Taky od tématu za což se předem omlouvám. Ale v závěru píšu i o vosách...
*
Reine Claude destilát ze sadů dle mého názoru jednoho z naších nejlepších lihovárníků. Žufánek.
Ale nepil jsem ji. A je to asi jen jejích okrajová záležitost, moc ji nevyrábějí.
*
Já ryngle samostatně zkvašovat nezkusil, vysadil jsem jich pár kvůli obohacení sadu a pestrostí opylovačů.
Jiné nápoje a zpracování jsem zkusil a dle mého názoru se hodí jen k občasnému snězení.
A v případě extenzivního sadu to u mně prakticky vypadá asi takhle:
Pod vysokými stromy se brodím zhnilotinami, hejny vos, nadávám a jsem vzteklý když na jeden kbelík použitelných plodů musím sebrat, odnést a vyhodit, podle roku a počasí, někdy i 9 kyblíků.
*
Kdyby se dal vrátit čas, tak bych si takové sfinstvo už nikdy do sadu nezatáhl.
Max. nějaký nižší stromeček na zahradu na přímý konzum.
Rafael.