Dokonalé uskladnenie jabĺk



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?)
30.11.2011 20:23

Nevím, jak vadí mráz metabolitům s krátkými řetězci. Čemu však vadí určitě je voda. Jrejím zmrznutím dojde k rozbití buněk a znehodnocení plodů.
   Jablka skutečně vydrží na pozim 4 - 5 stupňů mrazu (podle odrůdy a síly slupky). Odolnost je způsobena dvěma faktory.
1. roztoky krystaloidů mění skupenství při nižší teplotě než čistá voda
2. Voda má obecně velké skupenské teplo. Jedná-li se na podzim o pouze noční mrazy s denním oteplením, jablka za noc zmrznout nestihnou.
Nicméně větou "Zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné" bych se raději neřídil. Možná to platí o cibuli, ale zmrzlá a rozmrzlá jablika se jíst nedají

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 92.61 (?), 29.11.2011 23:35, zobrazeno: 34123x
Hoci mám jablká uložené v dvoch vrstvách v debničkách v chladnej nevykurovanej miestnosti, každý týždeň vyhodím za kýbel zhnitých jabĺk. Uvažujem, že ich dám do kartónov a uložím na povale, kde občas slabo mrzne. Môže im to uškodiť? Niekto tu dávnejšie písal, že zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 29.11.2011 23:40

To bych neriskoval! Teplotu mívám ve sklepě těsně okolo+2C a také občas vyhazuju.Co udělají jablka venku,které neotrháte? Jak vám budou chutnat když rozmrznou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 145.214 (?), 30.11.2011 8:18
Jablká na strome by mali zvládnuť bez poškodenia aj 5 stupňov mrazu. Presvedčil som sa o tom, keď som pri opadu listov pred 2 týždňami objavil zabúdnuté jablko odrody Pinova (na snímke). Chuť nebola horšia, skôr naopak. Uskladnené jablká by už na takom mraze zrejme nemali byť. Metabolity s kratším reťazcom v dužnine pravdepodobne nie sú tak "mrazuodolné". Všimol som si, že na kopaniciach mávajú jablká uskladnené v starých komorách postavených z kotovice, ktoré nepremrznú a súčasne vďaka hlineným tehlám udržujú potrebné vlhko. Jonatánky či citrónky boli až do jari parádne, čisté a bez hniloby. Preventívne postreky fungicídmi po kvete a pred zberom alebo namáčanie uskladňovaných plodov do roztoku chloridu vápenatého nikto nerobil. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 30.11.2011 20:23

Nevím, jak vadí mráz metabolitům s krátkými řetězci. Čemu však vadí určitě je voda. Jrejím zmrznutím dojde k rozbití buněk a znehodnocení plodů.
   Jablka skutečně vydrží na pozim 4 - 5 stupňů mrazu (podle odrůdy a síly slupky). Odolnost je způsobena dvěma faktory.
1. roztoky krystaloidů mění skupenství při nižší teplotě než čistá voda
2. Voda má obecně velké skupenské teplo. Jedná-li se na podzim o pouze noční mrazy s denním oteplením, jablka za noc zmrznout nestihnou.
Nicméně větou "Zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné" bych se raději neřídil. Možná to platí o cibuli, ale zmrzlá a rozmrzlá jablika se jíst nedají

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.12.2011 18:41

Vzpomínám si, jak jeden můj kolega na lovu, někdy uprostřed listpoadu, si v áleji utrhl pro osvěžení dvě jablka přešlá mrazem. A měl vystaráno- běhavku na celý zbytek dne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 91.178 (?), 1.12.2011 20:53
Podrtit a do bečky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:39
Prirodzene, že organické látky v jablku visiacom na strome v mrazivom čase sú aj vo forme roztoku. Nie je to šupka naplnená práškom. Roztok pektínov a polysacharidov či škrobov však zmrzne pri rovnakej mínusovej teplote za oveľa dlhšiu dobu ako šťava obsahujúca organické kyseliny a monosacharidy, ktoré vznikajú pri dozrievaní. A možno ani nezmrzne. Trúfam si tvrdiť, že jablko na strome, ktoré nie je konzumne zrelé a obsahuje veľa polysacharidov, vydrží aj silnejší nočný mráz ako mínus 5. Jablko Pinova vydržalo niekoľkohodinovú mínus päťku "bez straty desiatky" a chutilo výborne. Behavku som nedostal. Tú bysme skôr dostali po konzumácii jabĺk ošetrených prípravkom Mythos či Euparen. Ktovie, čo zjedol citovaný poľovník, pred tým ako išiel do lesa? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 152.34 (?), 2.12.2011 14:56

Jen jestli ta běhavka nebyla spíš z toho, že některou zimu moc neprší a myslivec si jablko nejspíš neumyl pitnou vodou. Patogen se na jablko může dostat s prachem z pole při podzimních pracích, s ptačím trusem, hmyzem, a mráz mu vůbec nemusí vadit. Jinak třeba Euparen vyvolává při akutní otravě průjem u koček, ale u člověka nikoliv. Mythos u člověka akutně perorálně toxický prakticky není - aby se nějaká otrava projevila, musel by ho dotyčný jíst lžičkou. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 2.12.2011 17:49

Ta příhoda na honě se udála už to je dost let, ale dobře si ji pamatuji. Ta opuštěná álej byla podél lesa, ale pole bylo také blízko. Jinak nevím, a to už od dětství, že by si někdo po utržení jablka někde na opuštěné selské zahradě, či áleji, si ho běžel někam umýt. Nanejvíše se do něčeho otře. Podobně to je se švestkami.

  K té teplotě při skladování. Některé odrůdy nesnášejí skladování při teplotě těsně u nuly.  Např. p. Blažek z Holovous uvádí, že plody Angoldu při skladování nesnášejí teplotu nižší než 3-4°C.

 V době silnějších mrazů dávám do sklepa na podlhu misku s vodou. A už se mi v některých zimách stalo, že se na vodě objevil slabý led. Teploměr umístěný v polovině výšky sklepa ukazoval 1-2°C. Proto v zimě přemisťuji přepravky s Angoldem nahoru ke stropu. Zatím to bylo bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 2.12.2011 18:31

S tím mytím je to jasné. Já o to píšu právě proto, že si z dětství pamatuju, jaké byly následky našich podzimních nájezdů do sadů v polích. Už dlouho mě nic takového po konzumaci nemytého ovoce nepotkalo. Možná je to tím, že se obsah jímek dnes vyváží spíš do čističek, a ne na pole. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika