Prolifera



host - 81.96 (?)
10.9.2009 10:54

Ještě jsem trochu pátrala po původcích proliferování a u jiných rostlin (jabloně, čarověníky atd.) se uvádí jako původce nejen genetika, ale i všelijaké houby, bakterie a viry - tzn. že může jít o vratný, "léčitelný" jev. U růží jsem nic podobného nenašla, ale je možné, že se i u nich podílejí na proliferování různé příčiny - to by vysvětlovalo, proč stejná rostlina (geneticky predisponovaná, pravděpodobně) někde proliferuje a někde ne.

Ještě k tomu plotu - nedá mi to: těmi listnáči pravděpodobně pisatelka nemínila stromovou alej, ale živý plot z listnatých dřevin, což můžou být i keře nebo stříhané stromy. V rozáriích a různých zámeckých zahradách jsem viděla nádherné stříhané živé ploty z habrů nebo buků - vysoké tak 2-4 metry, možná i víc. Jsou husté a listí se na nich částečně drží i v zimě, takže jako větrolam určitě fungují, použít by se dozajista dal i buxus - ten se ostatně v rozáriích taky často používá, dal by se možná nechat růst i volně, pokud máte dost místa do šířky - uvádí se, že právě nepravidelný tvar listnatých keřů je pro účely větrolamu úplně nejlepší. A nebo co takhle různé volně rostoucí keře kvetoucí na jaře: távolníky, dřín, muchovník, brslen, hloh, klidně i trnky. Na jaře, když jsou růže holé, by se bylo alespoň na co koukat, a v době květu růží by tvořily neutrální zelené pozadí - a na podzim za odměnu dostanete barevnou přehlídku listí. Tahle varianta by byla určitě hodně náročná na barevné vyladění, ale stála by za to, minimálně u jednoukvetoucích historických, které vám v červnu vykvetou, a pak už jen zelená, zelená. Osobně bych volila všechno jiné, jen ne túje - vím, že je to otázka vkusu, ale kombinace jehličnanů s růžemi je podle mě příliš strohá, až sterilní, a když vidím v naší hezké české krajině tújkový plot, je mi do breku. Jinak hodně zdaru, Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
honey - (43) - 218.253 (?), 7.9.2009 12:02

Ja jsem v tomhle trochu anarchista a stanovisko stavebniho uradu me moc nezajima. Bydlim na samote, tedy bez kontextu na okolni zastavbu, tak si muzu oplotit pozemek za domem vedeny jako zahradu jak chci - muj nazor. Ja vim, zni to arogantne, ale nemam s nasim stavebnim uradem dobrou zkusenost a ackoliv se ted budu poustet do vyplnovani nejake te ohlasky, i kdyby mi to stavebni urad nahodou nepovolil, tak me to nezajima a budu stavet nacerno. Stejne je zaver jednoduchy: na nejakou bytelnou kamennou nebo cihlovou zed prostredky nemam, takze to bude obyc.pletivo s podezdivkou. Pokud si za nej smerem do pozemku na nekterych mistech vysadim jeste thuje, to uz je moje vec.

Ted davam dohromady projekt a rozpocet na alej podel polni cesty, ktera vede jeste asi dalsich 200 metru v polich. Predlozim to komplet obecnimu uradu, jestli by tu nekolikakilometrovou plan poli beze stromu, nechtel laskave necim narusit podel obecni cesty. Statni dotace jsou na to minimalne dve, tak by taky mohli neco pro krajinu udelat. Me by se to samozrejme hodilo, takze v ramci moznosti nabidnu pomoc kolem tech dotaci, s cimz mam zkusenost.

Sama pujdu cestou minimalistickou, nic jineho mi nezbyva, obcasne ulety napadu musim krotit... nejsem holt uz na pozici v soukrome firme, kde jsem si to mohla dovolit a prachy na projekty netekly z myho. Jsem na materske a na rozarium mam presne jenom svoje uspory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.205 (?), 7.9.2009 12:40

Jasně, že je Vaše věc, co si na svém pozemku vysadíte, ale co si tam postavíte rozhodně jenom Vaše věc už není. Jinak nehodlám dále polemizovat s člověkem, který se dokáže chlubit tím, že je anarchista a nezajímá jej dodržování zákonů.To asi za nějaký čas budeme na Balkáně nebo ještě jinde...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
honey - (43) - 218.253 (?), 7.9.2009 13:21

Vite, ono je dodrzovani zakonu a dodrzovani zakonu. Ja se ridim heslem, ze kde je vule, je i cesta. Bohuzel jsem byla svedkem nescetnekrat toho, ze urednik jednal z pozice moci - podle toho jak se vyspal. Zakony jsou u nas casto nedokonale a mnoho uredniku bere svoji praci jako dzob, kde sice nemaji tabulkove moc penez, tak si uzivaji ten pocit moci. Namisto toho, aby chapal svoji pozici jako sluzbu, kterou si lide plati ze svych dani a mel by tedy lidem pomahat - samozrejme v ramci zakonu a prave podle toho hesla o ceste... Vzdycky si vazim urednika, ktery se mi snazi pomoci.   S odborem zivotniho prostredi i stavebnim uradem, kam spadame dobre zkusenosti bohuzel nemam. Ponechavaji mnoho let na druhem konci obce kde bydlim, existovat jakousi 'farmu' - veskere plechove haly, ploty, cesty z betonovych panelu postavene na cerno - nic z toho neni v katastru nemovitosti. Na pozemek odstavuji nepojizdne stroje, ze kterych tece olej rovnou do zeme... a takovy to byl krasny okraj boroveho lesika. Vedouci ZP je byvalou spoluzackou majitele tohoto bordelu, ktery je lehce ode vsad videt. Takze takoveho urednika vazne neberu a nema moralni pravo mi jakkoliv nakazovat jestli si udelam uprostred poli kolem zahrady plot nebo zed. Nechci delat skladku pneumatik ani nic, co by jinak zdevastovanou krajinu intenzivnim hospodarenim, nejak vice poskozovalo. Ale to uz zase krajime medveda co jeste beha po lese. Zed zatim stejne nebude, protoze na ni nemam. Nedodrzovanim zakonu se nechlubim, ale ziju si po svem.

Ale vic nez tato diskuze by se mi hodila nejaka ta odbornejsi informace o proliferovani. To me aktualne zajima vic nez ohlaska na plot.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 167.6 (?), 7.9.2009 19:58

Pro hosta 143.205. Na Balkáně mám příbuzné a tím pádem můžu porovnat kde se nacházíme, rozhodně to tu vypadá jak na západě. Stačí Chorvatsko a každý si udělá obrázek. 

Zkuste najít to proliferování, já jsem našla pouze jeden odkaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.123 (?), 7.9.2009 22:57

Nasla jsem ji pod jmenem Prolifera de Redoute.Pochazi z Francie asi tak okolo 1820,kvete jenom na jare, silne voni,1.8 vysola 1.5 siroka. Je to u ni bezne ze ji kvety prorustaji ale myslim ze ne kazdy kvet.V AU je k dostani ale v Cechach to nevim.Jeji obrazek . Kdyz kliknete na jeji obrazek tak tam naskoci jeji informace ale na obrazku neni prorostla.Ella

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.123 (?), 8.9.2009 7:43

Jeste jsem nasla jednu stranku na ktere pisi ze je to geneticka chyba.Je to psane Anglicky, muze se to stat obcas kazde ruzi ale nektere jsou na to nachylne Spry Cecile Brunner- Bloomfield Abundance je jedna znich.Ale Prolifera de Redoute to dela hodne.Muze se to stat i u jinych rostlin.Ella

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 116.7 (?), 8.9.2009 11:11

Ahoj Honey, zdravím! Já mám na zahradě asi 10 různých stolístek, mechovek, ap., a jedna z nich je (nebo spíše asi byla) prolifera. Určovala jsem je kdysi právě podle obrázkového kalendáře od malíře Redouté. Tyto rostliny pocházejí ze sbírky historických růží, která existovala v Průhonicích. Je mezi nimi, kromě jiných, i miniaturní stolístka, moc hezoučká, kterou opatruji jako oko v hlavě.Totiž je to tak, že jsme se loni koncem zimy přestěhovali i se všemi růžemi (mám jich asi 100 nebo kolik), a letos tedy na novém stanovišti poprvé zakvetly. No a všimla jsem si, že růže, která se vyznačovala touto zvláštností, má 2 druhy květů, jedny prorostlé a druhé nikoli. Zarmoutilo mne to, protože se mi tyto květy moc líbily. No a teď, když čtu tuto diskusi, mi možná došlo, čím to je. Na nové zahradě je jiná kvalita půdy, růže jsou celý den na slunci, apod. prostě mají úplně jiné podmínky. Dokonce některé ty velkokvěté a sadové mají i trochu jiný odstín barvy květů. No, ale uvidím za rok, zda se to nezlepší a tato růže třeba pokvete stejně jako předtím. Ještě něco k větrolamům - četla jsem, že před silnými větry chrání lépe listnaté stromy a keře než jehličnaté, že se vítr víc roztříští o drobné větvičky. Přeji hodně pěstitelských úspěchů, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
honey - (43) - 218.253 (?), 9.9.2009 8:00

Dekuji za zkusenost. Prave jsem se chystala ptat, jestli se to deje na takto "postizene" ruzi pravidelne nebo jsou to nahodne vyskyty atd.. Proto mam rada diskuze na forech, ze kazdy prida vlastni zkusenost nebo informaci a tak se dohromady posklada perfektni odpoved na prvotni dotaz..

To pusobeni pudy a okolnich podminek je fakt zajimave... jak psala Ella, jedna se o genetickou zalezitost. Ale je fakt, ze cloveku se taky v kazdych podminkach dari jinak - treba nemoci se v jinych podminkach zlepsi, jine zhorsi..

K tomu vetrolamu - vetrolam z listnacu pusobi az na vetsi vzdalenost. Na okraji uzkeho pozemku by mi to nefungovalo... vitr se prozene mezi kmeny a nic... navrh takoveho vetrolamu davam dohromady pro obec. Ale i pokud ho prosadim, efekt muzu ocekavat tak za 10 let:-)Nejak se s tim poperu. Proti plevelu dam na plot pro zacatek tu zelenou sit, vody na zalevani bude dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.96 (?), 10.9.2009 10:54

Ještě jsem trochu pátrala po původcích proliferování a u jiných rostlin (jabloně, čarověníky atd.) se uvádí jako původce nejen genetika, ale i všelijaké houby, bakterie a viry - tzn. že může jít o vratný, "léčitelný" jev. U růží jsem nic podobného nenašla, ale je možné, že se i u nich podílejí na proliferování různé příčiny - to by vysvětlovalo, proč stejná rostlina (geneticky predisponovaná, pravděpodobně) někde proliferuje a někde ne.

Ještě k tomu plotu - nedá mi to: těmi listnáči pravděpodobně pisatelka nemínila stromovou alej, ale živý plot z listnatých dřevin, což můžou být i keře nebo stříhané stromy. V rozáriích a různých zámeckých zahradách jsem viděla nádherné stříhané živé ploty z habrů nebo buků - vysoké tak 2-4 metry, možná i víc. Jsou husté a listí se na nich částečně drží i v zimě, takže jako větrolam určitě fungují, použít by se dozajista dal i buxus - ten se ostatně v rozáriích taky často používá, dal by se možná nechat růst i volně, pokud máte dost místa do šířky - uvádí se, že právě nepravidelný tvar listnatých keřů je pro účely větrolamu úplně nejlepší. A nebo co takhle různé volně rostoucí keře kvetoucí na jaře: távolníky, dřín, muchovník, brslen, hloh, klidně i trnky. Na jaře, když jsou růže holé, by se bylo alespoň na co koukat, a v době květu růží by tvořily neutrální zelené pozadí - a na podzim za odměnu dostanete barevnou přehlídku listí. Tahle varianta by byla určitě hodně náročná na barevné vyladění, ale stála by za to, minimálně u jednoukvetoucích historických, které vám v červnu vykvetou, a pak už jen zelená, zelená. Osobně bych volila všechno jiné, jen ne túje - vím, že je to otázka vkusu, ale kombinace jehličnanů s růžemi je podle mě příliš strohá, až sterilní, a když vidím v naší hezké české krajině tújkový plot, je mi do breku. Jinak hodně zdaru, Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
honey - (43) - 218.253 (?), 10.9.2009 11:59

Dekuju za patrani po proliferovani. Mozna by by bylo zajimave - udelat v ramci rozaria nejaky zahon, na ktery bych soustredovala ruze s proliferovanim tak jak by se je darilo shanet.

K zivemu plotu: souhlasim s vami a sama jsem do teto doby byla odpurce tuji ve vlastni zahrade a sazim si zivy plot presne jak popisujete... mam tam hloh, lisky, seriky, tavolnik, pustoryly... trnky jsem letos vykopavala..strasne se rozrustaji a ze zbylych korenu porad obrazi. Je to do zahrady sebevrazda. U rozaria ty listnace zvazuju kvuli dvou vecem - vzrostle zaberou az 2 metry sirky a pak na podzim to listi, ktere mi vsechno bude vitr foukat dovnitr zahrady... Touhle divocinou bych pocitam doplnila sbirku planych ruzi.

Ale dekuju za nazor. Zase mam co znovu zvazovat a o cem premyslet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika