Hledá se růže

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?)
22.5.2008 0:05
Europeana je krásná, ale říká se o ní, že trpí na padlí. Jaké jsou Vaše zkušenosti?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 217.140 (?), 6.5.2008 21:47, zobrazeno: 10400x

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Chtěl bych najít rudou růži vzrůstu do 0,6 m, která by spokojeně rostla na horách (Beskydy). Tzn. aby byla mrazuvzdorná, v létě snášela horka a zvládala nedostatek vody. Půda tam taky není nejlepší (oglejená až jílová), ta se dá ale vyměnit.  Přdem děkuji za tipy.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 10.5.2008 20:39

Dobrý den, Váš požadavek na výšku do 0,6m vyřazuje 90 % bezproblémových mrazuvzdorných růží do horského klimatu (jsou většinou od 1m výše). Pokud nehledáte velkokvětou růži k řezu, splnila by uvedené požadavky např. drobnokvětá jasně červená "Fairy Dance", která je nenáročná a kvete až do zámrazu. Dalo by se uvažovat o růži "Crimson Meidiland" nebo staré osvědčené "Lilli Marleen". Velkokvěté by měly určitě větší nároky na vodu, na zimní kryt a ošetřování. Pak by to zvládly sytě červený "Alec´s Red", třešňově červená "Dame de Coeur" . Všechno to jsou růže u nás běžně k sehnání. Bohužel v těch historických a sadových je výběr větší.

P.S. Najděte si je na http://www.helpmefind.com/rose/index.php, prohlédněte si květ, barvu a náročnost.           Lili

host - 217.140 (?), 12.5.2008 11:50

Když jsem psal tuto prosbu o pomoc, tajně jsem si přál, abyste mi na ní odpověděla Vy, píšete velmi mile do ostatních diskuzí. Moc Vám děkuji

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 21.5.2008 22:05

Děkuji za důvěru, to potěší.

P.S. Zkuste zavřít oči a představit si tam u Vás v horách keř růže větší než těch 60 centimetrů, třeba metr nebo metr a půl. Ono totiž do těch 60 cm se vejdou v podstatě jen mini a půdopokryvné. Většina těch krásných velkokvětých i mnohokvětých růží je větších, o sadovkách ani nemluvě.    

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 21.5.2008 22:39

Píšete o půdokryvných růžích. Napsala jsem před pár dny dotaz na nějaké půdokryvné rostliny. V odpovědi bylo několik názvů rostlin, nic víc, ale že jsou takové i růže tam nebylo. Prosím alespoň o názvy těchto odrůd a případně kde je seženu. Díky.

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 21.5.2008 22:34

Já mám na zahradě parkové růže "Europeana". Mají bohaté květenství sametových temně rudých květů. Možná, že je to podmínkami, bydlím v Liberci, ale nejsou vyšší než těch 60 cm. Jsou odolné a každý rok bohatě kvetou. (Když to nepohlídám, naházejí mi na ně chlapi sníh z cesty, aby vyjeli auty a ony to bez úhony přežijí.) Jen nevím, jestli jsou ještě k dostání, už je máme 10 až 15 let, teď opravdu nevím jak dlouho. Až vykvetou, můžu udělat foto.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 0:00

Půdopokryvných růží je řada - jednoukvetoucí i remontující, s jednoduchým květem("Sachs. Lichtenstein") i plnokvěté("Swany"), mohou být plazivé ("Nozomi") nebo i deštníkovitě rozkladité až 50 cm vysoké ("Sommerabend") případně husté přepadavé keře ("The Fairy").  Jsou jich spousty a najdete je ve všech růžových školkách. Sázejí se podle intenzity růstu a velikosti ve sponu od 1kusu do m2 až po 5 -6 kusů na metr. Navštivte obrazovou encyklopedii růží http://ruze.wi.cz/index.php?i=AEB00pk

Článek o tomto typu růží: http://www.garten.cz/a/cz/3292-pokryvne-ruze/.  Podívejte se třeba na stránky následujících školek: http://ruze.unas.cz/Nabidka_Ruze_Typ_Pokryvne.htm nebo http://www.ruze-kunratice.cz/. Zkuste zapátrat sama, použijte třeba Google a hesla "pokryvné růže" nebo "půdopokryvné růže". Hodně úspěchu při hledání, užijte si obrázky a pořiďte si pokryvnou růži - budete spokojená.         Lili

The Fairy na svahu
The Fairy na svahu
Sommerabend 1 rostlina
Sommerabend 1 rostlina

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 0:05
Europeana je krásná, ale říká se o ní, že trpí na padlí. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 13:06

Pro hosta 217.140. K růži Europeana: je červená, mrazuvzdorná a nízká a jak paní Preclíková na jiném vlákně sděluje i odolná v Jizerských horách..."A ještě Europeany, netrpí žádnou chorobou, ničeho jsem si na nich nevšimla, ale jiné růže okolo nich měly vloni černou skvrnitost a ztratily listy, na Europeany se to nepřeneslo." (viz Sadové růže-neřezat).

Takže máte dalšího kandidáta pro Váš záhon rudých růží.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz