Prosím o radu - sázení růží
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 129.34 (?), 26.3.2008 17:08
Děkuji za odpověď. S nádobou by nebyl problém, jen nerozumím tomu, proč by měla být pohyblivá opora. Máme na domě připěvněné dřevěné mřížky, po kterých se pne clematis. Napadlo mne, že bych zkusila zasadit růži. A je tu ještě jeden problém - je to na východní straně, sluníčko tam svítí pouze dopoledne. Vy jste odborník, poraďte, jaký je Váš názor?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 26.3.2008 17:30
Tak to zpět, žádná mobilní opora, bylo to myšleno, kdyby jste potřebovali nádobu na zimu stěhovat, aby šla stěhovat i opora.
Klidně jí k východní stěně vysaďte, dopolední slunce stačí a růže mají východní slunce rády (Jižní "úpalová" stěna u domu by byla horší). Moje růže jsou všechny na východní stráni. Obecně minimum pro růže je 3 - 5 hodin slunce denně, to máte určitě víc. Lili
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.34 (?), 26.3.2008 17:39
Děkuji mockrát za odpověď, budu se řídit Vašimi radami. Zdraví Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.6 (?), 26.3.2008 16:27
Díky za odpověď. Mám tu taky těžkou jílovitou zem. Sázím růže hlouběji a nepozorovala jsem zatím, že by se jim nedařilo. Srovnání ale nemám, sázím všechny stejně. Pozitiva vidím v tom, že je lépe před mrazem chráněno místo očkování, růže na podzim nepřihrnuju. Připadá mi taky, že hlubší výsadbou dávám těm, které jsou schopny vytvořit vlastní kořeny, možnost zakořenit a tím se pojistit před jejich vymrznutím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 26.3.2008 17:15
Zajímavý přístup, určitě to může ušetřit spoustu práce se zazimováním. Zvlášť, když je růží hodně.
Ze zmrznutí strach nemám, zatím mi při tomhle způsobu pěstování vymrzly pouze dvě růže "Wiener Charme" a "Valencie", ale to bylo před mnoha lety, kdy ještě chyběly informace o mrazuvzdornosti. Dnes už mně velkokvěté "krasavice" tolik neberou.
S pravokořennými nemám dobré zkušenosti, rostou pomalu a jsou výrazně méně bujné (snad s výjimkou "The Fairy"). Proto se vyhýbám tomu, aby ušlechtilá část vytvářela vlastní kořeny. Snažím se aby nebyl potlačen vliv podnože, která kulturní odrůdě přidá na vitalitě a pozitivně ovlivňuje množství květů. Lili
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.6 (?), 26.3.2008 17:48
Domnívám se, že vlastní kořeny mohou systém pouze vylepšit. O potlačení podnožového kořene by se asi jednalo v okamžiku, kdy by systém vlastních byl tak rozsáhlý, že by se proti němu podnož stala bezvýznamnou. Nebo je teorie taková, že jakmile se začnou tvořit vlastní kořeny, byť nedostatečné, podnožové začínají krnět? Nikde jsem nenatrefila na teorii k téhle problematice. Tak jen logicky předpokládám, že rostlina má snahu si udržet ty nejlepší a nejvýkonnější cesty přísunu živin a vody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.6 (?), 26.3.2008 17:52
Zapomněla jsem předchozí příspěvek podepsat. Dresla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 26.3.2008 22:57
Máte pravdu, vědecká práce na tuto tématiku asi opravdu neexistuje. Inspirovala jste mně k hledání a také jsem nic nenašla. Na zahraničních stránkách o růžích se vedou vášnivé diskuze co je lepší, jestli růže pravokořenné nebo očkované. Všichni uvádějí v podstatě stejné argumenty pro a proti a pravda je evidentně na obou stranách. Ale o to tu vlastně nejde, nenašla jsem ani jednu zmínku o tom, že by očkovaná růže byla schopna trvale čerpat výhody pravých kořenů i podnože. Vyjdu-li tedy z teorie štěpování: "...pokud štěpovaná část zakoření, vliv podnože se vytrácí...“. Logicky mi vychází, že taková růže časem změní svůj charakter z očkované na pravokořennou. Vlastnosti získané podnoží se tedy změní. (o ovocných štěpovancích bylo na tohle téma napsáno hodně)
Z jakého zdroje jste čerpala doporučení sázet 10 – 15 cm hluboko? Tohle téma mne zajímá, ráda bych si to přečetla. Bohužel jsem na to zatím nenarazila, z těch šlechtitelů co znám nejhlouběji (7,5 cm) doporučuje Austin, ostatní naopak varují před sázením hlouběji než 3–5 cm pod zem.
Zdravím Lili
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.35 (?), 28.3.2008 20:15
Nevycházela jsem z žádné publikace, kde by byla popsaná nějaká inovativní metoda sázení. Byla to čistě moje úvaha, týkala se spíš usnadnění si práce při zazimování. Začala jsem tak růže sázet a... nic se nedělo. Prostě rostly tak, jak mají růst, jen jsem na podzim přestala přihrnovat. Úvaha o kořenech byla až druhotná. Centimetry nijak neměřím, prostě růže sázím hloub (pokud to sazenice dovolí). Hlubší výsadbu jsem probírala s panem Šípem, schvaluje ji. To se jen tak trochu jako naprostý laik odvolávám na autoritu.
O umístění roubu ovocného stromku nad zem při sázení vím. Zajímalo by mne, zda obtížně zakořeňující odrůda růže, jež je na podnoži zasazená hluboko, má vůbec snahu nějaké vlastní kořeny tvořit. Jestli v případě hluboké výsadby nemají tendenci tvořit vlastní kořeny jen růže, které i bez podnože vytvářejí obstojný kořenový systém. Asi jediná cesta, jak se něco na tohle téma dozvědět, budou vlastní pokusy. Čeká mě teď stěhování asi stovky růží sázených podzim 06, jaro 07. Je to sice krátká doba, ale třeba budou už nějaké tendence patrné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.35 (?), 28.3.2008 20:16
Zase jsem zapomněla podpis. Dresla
|
|
 |