Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

aby nedošlo k nedorozumění (reakce na " tedy v podstatě všechno").

Těsně pod místem, kde klacek střihnete, "nutíte" růži k vyhnání nových výhonků.

Je začátek září, dá se předpokládat, že už nebudou tropy, snad bude i (s podzimem) pršet. Tam, kde není klacek suchý (vlivem KS + tropů) obrazí nyní sám. Jisté to není, pravděpodobné ale ano.

"Tedy v podstatě všechno" se dá chápat jako - provedu nyní hluboký řez. To vám nedoporučuji. Mohla byste přimět keř obrážet nízko nad zemí, ty výhonky nevyzrají, zmrznou.

Emilia Maria (La Rose de Molinard) je Delbardova růže, nemám ji, ale tyto růže se nijak závratnou mrazuodolností ve dřevě nevyznačují.

Typově jde tedy o běžnou záhonovou růži.

1. střih nyní - odstranit pouze suché větve, + nejpostiženější (pokud možno v horní části keře. Jde v podstatě jen o estetiku (nebudu koukat na suché do konce roku).

2. 6 týdnů před mrazy (zde to vychází na zač. max až polovinu listopadu) - možno zakrátit všechny větve až o cca polovinu, přednostně brát křížící se výhony. Cílem je zabránit vzájemnému tření výhonů. Postupovat od zdravých k nemocným, desinfekce nářadí. Tím jen provádíte částečnou prevenci před dalším šířením korové spály (nemoc chladu).

Oba kroky ale můžete vynechat a na jaře ostříhat vše na cca 30 (50) cm = chovat se k ní jako k běžné záhonové růži. + budete-li chtít, odstranit i nějaký nejstarší výhon až u země (zmlazení keře).

Samo vše je psáno na základě běžného roku, jaké bude počasí nelze odhadnout...

Květa

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika