Vytápění skleníku podlahovým topením



host - 226.82 (?) 
9.10.2012 18:14, zobrazeno: 6952x

Dobrý den zajímá mě váš názor a hlavně názor nějakého odborníka na vytápění.Chci použit zbylí materiál a použít ho na vytápění skleníku pro předpěstování rostlin.Zbyla mi trubka která se používá na podlahové teplovodní vytápění a chtel bych ji polozit do země nabo zabetonovat do betonu.Pokud vím tak teplota podlahy u takoveho vytapeni je cca32 stupnu.Dále bych snizil vytapeny prostor na minimum výška je cca 35cm, šířka 1 metr a délka 25 metrů co celé dvakrat na kazde strane skleniku jednou.Co na to rikáte je mozne takovy maly prostor vyhrat a vypestovat si sadbu od unora.

Skleník
Skleník
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?), 10.10.2012 21:22

Dobrý večer. Vaše řešení bych doplnil o izolaci od spodu a boků. Dále bych trubky dal podstatně níž , aby hmota zeminy absorbovala stoupající teplo a v noci je mohla vyzářit.   

 Mám v domě podlahové topení a k příjemné atmosféře v přechodovém období stačí voda v trubkách 24 stupňů, aby bylo v místosti 21 - 22 stupňů. Vyjdeme z toho, že sazeničky nechceme mít vytáhlé a choulostivé, proto jim nebudeme vymezený prostor přetápět. Tudíž se můžeme pohybovat v teplotním intervalu 8 - 15 stupňů prostředí ve kterém sazeničky rostou. Když vememe prostor nad sazeničkama 35 cm potom bych do "podlahového" vytápění skleníku pouštěl vodu něco klem 10 - 14. Je to můj názor, ale je třeba si teplotní rozsahy vyzkoušet Ještě bych upozornil na to, že tento druh vytápění má dlouhou nabíhací dobu, což je nevýhoda, ale obrovská výhoda je dlouhá setrvačnost vydávání tepla. Tady bych viděl veliké nebezpeční při jarním sluníčku, kdy stoprocentně upečete vše co je ve skleníku.

 Ještě jedem můj postřeh. Pokud mají rostlinky od kořínku teplo, velice rychle rostou - velice rychle!  I za podmínek, že vzduch kolem je poměrně studený.  Uvedl bych to na lidské teplotní pohodě. Aby se člověk cítil v teplotní pohodě potřebuje součet dvou teplot vzduchu + stěny = 38 stupňů.  Pokud budou stěny teplejší o to může být vzduch chladnější. Pěstované sazeničky také akceptují tuto zákonitost, ale v nižších teplotních hladinách. Je třeba vzít v úvahu teplotu vody v trubkách a setrvačnost zahřívání a chladnutí zeminy, teplotu vzduchu kolem sazeniček, teplotu v e skleníku a teplotu venku /mráz, sluníčko/.  

  Myšlenka je to dobrá a bude to fungovat, jenom se musí vychytat mouchy. Držím palečky. Zdeněk 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.147 (?), 6.4.2013 1:21

Vytápění skleníku  je    pomocá trubek  v zemi  je relativně  problém a  to proto,  že země  je poměrně  velký izolant.   Deme tomu   že má poloviční  izolaci jako  cihlová zeď.   Dále pak  má velkou  akumulaci.  Výsledkem topení  do země,  bude proto nízký  výkon zdroje  a absolutní  neregulovatelnost ,  tj budete  topit v   době kdy to   nebude třeba.  Toto topení  bude provázet  vysoká spotřeba  energie.   Pokud už  chcete vytápět  skleník,  pak Vám doporučuji  zavédst trubky  do   betonových stěn  pěšinek.  Část energie  operatvně   přejde do  vzduchu a  část se  uloží do  země.    Co se  týče efektivity   je t o nic  moc.    Pokud mohu  doporučit jiné vytápění   pro skleník  pak volte  vzduchové.  Je to operativní  s má absolutně  nejnižší spotřebu,  nazabírá prostor  a je   to vcelku levné  řešení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika