Počasí 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 113.245 (?), 4.5.2025 17:37
Podle předpovědí to vypadá tak, že žádní zmrzlí už lertos nebudou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.104 (?), 4.5.2025 18:06
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3185) - 208.138 (?), 4.5.2025 21:16
Nejspíš ne, ale delší studená fronta. Žádné zázraky stejně tedy nemůžeme čekat. Dneska jsem svým rajčatům na chalupě přidal další vrstvu netkanky. Některé mají už plně rozvité květy v prvním vijanu, tak jen doufám, že se řádně opylí. Jistota ale není.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10527) - 70.240 (?), 24.5.2025 9:51
Teploty i k zítřejšímu dni 25.5. mají ráno padat k nule, a tedy nevím, jestli něco ještě nezmrzne ve středních a vyšších polohách, ale jinak je květen senzační. Žádný přechod ze zimy hned do léta, jako v minulosti. Zalito je pěkně, i když jinde možná více než tady, kde toho Pepého "Bornea" zase tolik nebylo. Prostě květen - značka ideál. Ovšem, jak jsem slyšel, ve středních polohách ledacos zmrzlo, což takový ideál zrovna není. O tom tornádu, co zalehlo kus lesa na Českokrumlovsku ani nemluvím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3185) - 208.138 (?), 24.5.2025 22:12
Ano, slyším hlasy, že tohle jaro je po letech zase takové "normální". Přiznám se bez mučení, že už jsem zhýčkaný těmi globálně oteplenými jary.
Kupodivu ale tam u mne nahoře mrzne na jaře v noci snad míň než v dolinách a mrazových kotlinách. Ta jižní poloha totiž zajišťuje prohřátí půdy ve slunečných dnech, takže vlastně skoro nevím, co jsou přízemní mrazy. I loni jsem třeba měl jablka, ne sice běžnou úrodu, ale dostatek na spotřebu (bez souvislosti s přízemními mrazy - prosím nechytat za slovíčko). Je to všechno o lokálních podmínkách no a kousku toho pokakaného štěstíčka. A o našem skautství: "Buď připraven" (na cokoliv).
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3185) - 208.138 (?), 24.5.2025 22:27
Waltře, jak jsi na tom s molicemi? Já tady snad ještě neviděl ani jedinou. A to jsem válku s vlaštovičníkem dávno vzdal. Mám podezření, že to jejich přemnožení má souvislost s těmi netypickými jary typu předjaří - léto. Brokolici ani sazenice košťálovin ani nepřikrývám jako jiné roky. A zatím nikde nic.
A také jsem dospěl k závěru, že doma budu pěstovat jen sadbu opravdu raných košťálovin. Pro porovnání posílám fotky: doma vypěstovaná brokolice versus ostatní košťáloviny vyseté a rostoucí v nepřikrytém VVZ. Vypadají hodně stejně, ale ty ve VVZ líp. Rané zelí jsem nefotil, je přikryté proti slunci. Nakonec se jich zachránilo víc, než to vypadalo. Což má tu výhodu, že budou dorůstat postupně. Docela si umím představit, že Murdoc takhle pěstovaný ve VVZ sklidím dřív než ty opožděné Dynamiky a Pylony. Uvidíme.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 25.5.2025 10:54
Ahoj Milane, venku jsem molici neviděl žádnou, v skleníku už jsem jednu honilm takže nějaké tam určitě jsou, ale to nevadí, koupil jsem si minulý rok akvarijní síťku na ryby a s tou molice polapím a zlikviduju. Mimochodem ta síťka se náramně hodí i na polapení nečistot v sudech s dešťovkou. Sadbu máš opravdu skvělou. Ale samozřejmě je dobré mít sadbu raných košťálovin co nejdříve na jaře, když hmyz na nich ještě nepáchá škody, ale chce to mít místo u okna v chladné místnosti, jinak se sadba vytáhne rychle za svěrlem a je pak nepoužitelná. Ale než mi dělali záda, předpěstovával jsem už před 10 lety venku v malém pařníčku sešroubovaném z pár prken a překryté zbytkovými kusy skla od sklenáře, možná tohle by u Tebe na zahradě bylo možné. Fotka je na 2.stránce vlákna o předpěstování košťálovin. Pařníček byl vždy jen postavený na záhonu a ze stran přihrnutý zeminou a po vypěstování sadby jsem ho jen rozšrouboval a uložil na další rok. Já budu Murdoc vysévat, počítám, asi za 2 týdny, abych měl sadbu připravenou na záhon po sklizni brambor v červenci. Walter
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|