Obnova skalky - pomoc

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.30 (?)
23.6.2015 23:08

86 návštěv a nikdo se do odpovídání nehrne. Začnu tedy já několika body:

1. Správně jste to nazvala "něco jako skalka". "Opravdová" skalka čili alpinum to rozhodně není.
  2. Extrémní zarostlost plevelem ale na fotce není vidět. Naopak: textilie opravdu brání jejímu nadměrnému zaplevelení.
  3. Ani si nechci představovat, jak by to bez textilie vypadalo. To by teprve byl jinačí plevelový porost - "jinej level" :-)
  4. Asi bych nevoli Vámi zmíněný postup "vše odstranit, přesadit, pečovat o to jinde, plochu odplevelit a znovuosázet. Snažil bych se maximum toho, co tam je zachránit na místě bez přesazování.
  5. Můj postup by byl asi následující: keříky bych lehce zastřihl pokud možno do menšího kompaktnějšího tvaru a to z toho důvodu, aby se mezi nimi uvolnil prostor, který je zaplevelený.
  6. Na plevel bych opatrně aplikoval systemický herbicid typu roundup. V případě zarostlosti travami by se měl s úspěchem dát použít některý graminicid a ten by neměl poškodit pěstované rostliny. (K podobné aplikaci se již dlouho chystám).
  7. No a po opakovaném odplevelení bych "skalku" doupravil třeba dalšími výsadbami, doplněním kůry a kamenů (ale opravdu jen na odplevelené plochy)...
  8. A pak "jen" vytrvat v započaté odplevelovací a pěčovací činnosti.
  9. A vyzývám další k diskusi.

Josef

EDIT: Tak než jsem svůj elaborát stihl sepsat a odeslat, Lída mne předběhla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Lexa - (2) - 247.101 (?), 23.6.2015 18:46, zobrazeno: 9534x

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. Na zahradě máme vyrobeno něco jako "skalku". Bohužel je celá ale zničená a zarostlá plevelem. Chtěla bych poradit, jak ji zachránit. 

Přemýšlela jsem nad tím, že všechny keříky vyryju a na čas uschovám jinam. Veškeré fólie strhnu, zeminu zryju a začnu od začátku. Jen přemýšlím, zda opět dávat textilii, či ne. Poradíte prosím někdo?

Pak bych chtěla "skalku" znovu osázet i novými rostlinkami.

Skalka
Skalka
Skalka - detail
Skalka - detail

host - 248.111 (?), 23.6.2015 23:03

To ale není skalka, to je jen osázený břeh, který má dole zídku... U skalky je základem kámen - a toho tam máte poskrovnu. Jedině osázet břeh znovu, použít keříky, co máte, přidat nějaké nižší a středně vysoké trvalky a okrasné traviny wink. Mohlo by to být docela hezké...     Lída

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 248.111 (?), 23.6.2015 23:14

Třeba nějak takhle - fotky z netu           Lída

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.30 (?), 23.6.2015 23:08

86 návštěv a nikdo se do odpovídání nehrne. Začnu tedy já několika body:

1. Správně jste to nazvala "něco jako skalka". "Opravdová" skalka čili alpinum to rozhodně není.
  2. Extrémní zarostlost plevelem ale na fotce není vidět. Naopak: textilie opravdu brání jejímu nadměrnému zaplevelení.
  3. Ani si nechci představovat, jak by to bez textilie vypadalo. To by teprve byl jinačí plevelový porost - "jinej level" :-)
  4. Asi bych nevoli Vámi zmíněný postup "vše odstranit, přesadit, pečovat o to jinde, plochu odplevelit a znovuosázet. Snažil bych se maximum toho, co tam je zachránit na místě bez přesazování.
  5. Můj postup by byl asi následující: keříky bych lehce zastřihl pokud možno do menšího kompaktnějšího tvaru a to z toho důvodu, aby se mezi nimi uvolnil prostor, který je zaplevelený.
  6. Na plevel bych opatrně aplikoval systemický herbicid typu roundup. V případě zarostlosti travami by se měl s úspěchem dát použít některý graminicid a ten by neměl poškodit pěstované rostliny. (K podobné aplikaci se již dlouho chystám).
  7. No a po opakovaném odplevelení bych "skalku" doupravil třeba dalšími výsadbami, doplněním kůry a kamenů (ale opravdu jen na odplevelené plochy)...
  8. A pak "jen" vytrvat v započaté odplevelovací a pěčovací činnosti.
  9. A vyzývám další k diskusi.

Josef

EDIT: Tak než jsem svůj elaborát stihl sepsat a odeslat, Lída mne předběhla.

Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 24.6.2015 5:35

Udělala bych to jako Vy s tím rozdílem, že misto herbicidu bych použila zamulčování tlustou vrstvou posekane trávy. Asi za 2-3 týdny pod ní všechno chcipne, kromě keriku. Nemusela bych se bát, že keříky nedopatřením znicim.

Lexa - (2) - 179.130 (?), 24.6.2015 16:35

Děkuji moc všem za reakce.

Máme tam prorostlého hodně svlačce, který se nám krásně uhnízdil pod tou fólií a jsou tam snad kilometry kořenů a myslím si, že právě ta fólie mu tam vytváří nejlepší podmínky :-). 

Roundap jsme aplikovali už několikrát, ale už jsem mnohokrát četla, že chce v boji nepolevit a použít třeba neředěný, který aplikovat přímo na listy.

Vyzkouším tedy postup pana Josefa, kdy vyzkouším zrenovovat to, co tam je. Tyto "okrasné" plochy jsou stejně asi boj a buď vyhraje člověk a nebo plevel :-D.

A obrázky paní Lídy jsou mým snem, tak snad se ho podaří alespoň částečně splnit.

Ještě jednou všem moc děkuji za reakce!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025