Silně vonící růže

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?)
21.7.2009 14:15

On je ten postup spíš obrácený, začínáte praxí (sázíte, množíte, sbíráte a třeba i zkoušíte šlechtit) a propadnete tomu tak, že prostě musíte jít do hloubky. Bez znalosti teorie a botaniky už to pak prostě nejde. Pokud se stanou růže vaším celoživotním koníčkem, tak vás od praxe bolejí ruce a od teorie oči.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 21.7.2009 11:14

Zdravím JITO, ach ano, vzpomínám si na tu diskuzi na vlákně "ramblery" z loňska. Říkala jste tam tehdy, že dokážete jednoukvetoucí rambler donutit zakvést bohatě znovu pouhým odstřižením odkvetlých květů. Chtěla jsem tehdy, abyste vypsala odrůdy, u kterých se vám tenhle zázrak daří. Ono, pokud nebudeme hovořit o konkrétních druzích, tak tahle diskuze nemá žádný přínos.

host - 143.205 (?), 21.7.2009 11:53

Ano, nemá smysl panilili,  je mi líto, ale Vaše teoretické znalosti zřejmě nemáte zájem si ověřit v praxi.   Pěkné googlování. JITA

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 21.7.2009 11:57

Takže nemají jména? No tak nic...

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 21.7.2009 14:15

On je ten postup spíš obrácený, začínáte praxí (sázíte, množíte, sbíráte a třeba i zkoušíte šlechtit) a propadnete tomu tak, že prostě musíte jít do hloubky. Bez znalosti teorie a botaniky už to pak prostě nejde. Pokud se stanou růže vaším celoživotním koníčkem, tak vás od praxe bolejí ruce a od teorie oči.

honey - (43) - 218.253 (?), 22.7.2009 13:07

Na druhou stranu Jito - o cem by tohle auditorium bylo bez rad pani Lili? Melo by uroven breptu Premka Podlahy. S jejima znalostma ma uroven znalosti Vaclava Vetvicky - a to je sakra rozdil, ne? :-) Doprejte pani Lili jeji anonymitu, at uz k tomu ma jakekoliv duvody. Ja jsem rada, ze nemusim tolik googlovat a nebudu se zlobit, ze nechce objizdet republiku na kazde pozvani na kafe :-)

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 80.124 (?), 20.7.2009 22:07

Dobrý den, možná se to na první pohled nezdá, ale váš dotaz má velmi široký záběr. Snad nejvoňavější růže vůbec jsou původní damasceny a centifolie - to jsou ty nádherně vonící růže dávající olej do parfémů. Pokud si chcete zahradu zkrášlit nějakou touhle odrůdou, tak ale musíte počítat s tím, že kvetou jen jednou v roce v červnu. S jedinou vyjímkou: Rosa damascena bifera, známá v češtině jakou podzimní damascéna nebo pod celosvětovým názvem Quatre Saison či Rose de Castile. Jsou to bez vyjímky velké keře cca 2x2m.  Ale i mnoho dalších botanických růží a jejich kříženců je silně vonných.

Také mezi starými historickými růžemi najdete řadu omamně vonících růží.

Z těch moderních sadovek se prakticky nespletete, když sáhnete mezi růže Davida Austina - mají v sobě geny vonných historických růží.

U moderních velkokvětých a mnohokvětých růží se specielně na vůni růží zaměřoval šlechtitel Delbard a Meilland. V jejich nabídce najdete ispiraci, ale ověřte si mrazuvzdornost pro naše podmínky.  Například v Mezinárodním soutěžním rozáriu v HK pravidelně vyhrávají cenu za nejintenzivnější vůni růže od Meillanda. Také se u nás hodně objevují růže od Poulsen/Olesen, což jsou docela odolné a voňavé růže, obzvláště série nižších bohatě kvetoucích růží pro skupinové výsadby, podobně jako růže od Kordese.

Vyjmenovávat odrůdy nebudu, nevím o jakou skupinu růží máte zájem, těch voňavých je opravdu spousta, máte tu několik tipů na stránky s inspirací. Ostatně rozsah tématu je vidět i z růží, které vám tu hosté navrhují od čajohybridů a mnohokvětých (Double Delight, Kosmos) po drobnokvětou rugosu do živého plotu (Fimbriata) až po obří jednoukvetoucí rambler do stromu (Felicite et Perpetue).

Co se týče navrhované staré remontantky "Frau Karl Druschki" tak nesouhlasím, tato odrůda nevoní, je to její typický znak, ovšem jinak je to krásná velká sadová růže s ušlechtilými květy.

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 21.7.2009 15:43

Děkuji všem za tipy.

Nenapsala jsem to přesněji, ale jde mi o tu silnou vůni hlavně proto, že zkouším různé domácí vonné oleje a velmi ráda bych někdy udělala růžový. Právě damascénské růže se často používají, to vím, zatím jsem ovšem nezjišťovala, zda jsou dobře dostupné i u nás.

Každopádně ještě jednou děkuji:-)

host - 167.6 (?), 21.7.2009 18:31

Tyhle růže prodává pan Šíp a pak ještě Pelcovi v Sobotce.

Nocenka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 240.66 (?), 22.7.2009 11:00

Ano, včera jsem trochu hledala na internetu a p. Šípa jsem našla. Děkuji.

host - 167.6 (?), 24.7.2009 7:23

Historické růže byly ještě v nabídce-Růžová zahrada-A rose Garden, myslím že je to v Popovicích, tam jsem si objednala Chislaine de Feligonde a další, jak u p.Šípa.Mějte se Eva

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz