Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Svah na JZ je výborná poloha, chráněná od severu před mrazy. Samozřejmě záleží na vašem vkusu a představách. V každém případě volte větší skupinu od odrůdy, tak aby keře dohromady vytvořily "kvetoucí bochánek" (cca 3 - 5 kusů).  

Naprosto nevhodné je vybírat jen podle katalogu!!!. Tam se o vzrůstu a tvaru keře a množství květu v sezóně nic nedovíte. Katalog je lákadlo, jeden krásný květ na obrázku je téměř vždy zavádějící a o rostlině jako takové naprosto nic nevypovídá. Navíc i minikvíteček vypadá jako obří květ. Co byste dělala s keřem růže, který trpí chorobami a vyžaduje spoustu péče, za kterou se odvděčí 5ti květy za sezónu, co rychle opadají. Pokud plánujete takovouhle větší výsadbu tak to chce vidět růže "na živo". Do konce června jsou v ideálním květu rozária, v první polovině července rozkvétají růže v růžových školkách - tam přesně poznáte nejen pravou barvu, ale i trvanlivost a bohatost kvetení. Mějte na paměti, že růžový záhon, na kterém nic nekvete, je nuda.   Když už jsme u toho vzhledu mimo sezónu, doporučuji doplňit růže nějakými rozumnými nižšími stálezelenými rostlinami (např. buxus, zakrslý jalovec, sloupovitý tis a pod.), aby vaše předzahrádka byla pěkná i v zimě. V létě si s růžemi rozumí šanty a levandule, sluší jim i zvonky, ostrožky či mavuně. To ovšem záleží na barvě růží. 

Ad. barevnost: jen poznámka, že tmavě červené barvy růží jsou sice krásné, ale sluníčko je vypaluje (černají a zasychají konce květních plátků)v jednolité plošné výsadbě jsou smutné a temné, zatímco růžové a bělavé tóny působí zářivě a optimisticky, žluté jsou veselé a dynamické (ale dobrých žlutých odrůd není moc).

V každém případě by to měly být kompaktně rostoucí keře z kategorie floribundahybrid, floribunda či polyantahybrid - zkrátka růže mnohokvěté, které kvetou bohatě a dobře se větví. Byla bych velmi opatrná na velkokvěté, mají sice velké efektní jednotlivě nasazené květy, ale jsou v podstatě líné na opakování kvetení. Jsou to krásky pro potěšení zblízka či ve váze, ale ne pro vytvoření plošného efektu. 

Nenechávejte rozhodování až na podzim na dobu nákupu, vybírejte už teď s předstihem, všímejte si jestli je keř zdravý, zda na něm nejsou vidět známky padlí či černé skvrnitosti, nebojte se vyptat na výšku i šířku. Každý školkař vám to rád zodpoví.  S odolnou odrůdou si ušetříte spoustu starostí i práce s postřiky.

Odrůdy si netroufám navrhnout, je to stejné, jako bych vám radila jaké šaty si obléci - vyberete si sama.

A teď několik fotek pro ilustraci toho, co je tím vším myšleno...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika