rosa rugosa
|
|
 |
 |
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?) 15.4.2008 13:53
Zdravím Davide,
prohledala jsem své "tajné zdroje" i "veřejné internerové stránky", řekla bych přímo od jižního k severnímu pólu, ale Metanoia zůstala pořád záhadou. Je to zvláštní, ale k jejímu původu se jaksi nikdo nehlásí. Pěstuje se hlavně v Evropě (Holandsko, Belgie, Francie), objevila se i na stránkách Kanadě, Rusku a Japonsku - informace byly ale strohé a (včetně fotografií) zjevně ze stejného zdroje. Jako distributor se nejčastěji objevuje firma Bakker. Klasifikují ji jako rambler, jinde jako climber. Jedině na Hortico http://www.hortico.com/roses/view.asp?action=sbcn&catno=SHMEIA10 uvádějí i mrazuvzdornost. Znáte evropské zóny mrazuvzdornosti? Jestli ne podívejte se na http://www.uk.gardenweb.com/forums/zones/hz.euro.html .
Vzhledem k tomu, že slovo "metanoia" má silný náboženský význam, objevuje se v desítkách tisíc stránek jež s růžemi pramálo souvisí, je proto těžké něco najít. Moje osobní hypotéza je, že růže byla pojmenovaná "na přání" nějaké náboženské komunity (tuto službu nabízí např. firma Hortico). Je to oblíbená sorta "křesťanských zahrad" viz například kniha "Zahradničíme s bohem" http://books.google.cz/books?id=docJ6AohIysC na straně 157 a 158.
Nejdůležitější ale je, že je krásná a že se jí u nás daří. Lili
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
schurova - (1) - 71.147 (?), 10.9.2007 14:24, zobrazeno: 8582x
Kde bych prosím mohla koupit sazenici rosa rugosa? Děkuji, srdečně zdravím, P.Sch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
dafa - (48) - 10.88 (?), 10.4.2008 21:04
Ahoj vsichni,
dnes jsem byl shodou okolnosti na sluzebce v Brne. Jak uz mam ve zvyku, zasel jsem se podivat do mistniho Bauhausu a Hornbachu.
V Bauhuasu maji prave ted Ros Rugosa - 179Kc, kontejnerovana, uz vetsi. Koupil jsem si dve.
Takze pokud nekdo shani tento druh a je z okoli, jsou tam.
Dale tam maji vzrostlejsi kontejnerovane New Dawn a Metanoia. Takze po 179Kc.
Mimochodem tu Metanoia ruzi jednu uz rok mam a abych rekl pravdu, nikde jsem o ni nic moc nezjistil, ani na helpmefind.com. Co ty Lili? Nevytahnes nejake tajne zdroje? Jedine co vim, ze je dost podobna Westerlandu, ale to je tak vsechno.:-)) Docela by me zajimal puvod, je az moc podobna westerlandu, ale moc nevoni..Ale ma nadherny kvet. Od zacatku az do konce.
Jinak naproti v Hornbachu maji dost Austinovek. Za prijatelnych 240Kc v kontejneru..
David
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 15.4.2008 13:53
Zdravím Davide,
prohledala jsem své "tajné zdroje" i "veřejné internerové stránky", řekla bych přímo od jižního k severnímu pólu, ale Metanoia zůstala pořád záhadou. Je to zvláštní, ale k jejímu původu se jaksi nikdo nehlásí. Pěstuje se hlavně v Evropě (Holandsko, Belgie, Francie), objevila se i na stránkách Kanadě, Rusku a Japonsku - informace byly ale strohé a (včetně fotografií) zjevně ze stejného zdroje. Jako distributor se nejčastěji objevuje firma Bakker. Klasifikují ji jako rambler, jinde jako climber. Jedině na Hortico http://www.hortico.com/roses/view.asp?action=sbcn&catno=SHMEIA10 uvádějí i mrazuvzdornost. Znáte evropské zóny mrazuvzdornosti? Jestli ne podívejte se na http://www.uk.gardenweb.com/forums/zones/hz.euro.html .
Vzhledem k tomu, že slovo "metanoia" má silný náboženský význam, objevuje se v desítkách tisíc stránek jež s růžemi pramálo souvisí, je proto těžké něco najít. Moje osobní hypotéza je, že růže byla pojmenovaná "na přání" nějaké náboženské komunity (tuto službu nabízí např. firma Hortico). Je to oblíbená sorta "křesťanských zahrad" viz například kniha "Zahradničíme s bohem" http://books.google.cz/books?id=docJ6AohIysC na straně 157 a 158.
Nejdůležitější ale je, že je krásná a že se jí u nás daří. Lili
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 15.4.2008 14:04
Běžné rugosy s bohatými velkými šípky se dají koupit v okrasných školkách v rámci sortimentu kvetoucích keřů používaných do veřejné zeleně.
Pokud Vás zajímají rugosy (nejen na šípkovou marmeládu), mohla bych Vám doporučit pár hybridů rugosy, krásně kvetoucích, nenáročných na údržbu a u nás plně mrazuvzdorných. Jsou velmi dekorativní nejen květem, ale i podzimním zbarvením listů, ne všechny ovšem tvoří šípky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
dafa - (48) - 109.6 (?), 16.4.2008 16:05
Diky Lili, informace projdu.:-)
Ja psal o rugose, protoze jsem si vsiml, ze ji par lidi na foru shanelo. Ja osobne mam. Navic jsem cetl, ze sipky rugosy maji velmi vysoky obsah vitaminu C. Jeden z nejvetsich u ruzi. Nevim zda je to uplne pravda, ale psali to.:-)
Chci vsak zalozit u nas na louce takovou mensi botanickou zahradu z ruzi. Melo by se jednat prevazne o puvodni botanicke pripadne samovolne krizene druhy. Shanim kde se da. Dnes jsem byl v Sobotce a koupil jsem jeste pro jarni vysadbu par kousku botanickych, ale jsou uz hodne vybrani.
Hodne toho asi take budu muset koupit pres internet ve svete, protoze u nas tezko sezenu vetsinu druhu.
Nastesti na to mam jeste cely zivot, ale rad bych to dokoncil.:-)
David
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 22.4.2008 18:55
Zdravím Davide, rugosy nevnucuji, jen jsem chtěla doplnit informaci pro paní Petru a třeba někoho z ostatních návštěvníků, kteří to třeba mají do Brna daleko. :-)
Moc se mi líbil Váš nevšední zájem o botanické růže. To osázení louky je báječný nápad. Také jsem něco podobného zkoušela v malém. Něco kolem 20 keřů jsem vysadila před pár lety na svah pod i nad zahradou. Smutně musím přiznat, že kýžený úspěch se dostavil jen částečně. Některé druhy obzvlášť chutnají srnkám, takže je přes zimu "ostříhají" až u země. V žádném případě Vás nechci zrazovat, jen doufám, že máte plot nebo nemáte srnky. Co nesežerou v zimě, to posnídají v poupatech. Nechutná jim snad jedině r. sweginzowii "macrocarpa" a r. majalis "Foecundissima"(na HMF je nevím proč jednoduchá, Větvička jí popisuje jako plnokvětou se synonymem "Empírová růže")
Protože Vám fandím, ráda bych vám předala pár informací, které jsem o svých oblíbených botanických růžích objevila. Tajně doufám, že by to mohlo zajímat i návštěvníky a tak založím nové vlákno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.6 (?), 25.4.2008 23:07
Skvely napad Lili, s tim vlaknem.:-)
Ja zatim problem se srnkami nemam zato vsak se svou boxerkou. Co neustipne, to roslapne.:-(Jsem z toho casto dost nestastnej, ale co nadelam. Snad casem zmoudri. Zajimave je, ze ta pro zmenu levne(botanicke) druhy nachava byt, ale moc ji chutnaji drazsi exemplare anglickych a francouzkych ruzi. Umi si vybrat, mrska mala..
Premyslim o nejakych krytech, ale porad doufam, ze ve svych trech letech uz konecne dospeje a bude zit v harmonii i s mojim pestovanim vseho mozneho.
Take je zajimave, ze nasi boxerce moc chutna levandule. Mam nekolik druhu a vsechny se ji moc zalibily..
David
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|