Zastínění foliovníku



host - 191.158 (?) 
9.7.2010 14:46, zobrazeno: 6908x
Jelikož mám letos poprvé foliák, neudělal jsem prozatím do druhého čela okno (druhé dveře) které by sloužilo k větrání. Jelikož budu s konstrukcí výškově "šibovat" chystám se k tomuto kroku až příští rok. V jednom čele mám posuvné dveře které jsou, pokud je teplo, otevřeny celý den a na noc je zavírám. Samozřejmě že je uvnitř patřičný hic ale i vlhkost, z rostlin tam mám okurky, melouny a papriky. Chtěl bych se zeptat zda je možno a čím zastínit střechu proti slunci, aniž by to mělo vliv na růst rostlin. Napadlo mne přehodit přez střechu např. bílou geotextilii, rohože z rákosu nebo bambusu by mohly folii protrhnout, i když patřičným vypodložením např. polystyrenem by se to dalo také pořešit. Díky, Mirek
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 69.62 (?), 31.10.2010 12:48

My už třetím rokem stíníme foliáček takovou tou 40 % síťovanou zelenou stínící folii. Je šíře 1,4 m, tak ji dáme přes vrch a po stranách provázkem přivážeme petky plné vody, aby folie neuletěla.

I když je zelená, tak bych neřekla, že se tak moc sníží světelná intenzita, protože papriky a okurky se nevytahují, rostou normálně a foliáček se skutečně tak nepřehřívá.

Předtím, než jsme začali stínit folií, tak jsem pocákala foliák vodou se zeminou a taky to stačilo. Jen to mělo nevýhodu, že dešť to vždycky spláchnul.

Po neděli se chystám do HK pro folii modrou, má vydržet minimálně pět let, zabraňovat tepelným ztrátám v noci a bránit přehřívání při vedrech, bránit aspoň částečně před škůdci a rostliny mají růst jako divé :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 90.21 (?), 31.10.2010 17:31

Já foliovník nestíním ničím. Mám světle zelenou kašírovanou folii a dvoje dveře na suchý zip. Ráno od vrcholu foliovníku tyto dveře kousek stáhnu dolů, takže mi vzniknou trojúhelníková okénka na obou stranách. Když je hodně velké vedro, tak stáhnu a naroluji dveře od shora ještě níž, třeba až 20 cm nad zem. Na noc ta okénka také zavírám. Problém jsem zaznamenala pouze tehdy, když foukal hodně silný vítr a přitom svítilo sluníčko. V tom případě nebylo vhodné dělat okénko na obou stranách, ale jen z jedné strany, z té odkud vítr nefoukal. Kvůli tomu jsem ho také hned první rok přestěhovala a to na místo, kde ze strany převládajích větrů má krytá záda stodolou. Od té doby problém není žádný a větrání je dostačující bez stínění.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika