Sadové růže neřezat?



host - 198.107 (?)
31.5.2008 13:44

Dobrý den, mám obrovskou prosbu... máte tak nádhernou růžičku, že si dovolím Vás požádat o řízek... troufale se ozvu mailem.

Dík Martina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 22.5.2008 9:08

Děkuji za odověď na půdokryvné růže, určitě se na udané adresy podívám. A co se týče té růžové růže, určitě není pnoucí, je vysoká jako běžné růže,  asi do 1 m a kvete spíše jednou - v červnu. Netvrdím, že pak už žádné květy nemá, ale hlavní kvetení je na jaře. Květy mají v průměru asi 4 až 5 cm a nejsou zářivě růžové, spíše takové trochu jako vybledlé, proto mi taky připomíná ty staré fotky. Já se fakt stydím. Máme ji tady, co pamatuji (a že pamatuji dost) a vlastně o ní nic moc nevím. Pnoucí mám podobnou, ale ta rozkvétá - tedy otevírá se. A ještě Europeany, netrpí žádnou chorobou, ničeho jsem si na nich nevšimla, ale jiné růže okolo nich měly vloni černou skvrnitost a ztratily listy, na Europeany se to nepřeneslo. Čím mohu ty napadené ošetřit? Děkuji.

pnoucí růže
pnoucí růže
růže pnoucí
růže pnoucí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 13:22

Krásná pnoucí růže, radost pohledět. Ta růže jak ze starých fotek mě fascinuje, to je přímo detektivní pátrání (že bych si troufla Vás v létě požádat o očko?  ) Jakpak dlouho jí asi máte? Kdopak jí sázel? Jak vzdoruje mrazům a chorobám? Voní?  To je ale výslech... pardon.

K černé skvrnitosti založím nové vlákno, nejste a brzké době nebudete jediná, koho to bude trápit.

Zdravím a přeji sluníčko        Lili

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 24.5.2008 19:39

Omlouvám se, nebyla jsem od čtvrtka doma. Očko ráda poskytnu, sázeli ji ještě dříve, než jsem se narodila (je mi 64) původní majitelé domku, nijak náchylná k chorobám ani mrazu není, jestli voní teď nevím, protože je v řadě jiných růží. Byla několikrát přesazená a vždycky se zase s námi sžila. Je to jediná od původních majitelů. Jediná, kterou nesázela moje maminka ani já. Pro domluvu raději přímo: olga.preclikova@gmail.com

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 198.107 (?), 31.5.2008 13:44

Dobrý den, mám obrovskou prosbu... máte tak nádhernou růžičku, že si dovolím Vás požádat o řízek... troufale se ozvu mailem.

Dík Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 31.5.2008 12:10

Zdravím a děkuji za nabídku očka, určitě se ozvu až přijde čas očkování někdy v červenci. Zamlouvám si jednu odkvetlou větvičku s očky. Váš mail jsem si dala do adresáře a ozvu se.
P.S. Nechystáte se na Den otevřených dveří k Pelcovým do Sobotky?

P.P.S. Neomlouvejte se, že jste se ozvala za dlouho, mám stejný problém. Mám teď také spoustu práce a většinu volného času trávím se svými růžemi. K diskuzím na netu se dostanu "jednou za uherský rok".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.76 (?), 6.6.2008 22:29

Prosím o doplnění informací k sadovým růžím. Prospívá jim, když se květy použijí k řezu do vázy a nebo je pro ně lepší je nechat zavadnout a potom květ na samém konci odříznout? Děkuji za odpověď na možná hodně laický dotaz.

S pozdravem Dana 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 7.6.2008 21:45

Řezání do vázy jednoukvetoucím sadovým růžím nevadí. Pokud jsou to růže, které opakují kvetení, tak jim naopak odstřižení květů urychluje násadu nových, což platí i pro odkvetlé květy. Teď v červnu můžete řezat libovolně, ale v září už neodstřihávejte květy vůbec, ať výhony před zimou vyzrají. Pokud možno nechte růži bez řezu až do jara. Pokud Vám jde o to, jak dlouhou větvičku můžete odstříhnout - u sadovek je to v podstatě jedno, u velkokvětých a mnohokvětých růží střihejte nad druhým "pravým" (pětičetným nebo sedmičetným - podle druhu) listem.

Pokud máte růži která kvete jen jednou v roce a neopakuje kvetení, nechte jí šípky, ozdobí jí na podzim a v zimě a ptákům poslouží jako potrava.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.250 (?), 1.7.2008 12:36

Dobrý den... v zimě jsme s manželem zdědili domek na vsi a v rámci úsporných opatření jsme s rozhodli do něj přestěhovat.Zahrádku máme malou(ale přece) a já jako úplný zahradník-začátečník naprosto tápu :) V jednom rohu zahrady roste krásný planý růžový keř - neradala bych ho zničila a proto Vás chci poprosit o radu. Růže je asi 2 až 2,5 metru vysoká i široká, má nafialovělé květy a zdá se, že letos už nepokvete - začala v polovině května a nyní odkvétá. Zřejmě o ni nikdo příliš nepečoval, zdá se, že si rostla kam se dalo. Lístků má většinou 8,ale našla jsem i 11 :) Potřebovala bych vědět, jak a kdy mám růži stříhat, popř.zda je možné ji ještě zušlechtit a celkově upravit. Každý mi radí, že nejlepší je ořezat větve přímo u země, ale já mám pocit, že to by jí příliš neprospělo - především vzhledově. Již předem děkuji za Vaše rady a nápady. S pozdravem Kamila R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.178 (?), 3.7.2008 0:40

Protože momentálně často listuji knihou o růžích, podívala jsem se na růže botanické-plané, ke kterým ta Vaše patří. Je uváděno 17 druhů - tmavší růžový květ má Rosa virginiana (viržinská). Hustý keř, který tvoří velké množství podzemních výhonků, listy na podzim bronzové, zelené, červené a žluté. Kultivar Harvest Song - sv.fialovorůžové květy a červené šípky. Další je uváděna Rosa nitida - nízký keř s podzemními výběžky.Květ tmavorůžový-listy na podzim šarlatově červené.

Botanické růže se nestříhají, jen se prořezávají staré pruty u země a tenké větvičky, tak aby keř pořád působil hezky. Na podzim je zdobný šípky, poskytuje potravu ptákům, je možno použít na živý plot, nebo zdobí i jednotlivý keř.

S pozdravem Anna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 3.7.2008 1:32

Poznala jste správně citem, že uřezat u země rozhodně ne. Zničila by jste si na mnoho let malebný tvar keře. Jak říká předchozí příspěvek, u planých a jednoukvetoucích růží se odstraňují odumřelé větve u země, zdravé se nechávají být. Samozřejmě jí teď můžete trochu zatvarovat, spíše jen rozumně sestřihnout. Mějte na paměti, že každá velká ztráta listové plochy v průběhu vegetace rostlinu oslabuje, navíc mějte na paměti, že "co naroste letos ponese příští rok květy".

I když poznávacích znaků na určení druhu je málo, nabízí se i možnost, že se nejedná o čistě planou růži (nešlechtěnou), může to být i kultivar vyšlechtěný z botanické růže. Pro určení by bylo třeba znát velikost a plnost květů i tvar a barvu šípků, tvar ostnů, jejich množství a pod. Vámi uváděné osmičetné listy jsou málo pravděpodobné, růže jsou rostliny lichozpeřené a mají tudíž listy složené z 5, 7, 9, 11, 13 až 15 lístečků (podle druhu).  Nebylo by foto (třeba jen listů a šípků?), můžeme rozjet "vědecké"  pátrání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika