Zná někdo tyto odrůdy?
|
|
 |
 |
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.137 (?) 7.3.2009 16:35
Zdravím,
Helmut Schmidt je krásná žluto bělavá růže k řezu.Kdysi jsem se s ní těšila několik let a pak při první tuhé zimě odešla. Je mrazuvzdorná jen pro zonu 7b. Máte-li ji v nejteplejší oblasti naší republiky a dobře zazimovanou, měla by mít šanci.
Ta druhá Notrdame je pro mně záhadou. Existuje růže jménem "Notre Dames des Voyageurs".je to poměrně neznámá, zatím málo pěstovaná mechovka, barvy vínově fialové, středně vonná , typu sadová 120cm na 120cm. Podstatná informace je.že kvete jen j e d n o u v roce v červnu. Překvapuje mně, že jste ji koupila u nás v zahradnictví. Pokud jsem zjistila z internetu nabízí ji jen jedna dánská školka. (nakonec nic divného, vyšlechtil ji Dán v roce 2000.) Tak buď je ten váš zahradník fanda na zajímavé růže a dovezl si ji a nebo je to nějaká tak superhorká novinka, která ještě není ani na webu a nebo je to prostě chyba v názvu na cedulce. Říkáte, že to je velkokvětá a červená - co když to je Nottingham? Zní to podobně. a kdo ví kdo to přepisoval,? A tahle růže by byla dobrá volba! Uvidíme v červnu budu ráda když se ozvete - docela mně to zajímá.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.137 (?), 7.3.2009 16:35
Zdravím,
Helmut Schmidt je krásná žluto bělavá růže k řezu.Kdysi jsem se s ní těšila několik let a pak při první tuhé zimě odešla. Je mrazuvzdorná jen pro zonu 7b. Máte-li ji v nejteplejší oblasti naší republiky a dobře zazimovanou, měla by mít šanci.
Ta druhá Notrdame je pro mně záhadou. Existuje růže jménem "Notre Dames des Voyageurs".je to poměrně neznámá, zatím málo pěstovaná mechovka, barvy vínově fialové, středně vonná , typu sadová 120cm na 120cm. Podstatná informace je.že kvete jen j e d n o u v roce v červnu. Překvapuje mně, že jste ji koupila u nás v zahradnictví. Pokud jsem zjistila z internetu nabízí ji jen jedna dánská školka. (nakonec nic divného, vyšlechtil ji Dán v roce 2000.) Tak buď je ten váš zahradník fanda na zajímavé růže a dovezl si ji a nebo je to nějaká tak superhorká novinka, která ještě není ani na webu a nebo je to prostě chyba v názvu na cedulce. Říkáte, že to je velkokvětá a červená - co když to je Nottingham? Zní to podobně. a kdo ví kdo to přepisoval,? A tahle růže by byla dobrá volba! Uvidíme v červnu budu ráda když se ozvete - docela mně to zajímá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.137 (?), 7.3.2009 20:27
P.S. když na to znovu koukám tak ani ten název Helmut Schmidt v té školce neměli dobře napsaný. Tak ten Notrdam bude zřejmě taky nepřesný. To by žádný "růžový gurmán" neudělal, aby tak vzácný kousek neoznačil přesně. Sázím na to, že je to růže Nottingham, pod tímto jménem se už léta pěstuje v ČR (to proto, že se dostala do Lidic z Nottighamu). Jinak její oficiální jměno je Queen of Bermuda. Pochází z r. 1956 a má krásná poupata - červená s černým stínem - úžasná v kytici.
zdravím Zero a myslím, že budete velmi spokojená.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.138 (?), 15.3.2009 12:44
Zdravím Zero,
jsem vám dlužná odpověď. Záleží na tom, kdo ten sníh odklízí..., pokud to děláte sami, tak sníh jako takový ke kořenům růží klidně hažte. V tom případě máte širokou možnost výběru odrůd omezenou pouze mrazuvzdorností. Pokud vám nahrnuje sníh pluh "hlava nehlava", tak by to chtělo orientovat se na pokryvné růže, jsou pružné a nevylamují se a "pomačkání" zvládají a dobře regenerují.
Jako výbornou nenáročnou a do mrazů kvetoucí růži vřele doporučuji růžovou 'The Fairy'. Je velká tak jak jí dovolíte : 40 - 100cm, rozložitá, hustě větvená, se záplavou růžových drobných romantických kvítků v ohromných soukvětích. Má prakticky všechna nej, je mrazuvzdorná, dobře obráží, neúnavně kvete, má hezké olistění, snese jakýkoli řez i jakoukoli půdu, je odolná vůči černé skvrnitosti. Objektivně má ale také své vady: špatně samočistí (odkvetlé květenství neodpadne samo, je třeba ho odstřihnout, ale pak už vzhled keře nemá vadu) a občas trpí padlím na stopkách květů (spíše vadí opticky, fyzicky jí to nevadí ani květy nepoškozuje), olistění a větve napadené nebývají, takže chemická ochrana ani není nezbytně nutná.
Z těch poléhavých plazivých půdopokryvných (ty, co přežijí i zasypání hroudami sněhu) bych doporučovala například ohnivě červený mohutně do široka rostoucí a stálekvetoucí 'Sommerabend' nebo úplně poléhavou drobnou plazivou, ale jen jednoukvetoucí, světle růžovou 'Nozomi'.
V pokryvných je velký výběr, jistě se najdou i další. Důležité kriterium musí být odolnost, ale hlavně mrazuvzdornost. Prohlédněte si odrůdy v některé z těchto webových encyklopedií růží: anglická Helpmefind a česká Ruze.wi.cz .
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zera - Bronzový Zahrádkář (88) - 73.236 (?), 15.3.2009 13:48
Děkuju za odpovědˇ,určitě se pozeptám po odrůdách které mi doporučujete.Už se těším až je budu sázet.Ale navím jak u Vás, tady tomu počasí rozhodně nepřeje.Sluníčko vykoukne jen chvilku a jinak prakticky pořád prší.
Ještě k odrůdám z mého prvního dotazu.Je to opravdu Nottingham.Takže žádnou raritu na českém trhu nemám.Radka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zera - Bronzový Zahrádkář (88) - 73.236 (?), 21.6.2009 18:26
Je červen, podávávám tedy zprávu: Nottingham má tři krásně polorozvitá poupata a jak píšete, je to nádhera, Helmut se teprve rýsuje přežil zimu bez úhony a převapil mě tím, jak se keříček krásně větví a množstvím nasazených poupat.A ještě mám jednu novou Flamengo(snad jsem to napsala správně) je krásná a opět nádherný poupata.
Vloni jsem přišla o milovanou čubinku dalmatina a ta růže moc nemilovala.Žárlila na ně a vždycky mi je vytrhala když jsem se jim věnovala víc než jí.Tak teď mám místo milovaný čubinky milované růže.Rostou tam, kde naše čubinka spí.Kdyby to věděla... Zdravím Radka
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|