Jak řezat růži na kmínku?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 128.44 (?)
28.4.2009 19:31

Slabé výhonky odstraňte, pokud je nechcete na doplnění korunky. Jestli nerostou z podnože. Pokud ty ponechané přerostou "estetický" tvar koruny, zkraťte je pod obvod koruny za některým pětičetným listem. Pokud na nich jsou jen tříčetné listy, zkraťte zpětně hned za prvním listem. Upravte si korunku, aby nebyla přehoustlá (po odkvětu) a měla pěkný tvar. Odkvetlé květy odstřihávejte se všemi tříčetnými listy až po první pětičetný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 10.244 (?), 28.4.2009 18:51, zobrazeno: 19873x

Moc zdravím a i já prosím o radu,

předloni jsem si koupil nádhernou kvetoucí růži na kmínku (mám ji na terase ve velkém květináči). Vloni vůbec nekvetla, letos už má plno poupat - poupata jsou ovšem jen na větvičkách s tmavě zelenými voskovými listy - dál má růže několik slabých výhonků světle zelených, mladých listů, které rostou jako o život dál a dál (vloni jsem je vždycky po čase stříhal, aby růže nebyla tak rozvětvená, a to asi byla chyba). Mám ty světle zelené větvičky ostříhat, aby neubíraly sílu květům? Mám nechat na kmínku jen ty "tmavě zelené" větve, nebo nechat růži růst tak, jak se jí líbí? Pokud ostříhat, kde? Všechny?

Díky za radu, Aleš.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 28.4.2009 18:59

Proč by měly ubírat sílu? Listy rostliny živí.

host - 10.244 (?), 28.4.2009 19:25

Takže mám nechat růžičku růst bez stříhání? Mám tam vy světle zelené listy nechat??? Jsou to už opravdu půlmetrové výhonky...

Díky, Aleš.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 28.4.2009 19:32

To nevím, růže nepěstuju. Reagoval jsem jen na ty obavy že budou brát živiny květům.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 28.4.2009 19:34

A pokud opravdu rostou tolik do zeleně, tak by to asi chtělo trochu omezit hnojení, zejména dusík.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 128.44 (?), 28.4.2009 19:31

Slabé výhonky odstraňte, pokud je nechcete na doplnění korunky. Jestli nerostou z podnože. Pokud ty ponechané přerostou "estetický" tvar koruny, zkraťte je pod obvod koruny za některým pětičetným listem. Pokud na nich jsou jen tříčetné listy, zkraťte zpětně hned za prvním listem. Upravte si korunku, aby nebyla přehoustlá (po odkvětu) a měla pěkný tvar. Odkvetlé květy odstřihávejte se všemi tříčetnými listy až po první pětičetný.

host - 10.244 (?), 28.4.2009 20:14

Moc děkuji za radu¨,

byl jsem to přepočítat a věc se má tak - kmínek se asi ve výšce jednoho metru od země rozdvojuje - v jednom rozdvojení vyrůstá ty zmíněné lesklé, tmavě zelené větvičky a listy, tam jsou květy. Druhé rozdvojení má spostdu dalších šlahounů, výrůstků a větviček a listy tu mají všechny hned 9 listečků (světlounce zelených). Mám tedy celou tuhle odnož odstřihnout? Jsou na ní šlahouny někdy i půlmetrové, stále rostoucí dál.

Velmi děkuji, jak vidíte, začínám...

Aleš

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6694) - 128.44 (?), 28.4.2009 20:26

Takhe se to dá těžko posoudit, ale vypadá to, že tam prorůstá podnož. Zvlášť když je vzhled tak rozdílný. Asi by se to mělo odříznout. Bez záruky.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 28.4.2009 20:42

Když jste to neviděl tak mi to připadá jako dost odvážná rada.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.226 (?), 29.4.2009 23:03

Zdravím Aleši,

podle tohoto popisu dvojího rozvětvení kmínku, ale hlavně podle diametrálně odlišných listů (jak v barvě přírůstků, tak v četnosti listů a bujnosti přírůstků) je stoprocentně jasné, že se Vám na kmeni probudila podnož. Žádné zkracování!!! Bez milosti jí odřízněte, jinak Vám ušlechtilou část korunky zahubí. Rána na kmínku, která bude zřejmě větší musí být hladká a čistě říznutá na větevní kroužek a doporučuji ošetřit štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

A pozor, musíte si kmínek stromkové růže hlídat, on totiž není nic jiného, než výhon plané růže, na jehož vrchol naočkovali vyšlechtěnou odrůdu - taková malá "transplantace". Všechna očka, která raší po kmínku, musí pryč, to se planá růže snaží probudit a převzít vládu a vy jí to nesmíte dovolit. Nejlépe hned jakmile začnou rašit, tak prstem odlomit. Totéž platí pro výhony ze země, také musí pryč. Odhrňte zem od báze a vylomte planý výhon.

Přeji hodně úspěchů a nebojte se, pěstování růží není zas tak složité, jak to začátečníkům někdy připadá. Růže zdaleka nejsou tak choulostivé, jak si někdy lidé myslí, dokáží se vyrovnat s lecjakou šlamastikou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz