladnout, vyklepeme ji na papír a ponecháme chvíli volně ležet. Vzniklý žlutošedý prášek obsahuje asi 40% fosfidu hlinitého a můžeme ho hned aplikovat do nory. Do každé nory dáme asi 2 kávové lžičky prášku, opatrně uzavřeme, abychom chodbu neucpali a plyn mohl pronikat do celého systému. Pro dosažení maximální účinnosti je třeba aplikovat současně na více místech, aby plyn rovnoměrně zamořil celý krtkův revír.  Fosfid hlinitý je sice jed, v půdě se však rozloží na zcela neškodné látky, neškodí zelenině ani se do ní neabsorbuje. Zbylý fosfid múžeme po určitou dobu (asi 2 měsíce) uchovat v dobře uzavřené prachovnici. Proto ho nepřipravujeme naráz zbytečně mnoho. Já připravuji asi tak 100 g, po vypotřebování potom další.     A kde seženeme výchozí látky?   Práškový hliník bez problémů koupíme v obchodech s pyrotechnikou a airsoftem nebo s práškovými kovy, síru rovněž a fosforečnan vápenatý mají některé obchody s akvarijními hnojivy. A nyní už je jen na vás, rozhodnete-li se tuto metodu vyzkoušet. Ze všech mnou zkoušených metod se mi jeví jako nejúčinnější.    Tak hodně úspěchů.          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 11.192 (?), 21.7.2014 9:31

Myslíte, že plyn bude účinný i na Krtonožku? Děkuji za info.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.7.2014 10:40

Krtonožka je hmyzožravý hmyz, na tu je účinná zálivka Mospilanem.

Přitom mospilan takto působí 3×
1) zahubí krtonožku
2) zahubí její potravní nabídku =  nové nepůjdou do oblasti, kde není nic k jídlu
3) Mospilan přijatý rostlinami přes kořeny má systémový účinek stejně jako by jste jej aplikovali postřikem na list, ale v mladších tkáních je ho méně (výborné na květák, brokolici, zelí,... proti běláskům).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.192 (?), 21.7.2014 12:38

No ten plyn se mi líbí více. Nedovedu si představit, kolik toho Mospilanu a v jaké dávce bych spotřeboval. Té chemi v rostlinách - půdě by asi bylo hodně. Zkoušel jste někdy "zalít noru" od Krtonožky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.7.2014 11:56

Vemte si návod na postřik a místo dvojnásobné dávky postřikové kapaliny Mospilanu, aplikované na listy, tuto kapalinu aplikujte na povrch půdy.  Tedy dávka je cca 0,2g/m2 a jeden malý sáček 1,2g za cca 15 Kč Vám tak stačí na jeden záhon 1×6 m. Pro ty co nečtou pozorně uvádím, že je to na krtonožku a je to uživatelsky mnohem bezpečnější než některé jiné rady zde uváděné (fluorovodík, fosforovodík, kyanid aj.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 93.96 (?), 21.7.2014 13:20

Ja som bojoval s krtom 2 roky nez som prišiel na spôsob ako nad ním zvíťaziť. Vyskúšal som už všetko, karbit, dymovnice, otravu, pasce, zvukové plašiče, plyn ale nič nepomáhalo. Raz som tak beznádejne sedel pod slnečníkom pofajčoval, pozeral na svoj zničený anglický trávnik a vtedy mi to došlo. Trávnik je rovnako ako akvárium "živý organizmus". V akváriu keď sa vyskytnú riasy, tiež nemá zmysel nalievať chémiu lebo tá pomôže iba dočasne, treba hľadať príčinu a tú odstrániť.

Aká je teda príčina, že sa krtko zdržuje iba na mojom trávniku a nie v záhrade? Pretože sa tam cíti dobre. Má čo žrať. Takže riešenie je vyhladovať ho!

Žížaly a ostatný hmyz sa zdržuje v pôdach kt. su pH zásaditejšie, dostatočne vlhké a obsahujú dostatok rozkladajúceho sa organického materiálu.

1. Organický materiál su zvysky pokosenej trávy. Treba používať zberný kôš, prípadne ho častejšie vysýpať, tak aby na trávniku ostávalo čo najmenšie množstvo zbytkov. Rovnako je dôležitá pravidelná min. 2x ročne vertikutácia trávnika, teda vyhrabanie mačiny.

2. Z vlhkosťou nič nenarobíme, trávnik potrebuje veľa vody.

3. Zmerať pH pôdy. Často býva v návodoch na starostlivosť o trávnik uvádzané vápnenie. To sa však vykonáva iba na extrémne kyslých pôdach. Optimum pre trávnik je 5,5-6,5

Keďže svoj trávnik pravidelne kosím, používam zberný kôš a 2x ročne vyhrabávam mačinu, jediné čo som mohol urobiť bolo zmerať pH pôdy. A tu bol ako sa hovorí "pes zakopaný". pH mojho trávnika bolo viac ako 7,5. Niet divu, okr. Malacky, tvrdá pôda a ešte tvrdšia studničná voda.

Okamžite som prestal používať komerčné hnojivá a začal som si miešať svoje vlastné tak aby okrem hnojenia trávnika došlo aj k okyseleniu pôdy. Ako zdroj dusíka som použil síran amónny, fosforu superfosfát a draslíka síran draselny. Už po druhej aplikácii hnojiva došlo výraznému poklesu pH a na trávniku sa prestali tvoriť kopčeky od krtka. Ten sa na oplátku presťahoval susedovi.

Nedávno sa mi potvrdila moja teória, ked som v rohu trávniku instaloval pre svoju dcéru plastový domček. Ako podklad som použil umelý trávnik a samozrejme som ho položil na pôvodný živý. Po 2 týždňoch som si všimol, že presne pozdĺž domčeka je tráva ponadvyhovaná od krta. Nazrel som teda do domčeka a odokryl umelý trávnik. Pod ním bolo vďaka rozkladajúcej sa stráve plno roznych červov, hrobákov a žížal. Krt sa jednoducho presunul tam kde mal najviac potravy. Rozkladajúcu trávu som vyhrabal, aj skorenmi, vysypal pieskom a znovu položil umelý trávnik ako podklad pod domček. Hmyz zmyzol a zmyzol ak krt...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 42.100 (?), 22.7.2014 8:59

Fosforovodík je účinný na vše živé, spolehlivě zlikviduje např. zemní vosy. Myslím si proto, že zahubí i krtonožku, pokud se podaří dostat účinný prášek do nory. Vzniklý plyn je těžší než vzduch a má tendenci zatékat do chodeb a chodbiček a hromadit se v nich. Ovšem žádná stoprocentní metoda neexistuje, existují jen metody více nebo méně účinné. Tuto bych řadil k těm více účinným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 93.96 (?), 22.7.2014 10:21

o účinkoch fosforovodiku respektívne prípravku, PHOSTOXIN a ELKOPHOS-ALP niet pochýb. Problém je, že sa k nemu normálny smrtelník nedostane. Iba na základe platného osvedčenia pre výkon činnosti s veľmi jedovatými látkami na báze fosforovodíka, čiže deratizačné firmy.

k tomu návodu na výrobu mám trochu výhrady. chýbajú info o bezpečnosti, hlavne ked vieme, že vzniknutý plyn je extrémne jedovatý a pri obsahu nad 1.8% fosforovodika vo vzduchu aj výbušný a to je aj dôvod prečo sa do komerčných prípravkoch pridávajú dalšie látky uvolnujúce amoniak aby zmiernil riziko samovznietenia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 42.100 (?), 28.7.2014 21:22

Každá metoda má vždy nějaké to mínus. Já uvedenou metodu používám už několik let a s žádnými problémy jsem se nesetkal. Nedochází k samovznícení a i kdyby k němu v noře došlo, není to nikterak nebezpečné.Každý ať sám zváží všechna pro a proti a zavrhne tu metodu, kterou považuje za nevyhovující. Jsme svéprávní lidé a je to jen na nás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.212 (?), 22.7.2014 11:08

Taky zabije bakterie, houby, prvoky, hlísty a další mikrorganismy, které dávají půdě úrodnost a strukturu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika