Jsme ještě národem zahrádkářů?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 65.144 (?) 
13.1.2013 13:37

Ja tedy televizi moc nesleduji, ale mate pravdu, ostatne na tom neni az zas tak nic spatneho. Pokud se nebude utracet za seminka bude velmi zuzeny sortiment. Lepe by bylo, kdyby se mene utracelo za bazeny, tam mi zuzeni sortimentu vubec nevadi. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 0.146 (?), 13.1.2013 14:35

zdravím a přeji v letošním roce urody na zahrádkách nyní po letech slyším od dcery jak vzpomíná co si jako děti před 20 lety užívali nejvíc na zahrádce a nyní ji brázdí vnoučata jak vysavače jahod malin a boruvek vnučka chodí s konývkou a říká musím si to zalejt abych toho měla hodně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 115.132 (?), 13.1.2013 18:37

Jednoznačně jsme skupinou, kterou by si měli prodejci i stát doslova hýčkat.  Roční útraty nás všech za zahradní techniku, stavební materiál, řezivo, hnojiva, pálení, pojistky......  nakonec i ta semínka a na tom všem to DéPéHá dělají z našeho koníčka beznadějně ztátovou zábavu. Dokud to ale de, je to pořád lepší jak ty prachy nechávat v lékárně.laugh.      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 13.1.2013 19:05

Připojím komix o mladých ovocnářích.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.1.2013 16:59

se zahradou a zvířectvem na krku nemůžete jet dvakrát za rok na dovolenou.. a spousta lidí tráví v práci celý týden

Je pravda, že zvířectvo je problém. Dřív se řešil tak, že v domě žilo víc generací a na dovolenou nejezdili všichni současně. Tam, kde zvířectvo mají to tak dělají dodnes. Zahrada sama,  ale dovolenou nevylučuje, ani práci přes týden jinde.. Někdy může být problém se skleníkem a zálivkou, ale může pomoci zavlažování nebo soused. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 14.1.2013 18:08

Tak hlavne driv lidi na dovolene moc nejezdili. To je az vydobytek moderni doby. Prosty clovek se dostal tak maximalne parkrat rocne do spadoveho mesta. Dnes musime vsechno videt, vsude byt... Ja jsem se uz nacestoval dost a priznam se, ze posledni roky se citim nejlip doma. Kdyz nekam vyjedem, tak uz druhy den me to tahne domu. Pokud jede clovek 1 x rocne na dovolenou a ma dobre vztahy v rodine, neni problem to starani vyresit. Pokud ma nekdo prioritu cestovani, tak samozrejme hospodarit nemuze. Kazdy se musi rozhodnout co vlastne chce delat. Nejde objizdet svet a zaroven se starat o zahradu, pole,  sad a domaci zvirata.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 14.1.2013 19:07

Podle Maslowovy pyramidy jsou lidské potřeby seřazeny takto do pěti vrstev od prvořadých až po zbytné: Fyziologické potřeby (hlad, žízeň,...), pocit bezpečí (ochrana, bezpečí,...),společenské potřeby (pocit sounáležitosti, láska,..). Teprve potom se snaží člověk uspokojit další dvě potřeby-potřebu uznání a potřebu seberealizace.

Ve vzpomínané starší době mohlo zahrádkářství podstatně přispět ke zlepšení v první oblasti, přivýdělek, vlastně i docela zajímavý výdělek pro ženy v domácnosti. Asi nikdo z mladých (mimo profesionály) dnes neuvažuje o tom, že by si přivydělával pěstováním něčeho na zahrádce (snad jen něčeho co není povolené).

Já si myslím, že motivací poro zahrádkaření je pro nás potřeba uznání (je krásné když Vám někdo pochválí krásně posekaný trávník, krásné květiny atd.)

Druhým motivem je potřeba seberealizace například koníček (já nevím, ale ten pocit, že mně něco vyrostlo je k nezaplacení).

Ještě jedna poznámka: Pokud jde o pracovní dobu a vytížení, tak není možno paušalizovat a říkat, že dnes dělají lidé od nevidím do nevidím. Minmálně statisíce zaměstnanců a pracovníků firem pracují s normální pracovní dobou 8 a 1/2 hodiny, kdežto tehdy ještě v 60-tých letech se pracovalo 5 dní 8 hodin a v sobotu 6 hodin. Co byste zahrádkáři chtěli? Aby se vrátila tato pracovní doba? 

Myslím si, že vývoj nelze zastavit a sám nevím jestli úbytek zahrádkářů je pro mne špatný- pro mne je rozhodnutí být zahrádkářem rozhodnutí čistě osobní věcí.

                 Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 238.154 (?), 14.1.2013 19:28

To máte pravdu... jenže za komára se prostě nikdo nepředřel. Mě je 34, tak to znám jen z vyprávění, ale makat 3 hodiny na normu a pak se věnovat svému, byo víc než obvyklé... vždyť u nás ve vsi bylo v JZD 45 lidí a dnes to samé zvládne 12. Jen se prostě zvýšila produktivita. Sám se věnuju zahradě a zvířatům a radši oželím dovolenou, taky mne to víc naplňuje, než se někde válet. Jenže moji vrstevníci to prostě vidí jinak, je dnes spousta a spousta jiné seberealizace než se věnovat zahradě. H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.101 (?), 14.1.2013 19:58

Kdybych já osobně měl koupit zahradní traktůrek a všude mít jen trávu, tak tu zahradu raději prodám, protože bych z ní neměl žádný užitek a peníze a čas bych do udržování stejně musel investovat.

Tak je jesné, že dobrý pocit, když se něco podaří a nejen vypěstovat stojí za to.

Když se v JZD selo, byly žně, dělaly se sena, siláže a nebo na podzim oralo, tak se jelo od rána do noci. A nebylo to špatnou produktivitou lidí, jak tu někdo psal. Jednak stroje prostě neměly takový výkon. Dnes jeden kombajn dělá práci, na kterou jich dřív bylo potřeba deset. A zemědělství se dělalo v mnohem větší míře než dnes a rostliná výroba navazovala na živočišnou, která je dnes úplně v háji. Lidí dnes není tolik potřeba, maso dovezeme tak jako za chvíli všechno a lidi budou nezaměstnaní.  A dělalo se i o nedělích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.182 (?), 14.1.2013 20:21

Zapomněl jste ještě na jeden důležitý účinek práce na zahrádce - člověk si tam krááásně vyčistí hlavu od starostí a stresu - a to je dnes k nezaplacení wink Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika