Historicke ruze

host - 143.205 (?)
20.7.2009 10:25

Tak nevím co s nimi budete dělat až vám přijdou a vy budete čekat na jaro?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

honey - (43) - 218.253 (?), 7.7.2009 10:10, zobrazeno: 18733x

O vikendu jsem byla u Davida Austina... o tom zde zalozim forum jakmile dam nejak dohromady fotky... a tam se mi z historickych ruzi zalibila R.sericea Pteracantha - odlisujici se od vsech ostatnich predevsim svymi trny.

Mate s ni nekdo osobni zkusenost?

Rosa sericea Pteracantha
Rosa sericea Pteracantha

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 159.79 (?), 7.7.2009 12:19

Zdravím Honey,

Rosa sericea Pteracantha nebo také Rosa omeiensis Pteracantha patří ale spíše mezi růže botanické, neboť je to divoká růže objevená v západní Číně. V našich českých zemích se jí daří bez problémů.  Pravděpodobně jste jí neviděla v květu, tak jen dodám, že má netradiční pouze čtyřčetný bílý květ. Nádherný letitý exemplář rostl v Botanické zahradě na Slupi, jenže tam je předloni seřízli "na pařez" a tak už nemají svůj typický tvar. Veliký keř je také v Dendrologické zahradě v Průhonicích (zmlazený "na pařez" před cca 6 lety - tudíž již opět v plné síle). Jinak je to oblíbená botanická růže, takže jí najdete prakticky v každé botanické zahradě (Arboretum Žampach, Flora Olomouc, myslím že jsem jí viděla v Liberci a v Plzni,...)

Krásné veliké červené trny jsou pouze na nových mladých prutech, jak větev stárne tak trny vyzrávají a tmavnou. Je tedy třeba ji neustále průběžně zmlazovat. Můj osobní postřeh: nežerou jí srnky, dá se tedy vysazovat i na neoplocený pozemek.

host - 144.123 (?), 8.7.2009 1:05

Je to pravda ze ma jenom jednoduchy maly kvet bez vune ale v zime kdyz nic nekvete tak ty cervene pruty a sipky vypadaji moc hezky.

Uz se tesim na fotografie z Anglie Elina.

honey - (43) - 218.253 (?), 19.7.2009 8:07

Ano, omlouvam se za popleteni zarazeni... myslim botanicke, pisu historicke a obracene.. Poslednich par dni jsem vecery travila u seznamu historickych a botanickych ruzi z nabidky pana Sipa. Hlava mi sla kolem, dohledavala jsem si dalsi informace v HelpMeFind... Potrebovala bych jeden den klidu na to si vse prepsat a roztridit abych si vytvorila zastoupeni jednotlivych ruzicek do skupin portlandek, bourbonek, mechovek.. Bohuzel ten den nemam. Mladsi holcicka vstava rano v sest, starsi usina v devet vecer a ja odpadnu brzo po ni. Den co den, ani ten vikend vas ty maly potvory nenechaji vyspat ;-)

Prozivam ted krasny obdobi.. Po tydnech vahani a obav jsem se rozhoupala a objednala na pristi podzim 2,000 ruzi..  vsechny obavy zmizely a ja se tesim. Ted davam dohromady seznamy... Pulku ruzi zasadim, pulku zkusim prodat abych financne podporila provoz rozaria. Zastoupeni jedne firmy na automat.zavlahy muj projekt zaujal a budeme jednat o sponzorstvi (formou vybudovani zavlahoveho systemu). Firmu na cedulky a vetsi cedule s texty mam taky.. Ted jeste odbornika na ruze. Pan Vetvicka se nejak odmlcel... Cast rozaria, venovaneho anglicankam mi navrhnou zahradnici od Austina. Na navrh podoby zbylych tri casti bych potrebovala nekoho, kdo by mi s tim pomohl. Zahradni firmu nechci. Spis lidi, co maji k ruzim vztah a maji je doma - jako jste vy tady :-) Ty tri zbyle casti budou: ruze ceskych slechtitelu, historicke ruze a na zaver botanicke.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 19.7.2009 10:41

Dobrý den, paní Honey, tedy všechna čest - od té doby, co jste - aspoň jak jsem vypátrala - dala 03.06.09 první dotaz sem na web, jste udělala obrovský kus práce!!!. Píšete tam, že byste chtěla malé soukromé rozárium... , strašně moc Vás obdivuju. Když už, tak pořádně!  Jste výborná manažerka a určitě se Vám vše bude dařit.

Ani nemůžu napsat, co říká - s humorem - můj manžel "k..., samá růže", a to ještě neví, co ho čeká. Tedy v malém.  Myslím si, že byste měla založit jedno vlákno, abychom měly (i) všechny Vaše novinky a úspěchy i s fotkami pohromadě. Už se moc těším, až pojedu za pár let kolem... Přeju hodně sil a invence a dobrých lidí kolem, Moc pozdravů z Moravy...

(A až se vrhnete do roubování, tak napište. Strašně moc bych to chtěla zkusit, ale zatím nevím, kde bych brala podnože, není to pro mě úplně akutní).     Daniela

host - 167.6 (?), 19.7.2009 11:32

Taky Koukám a u malých dětí tím spíše. Ani si to neumím představit a držím Vááám palce.Eva

honey - (43) - 218.253 (?), 19.7.2009 15:53

Diky vsem za mila slova. O ruze jsem se se v mistnim foru zajimala uz pred rokem... jako 'host'. Zaregistrovala jsem se az ted.

K rozariu chystam nejake jednoduche webove stranky, dam vam sem odkaz az budou.

Ruze sama ockovat nebudu - nikdy jsem to nedelala, takze by byl asi risk se o to pokouset a rovnou v takovem mnozstvi. A kde shanet ke vsemu ocka..  V tomhle smeru si to ulehcuju a vse pro me napestuje pan Sip ze Skalican. Ockovat si vyzkousim az bude cas. Bylo by super jednou v rozariu poradat nejake 'workshopy' ci prednasky k ruzim... :-)

V porovnani se znalostmi o ruzich vetsiny prispevovatelu do tohoto fora ferove priznavam, ze jsem spis ten manazersky typ, ktery propadl ruzim, nez botanik-historik ci dobry zahradnik. Nebuduju rozarium jako zavrseni svych znalosti a zahradnickeho umu, ale beru ho jako cestu se tomu vsemu ucit a na vrch se setkavat s lidmi, kteri o ruzich neco vi nebo je maji proste radi.

S vysadbou se pokusim - jestli by mi pomohli z nejake zahradnicke skoly. Prece jen si zkuste spocitat cas na vysadbu 1,000 keriku, kdyz venujete kazdemu jenom 5 minut :-)) Uvidime, jestli nekdo na spolupraci kyvne.

V kratkosti harmonogram: letos pole oplotim a na zimu prohnojim.Pristi rok parkrat odplevelim herbicidy, v lete zahony, drobne stavebni prvky a predevsim zavlaha a na podzim budou prostokorenace od pana Sipa..Takze prvni kveteni na jare 2011 :)

Byla bych moc rada, kdyby se se mnou mailem spojila pani Lili veselaruze@gmail.com. Dekuji.

host - 144.123 (?), 19.7.2009 22:54

Honey teda smekam pred tebou klobouk. 2000 ruzi to si ani nedovedu predstavit, ja jsem si letos objednala 30 a ted kopu a hnojim abych mela pro ne misto nez prijde jaro.Drzim ti palce aby ti to vsechno vyslo bude to nadherne kdyz takove mnozstvy ruzi pokvete.Elina

host - 143.205 (?), 20.7.2009 10:25

Tak nevím co s nimi budete dělat až vám přijdou a vy budete čekat na jaro?

honey - (43) - 218.253 (?), 20.7.2009 10:42

az prijdou, tak tisic zasadim a tisic nahrnkuju a necham pres zimu v zahradnim domku, kde se drzi teplota kolem nuly a mam tam 4m siroke a vysoke okno, takze svetla dost. zalivka po ruce. Nechame se prekvapit, treba to nevyjde, no tak co. Ale zkusit to chci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz