Mšice na růžích

host - 216.44 (?)
3.5.2007 10:54

Pred 14 dny jsem na ruzich likvidovala svilusky a vcera z hruzou jsem zjistila,ze tentokrat mi ruze napadly zase msice,je to v prubehu 14 dni,je to normalni? Zkousela jsem silny proud vody,ale ty potvory se tam drzi jak o zivot,tak ze nic jineho nezbyva nez chemie,ale lze tak brzy ji opetovne pouzit?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Lenka 2 - (42), 26.4.2007 21:59
Tak a teď to vezmeme po té chemické stránce :-)))

Ten FAST se zřejmě dá běžně koupit (?), je to celý název ? Já se v tomhle moc nevyznám. Vím, že na mšice je Pirimor, Fast neznám.... hlavně jestli se to už nemusí nějak ředit ???

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 26.4.2007 22:18
Fast je už naředěný v rozprašovači. Měl jsem ho taky.

host - 216.44 (?), 3.5.2007 10:54

Pred 14 dny jsem na ruzich likvidovala svilusky a vcera z hruzou jsem zjistila,ze tentokrat mi ruze napadly zase msice,je to v prubehu 14 dni,je to normalni? Zkousela jsem silny proud vody,ale ty potvory se tam drzi jak o zivot,tak ze nic jineho nezbyva nez chemie,ale lze tak brzy ji opetovne pouzit?

host - 106.16 (?), 4.5.2007 15:06

Zdravím,

mám růže také plné mšic. Stříkám je roztokem z řepky olejky smíchaným s několika kapkami jaru pro lepší přilnavost. Některé potvory do druhého dne opadaly a ty další zčernaly. Postup se má opakovat po 5 dnech, ale po 3 dnech tam byla další hejna. Příroda si musí zřejmě poradit sama.

Na druhém keříku se mi i za velmi suchého období objevila plíseň, v zahradnických potřebách nemají podobné postřiky. Prosím poraďte.

host - 70.22 (?), 16.5.2007 8:01

Dobrý den,

jako prevence jsme pod růže vždy sázeli česnek. Moc to na výhonu nevadí a bylo to docela úspěšné.

Teď mám za růži u zdi bezinky. Tu mšice zřejmě preferuje, je plno mšic a růže jsou čisté.

Po napadením jsme použivali bio prostředky jako vylouch z tabáku nebo z kopřiva. Chmíckým dělem jsme se také vždy bránili. Jinak je dobré, pokud je moc těch mšic, bojovat proti mravencům. Ty o mšice péčujou. Používaji zladké výkaly mšic jako potravu. Použivali jsme nějaký lak který se v uzávěrkách od lahev nebo něčím podobním umístuje pod rostlin. Tím se nám dařilo vyhubovat cele kmene mravenců. Ale už se nepamatuji jak se toto jnénovalo.

host - 50.44 (?), 11.6.2007 23:25
Roztok z olejky Bio jsem taky použila, ale spoustu listů mi pak zhnědlo. Máte podobnou zkušenost? Růže to ještě celkem přežili, ale některé letničky a jahody mi to téměř zlikvidovalo.

host - 4.98 (?), 12.6.2007 9:24
Na růže a letničky se mi osvědčil Fast, je to sice chemie ale zabírá to. Jen se musí postřik občas zopakovat.

host - 146.3 (?), 3.9.2008 17:48

no já jsem je skoušel likvidovat mýdlovou vodou, ale připadalo mi to jako by to pro ně byla osvěžující koupel a když vemu chemii, tak mám dojem že se stěhují z místa na místo pořád dokola a žerou a žerou...

host - 163.46 (?), 5.9.2007 22:01
Nepoužívám žádné chemické přípravky. Pokud se na růžích vyskytnou mšice (jsou hlavně na nových výhonech), ničím je ručně a s úspěchem, nebo je oklepu. Již několik let vysazuji těsně k růžím - Plectrantus – moud (molice). Tuto rostlinu se zelenobílými lístky koupím na jaře v květinářství (cca 25 Kč). Má výrazné aroma, které má odpudivé účinky pro hmyz. Rostlina se většinou dává do truhlíků. Já ji namnožím a pod každou růži zasadím.
Nebo můžete zasadit pod růži česnek, omývat česnekovým nebo kopřivovým roztokem. Také mám zasazenou u růže levanduli, nejen že doplňuje růže svou krásnou modrou barvou, ale je velmi účinná proti mšicím chorobám.

host - 100.247 (?), 6.9.2007 22:27
Docela bych chtěla vidět, jak stojíte na žebříku a ručně ničíte mšice na bujně rostoucí pnoucí růži. Nejsem příznivcem chemie, ale všeho s mírou. A růže až zas tolik v kuchyni neužívají, tak jim ani Vám 1-2 postřiky za rok neublíží. Myslím, že ani životnímu prostředí ne. M.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz