Podzemní skleník (3 m hluboký) - světlo a teplota?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 92.163 (?) 
19.9.2022 14:06, zobrazeno: 9862x

Dobrý den

Jaké máte názory a případně zkušenosti na vhodnost a efektivnost PODZEMNIHO skleníku - zapuštěného KOMPLET (!) v zemi v hloubce 2,5m až 3m...? (opět podotýkám KOMPLET zapusteneho, NE jen častečně)
Teplota v zemi v hloubce 2,5m-3m je víceméně stabilní po celý rok. U nás v ČR by to bylo asi tak okolo 10C.

(viz např. přímo "pokusy" v čr: (na konci obrázek)):
Měření teplot v zimě

Primární výhodou takového řešení, je že v zimě je tento NEVYTAPENY skleník daleko teplejší než jakkýkoliv jiný typ (nevytápěného) skleníku. V podstatě podle všeho by u nás (ČR) nemusel být skleník vytápěn VUBEC (!). Rovněž by měl lépe udržovat teplotu zachycenou ze slunce. Primárním zdrojem teploty je v této hloubce ne teplo ze slunce, ale defakto teplo ze zemského jádra (pokud se nepletu). Dodatečné teplo ze slunce by měl taktéž lépe udržet (než normalní nadzemní skleník). V létě by naopak mělo být výhodou to, že že okolní zemina (pořád okolo 10C)  by měla pomoci skleník udržovat ("částečně") bez přehřívání (alespon v porovnání s nadzemnímem skleníkem).

Potencionální nevýhodou je hlavně nižší světelnost - méně světla ve skleníku (světlo jde jen "stropem"). Rovněž teoreticky vyšší vlhkost.

Potencionální nedostatek světla v podzemním skleníku se obvykle řeší kompletním oblepením (2,5m-3m vysokých (betonových(?)) stěn vysoce odrazivou folií (90%+ odrazivost)

Má s touto tématikou (kompletně podzemní skleníky) někdo přímou zkušenost nebo nějaký názor zde v ČR...? Jaké teploty přes zimu (den slunce; den zatazeno; a noc) lze u nás (ČR) tak čekat...?

Než mi nějací "strejdové" začnou říkat jaký je to totální nesmysl a že to nikdy nemůže fungovat atd... Tak ono to evidentně už FUNGUJE a jde. Ve světě to již existuje a zdaleka nejen "zřídka"...

Např. zde (je to myslím ukrajina, mluví asi rusky, v youtube si můžete pustit titulky a potom automatický překlad titulků do angličtiny (případně asi do češtiny)): (tlačítka vpravo dole na videu - "titulky" a "nastavení")

Z informací na videu z automatického překladu do ENG (rusky neumím), pokud jsem to dobře pochopil, tak pán povídal:
(Video je asi ze zimního měsice. Asi leden. Lokalita někde 30km od/okolo Kyjeva (myslím)).

-"Při teplotě venku/ulice -3C  (mínus 3 C), v (podzemním) skleniku 15C  (to je, pochopil jsem podle kontextu videa asi ve dne" (nevím jestli slunečného nebo zatazeného))
-"Při teplotě venku/ulice -30C (!!) (mínus 30 C venku), ve skleniku 3C" (nevim jestli je to v noci nebo ve dne...? Asi taky mysli ve dne...?) Následně pán ihned pokračuje: "Pokud vyjde slunce, ve skleniku bude 25C, bez topení."

TOTO VSECHNO JSOU TEPLOTY BEZ JAKKEHOKOLIV VYTAPENI...

Následně taky ve videu říká, a tomuto mám trochu problém uvěřit:
"Ve skleniku je 2,5x větší světlost/illuminace  (!?) než na "ulici" (povrchu asi myslí? Outdoor?).  A to bez jakkéhokoliv umělého osvětlení (!). Ukazuje, že si musí zakrývat oči, "squint eyes". To je prý díky tomu, že veškerou plochu stěn, jak můžete vidět na videu, má polepenou nějakou tou vysoce odrazivou fólií...

Osobně mám ale problém uvěřit, že "jen" toto řešení dokážet zvýšit "světelnost" tohoto podzemního skleníku 2,5x (dva-a-půlkrát) nad světelnost která je normálně na povrchu/venku... (!?). To mi přijde jako nesmysl... (?) Kdyby se dokázal alespoň vyrovnat světelností normálně nad zemí... Ale že ji dokáže 2,5x překonat... Nevím no...

Je nutné dodržet "šířku" skleníku max 5m (pak už efekt okolní zeminy na teplotu klesá/je malý), délka může být jakkákoliv.

Daný "youtuber" "Maksim Drobot" tam má více videí na svém kanále, kde částečně můžete tento podzemní skleník vidět z různých úhlů atd. (hlavně starší videa)

Další příklady (všechno z ukrajiny, ruska, kazachstánu (nebo co) atd...  tzn. "chladné krajiny")

Další jiný

A ještě úplně jiný další rus/ukrajinec ale to video teď už nemůžu najít...

Takže evidentně to EXISTUJE... a evidentně to pro ně FUNGUJE a to i pro pěstování tropického ovoce.
Hlavně ten první Maksim Drobot tam má spoustu videí, kde mu ve skleníku takto rostou normálně ananasy, různé citrusy, banány, Papája a já nevím ještě co...

Takže jak... má s tím někdo nějakou zkušenost? Existuje to v ČR? Nějaký inteligentní názor k tomuto...?
Zajímají mě hlavně 2 věci:

1) TEPLOTY... Kompletně BEZ vytápění. Jaké teploty jsou v zimě u nás očekávatelné (uvnitř podzemního skleníku) a venku...? Ve slunečném dni, během zataženého dne, v noci...? Ty příklady co tam uvádí jsou totiž až moc hezké :-).. Na druhou stranu EVIDENTNE mu to funguje (video nelže že)...
2) SVETELNOST... Jak je to se světelností...? Opravdu pomůže pokud 3m hlubokou, 5 m širokou a dejme 20m dlouhou "díru" v zemi prostě polepím (její zdi) světelně odrazivou folií (90%+ odrazivost; domácí alobal má myslím 50% odrazivost) a tím získám cca stejné množství světla jako (ve skleníku) na povrchu...? (on na videu uvádí dokonce že množstí světla bude 2,5 větší než venku...)

Zkušenosti? (INTELIGENTNI) názory na tyto dvě veličiny (teplota a světlost)...?

Díky
(Toto všechno samozřejmě za předpokladu že nemáte vysokou hladinu spodní vody a můžete si tedy dovolit kopat tak hluboko (2,5m až 3m). Rovněž za předpokladu samozřejmě, že na to máte finančně (nebude to nejlevnější)).

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 9.142 (?), 19.9.2022 14:13

Celé je to nesmysl. Nebere v ůvahu délku dne v zimním období - zákony minima. Ochrana před škůdci a chorobami bude neúměrná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.163 (?), 19.9.2022 14:51

A ten pán co to má a provádí na ukrajině to je jako co... to je kouzelník...? Četl jste vůbec komplet ten text...? (ano je to dlouhé bohužel..)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.163 (?), 19.9.2022 14:57

Kyjev by na tom měl být podnebně podobně jako my (spíše hůře), cca 50° s. š.

Charakteristiky by taky měly být podobné:

Compare the Climate and Weather in Prague and Kiev

Cetl jste vubec celý ten příspevek...? Ten pán na Ukrajině a obecně všichni ti jiní to tedy dělají jak... Používají magii...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.163 (?), 19.9.2022 14:59 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 19.9.2022 15:00

Tak nám nevalte torxy do hlavy a zkuste to, když tomu tak věříte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 19.9.2022 15:01

Synovče, pusť se do toho s chutí a až nabydeš za pár let zkušenosti, tak nám strejdům je tu napiš. Jinak oblepit svislé stěny fólií odrážející světlo trochu pomůže, musíš si ale uvědomit, ze odraz bude jen ze světla dopadajícího shůry, jakmile v skleníku budeš mít vyšší rostliny, třeba tyčková rajčata, tak se ta možnost odrazu zastíněním rostlin sníží. Víc světla, než alobal, odrazí izotermická fólie z autolékárniček. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 19.9.2022 16:49

Již brzo v každé obci-Česko jako bazénová velmoc se toho nebojí wink, energeticky nenáročné, napomůže to k potravinové soběstačnostienlightened! SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.163 (?), 19.9.2022 17:52

A můžete mi tedy vysvětlit jaktože to tomu Ukrajinci (a dalším podobným) v podobných podnebných podmínkách jako máme tady funguje...? To nějak pomíjíte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 19.9.2022 18:25

Nechci se s vámi přít, já s takovým skleníkem zkušenosti nemám, neboť jsem názoru, že je zbytečně namáhavé něco podobného zkoušet. Myslím si, že za stejné peníze, které byste vynaložil na skleník podle vašich představ, si můžete pořídit venkovní skleník s dvojsklem nebo trojsklem, který bude mít v zimě podobné vnitřní teplotní podmínky, ale navíc nebudete muset řešit celoroční nedostatek světla. Jestli jste se ale už rozhodl experimentovat, tak to se obraťte na toho Ukrajince nebo jemu podobné, o kterých se zmiňujete. Z mého úhlu pohledu jste už na internetu získal spoustu dobrých informací. Přeji mnoho úspěchů, strejda Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika