Jak se zbavit včel samotářek?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 160.50 (?) 
13.4.2017 9:02

Děkuji za cenné rady p. 252.11 a 205.204 ohledně šetrné ochrany před dočasně agresivními včelami (možná) zasaženými Calypsem apod. Žádost o radu na ekologicky šetrný repelent neznamená nenávist k včelám a včelařům. Asi jsem se nevyjádřil přesně a je mi to líto.

K dalším dotazům a doporučením expertů:


Napřed poznejte hmyz: znám detailně z vlastního pozorování celý životní cyklus asi stovky různých druhů hmyzu. Jezdím pravidelně na entomologické burzy a za posledních 10 let jsem přečetl o hmyzu asi sto knih a odborných publikací. Takže se snažím. Přesto připouštím, že jsou mezi námi i entomologové na profesionální úrovni, kteří rozumějí všem druhům hmyzu. Pro amatéra je deset milionů druhů skutečně moc.

Proč jim ty hluchavky berete? Na své zahradě nechávám včelám až do úplného odkvětu asi 25000 kvetoucích hluchavek nachových. Možná jich někdo nechává víc. Protože vsak nepoužívám herbicidy, snažím se umožnit na „kvetoucí louce“ život i některým kulturním rostlinám. Část zaplevelených hluchavek ač nerad vysekávám; obvykle za šera.

Odstěhujte se zpět do města: v ČR bydlím ve městě a právě tam jedu. Na svých častých zahraničních cestách však přespávám na dvou zahradách ve dvou různých zemích EU. Ta největší není na typické vesnici. Je to městys s asi tisícem domků, 20 obchody, vlastním úřadem práce apod. Včely tu tolik nevymírají, protože někteří parazitující roztoči v létě nepřežijí v úlech tak velké teplo.

Миммо

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 205.204 (?), 12.4.2017 6:39

Kosacka ich drazdi vibraciami sama osebe, nielen ked nou kosite vcely. Pri vsetkej ucte, pride mi to ale barbarske. Ked uz, stacilo by pockat do vecera a potom kosit. Navyse, pokial su tam len hluchavky, nevidim dovod sa ich zbavovat - ja ich pri okopavani vzdy obchadzam. Niezeby z nich vcely mali nejaku extra znasku, najma nie uz teraz, ked uz kvitnu ovocne stromy, ale je to skora znaska a navyse radsej si necham po zahrade semenit takuto lahko odstranitelnu a peknu burinku, nez aby jej miesto zabralo nieco horsie. Boli doby, ked sa nepouzivali herbicidy a po zatve sa strniska hned nediskovali. Vtedy tam rozkvitol cistec (hluchavka s bielymi kvetmi) a bola z toho jedna z hlavnych znasok. Taketo krasne buriny ale boli davno zlikvidovane a na poliach zostali len pupenec, pyr, pichliac a podobne neprijemne a nevzhladne buriny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 12.4.2017 12:52

Nepomůže nějaký klasický repelent? Muž má na kurtu zase takové ty super ovády, co jsou na koních a hovězím(máme za domem chovatele koní) a koupil si tuším v lékárně nějaký repelent, který je myslím bio a i voní dokonce. Název bohužel nevím, má ho v tenisové tašce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.243 (?), 11.4.2017 23:04
Neházejte všechno na včely, nebo včelaře. Včela navíc neni tvorem, který by se nechal cvičit Po těch svinstvech co jste zmínil, se většina včel nevrátí domů a ty co přežily mají jiné starosti, než nahánět nějakého vystrašeného měšťáka. Najděte si někoho, kdo má panický strach ze psů. Vemte ho do parku za nějakým pejskařem, který ma psa s prošedivělým čumákem a s polovinou zubů, který za celý svůj psí život nikoho nekousl, v rodině hlídal děti a nechal si od nich líbit neskutečné věci a uvidíte, že tento psí kmet na toho vystrašeného poseroutku zaútočí a kousne. Něco podobného funguje i u hmyzu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 177.224 (?), 11.4.2017 23:09

"Nebijte Mimmo"! Aspoň je nechtěl hubit, ptal se jen na repelentů..
*
Své dny, myslím teď včely medonosné, mají v době intenzivní snůšky z jednoho zdroje pokud se pohybujete v jejích letovém koridoru. V tom případě nepomůže nic. Ani kdybyste se celý zapytloval jako muslimka. Zpočátku zaútočí jedna, tři, šest a zanedlouho jich na sobě máte mraky. Zpocení, alkohol, voňavky, kouření je ještě více vydráždí. A vůbec nejhorší je, když se v té době ještě blíží bouřka.
Jediná možnost je počkat až začne kvést něco jiného a změní směr jejich letu.
Uvádí se, že včely odpuzuje meduňka, ale dle mých zkušenosti jen omezeně a ve výše uvedeném případě nebude fungovat vůbec!
*
Včely divoké, samotářky apod. tvoří tak malá společenství, že je celkem vzácné se s nimi potkat. A agresivní nejsou.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.4 (?), 11.4.2017 23:44

Je to zvlastne. Prave dnes v spravach hovorili o velkom uhyne vciel. Je to trochu zimou ale aj posledym chladnym letom a nejakymi parazitmi vciel. Vela faktorov naraz. Vcely boli pred zimou velmi slabe, aby prezili. Mna tesi, ze na nasich rozkvitnutych stromoch to intenzivne bzuci. Tak azda vacsina prezila aspon tu na juhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 12.4.2017 13:01

Chladným létem?indecision a to bylo prosím kde? U nás tedy rozhodně nenoSynovec má asi 150m vzdušnou čarou od našeho domu 4 úly, tak jsem ráda, že mám opylovače. Jeho včely nikoho neobtěžují, protože je má v rohu, na konci zahrady, v krajním domě, dost daleko od sousedů. V zahradě mám také plno čmšldů a samotářek a jsem doslova nadšená, když objevím hnízdo někoho z nich. Snažím se jim i nechávat materiál na stavby. Už několik let jsem si chtěla pořídit čmelník, ale vždycky je vyprodají, než si po Vánocích vzpomenusad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 3.5.2016 13:04

ony si opravdu dokáží vykousat tu chodbičku na pár vajíček která do ní nakladou...
...lítají až do chodby a tam dělají díry do zdí...

 

Včely si umí vyhrabat díru v zemi, ve spáře zvětralého zdiva, ve dřevě strouchnivělém nebo vyvrtaném jiným dřevokazným hmyzem. Zdravé dřevo a běžnou omítku neprokoušou. 
   Vezmu to zpět, najdete-li seriózní odkaz svědčící o opaku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 165.142 (?), 5.5.2016 19:16

nevím co rozporujete, přeci jsem psala že mám dům z vepřovic, a starý... kde by se ve stoletém domku našlo zdravé dževo a běžná omítka???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 165.142 (?), 3.5.2016 13:00

no buď samotářky, nebo zemní včely je jich totiž víc druhů - koukám, že tady je víc "neználků" než jsem si myslela... :) : mezi zemní včely patří pískorypky, ploskočelky, chluponošky. Včely drvodělky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika