Vinaři z Českomoravské vrchoviny



host - 213.24 (?)
19.2.2019 13:00

Ahoj, přesně tak jak píše kolega, odkud jsi a jaké druhy pěstuješ? Na Vysočině je dost vinařů kterým se réva daří.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vanous - (3) - 132.219 (?), 30.4.2018 19:24, zobrazeno: 4729x
Dobrý den. Zajímalo by mě, kolik lidí právě z této oblasti se věnuje pěstování vína? O pár lidech už vím, ale rád bych měl širší rozhled a poznal někoho nového, kdo má tento koníček. Moc děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 208.15 (?), 18.2.2019 21:33

Ahoj. A co nejprve napsat něco málo řádků o sobě? Kdo jsi, v jaké oblasti, co pěstuješ, atd. atd. Pak se snad někdo rád připojí a podělí o informace.

J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.24 (?), 19.2.2019 13:00

Ahoj, přesně tak jak píše kolega, odkud jsi a jaké druhy pěstuješ? Na Vysočině je dost vinařů kterým se réva daří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vanous - (3) - 208.158 (?), 5.3.2019 2:43
Mám malý kousek jižního pozemku u potoka v 510 m.n.m. Vloni jsem vysadil asi 60 hlav révy. Moje odrůdy jsou: Solaris, Cabernet Cortis, Festivalnyj, Pölöskei Muskotály, Krystal, Hibernal. U domu mám ještě asi 10 let starý keř Krystalu a ten pravidelně rodí hrozny s cukernatosti kolem 20’ bez chemického ošetření. Na vrchovině je to s révou opravdu docela netradiční, ale když můžou byt vinařství i ve Švédsku, tak si myslím, ze u nás je to zlaté. :)
Reakce
Reakce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 68.88 (?), 5.3.2019 16:19

Na jižní straně podhůří Železných hor - sever Vysočiny v nadm. výšce cca 520 m pěstuje léta tchán Prim, Dornfelder, Nero, Krystal, Solaris. Je tam příznivý jakýsi teplejší průvan, takže sice v zimě sníh pomalu jak na horách, ale od jara do podzimu podobné spíš klima nížin. Nejlépe se tam daří Dornfelderu, první ochutnávání začátek září, hrozny půl kg zcela běžně, bobule velikosti angreštu. Až na ty větší pecičky (promiňte, semena) je Dornfelder aspoň teda u něho výborná volba. Krystal dozraje spolehlivě v polovině srpna i v jiných letech než bylo loni mimořádně ještě dřív. Co vím, nikdy nestříkal i když je vidět ke konci léta padlí snad na všech odrůdách, ale hrozny to ve zrání už nijak nepostihuje, protože už jsou dozrálé a zblajznuté. Spíš má úplně jiný starosti než by kdo čekal, každý rok při zaměkávání musí řešit ochrany proti ptákům, vosám a sršáňům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 19.2.2019 17:32

Znám to jen trochu na třebíčsku. Révu tam pěstuje skutečně mnoho zahrádkářů. Ale spíš jen pár sazenic na jídlo. Já tam mám jen 3 hlavy. Myslím, že na efektivní produkci vína se hodí jiné oblasti, které jsou velmi blízko. Jedinou velikou vinici (na třebíčsku) vídám občas na Sadku (asi 600 m. n. m.), kde prodávají i sazenice vhodné pro Vysočinu. Sám raději pěstuji révu mnohem níže a mnohem jižněji, ale nepřeháním to. Mám asi 60 hlav. Myslím, že čím je oblast teplejší, tím více se musí kvalitní réva ošetřovat. Na těch bezpracných rezistentech něco bude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 147.130 (?), 29.3.2019 17:18

Taky máme pár hlav u Mor. Budějovic na Třebíčsku v chráněné poloze u stodoly, má to takhle kdekdo a je to na jídlo, na burčák už toho má málokdo, na víno mě to přijde úplně zbytečné, muselo by se člověk o to hodně starat, zálivka, postřiky, půda písčitější sušší, nevím zda pro víno úplně ideální (možná jen pro pár extra odrůd).

Tchán to na Slovácku ve Vlkoši taky zlikvidoval - strašná práce a k ničemu, musel to pak někomu stejně dát, takže neměl svoji várku, na jídlo pro děti má teď kolem baráku Irsai Oliver a bohatě stačí.

Osobně vyrábím mnohem zdravější ořechobezinkovku, kde louhuju chilli papričky a šípky a je to mnohem zdravější než všechna vína dohromady a kyselinky to má taky (viz falešné portské z bezinek + šípkové). Každou lahev si mohu nachutit kdykoliv během roku, fantazie, alkoholově to mám slabší jak to víno, které aby mělo vůbec nějaké pozitivní účinky, tak by muselo být nealkoholické (už jsou), červené a z toho ještě jen pár odrůd s vysokým podílem toho slavného resveratrolu (ten do toho svého likéru přidávám dodatečně=by jste museli vypít tak 20 litrů pro stejné hodnoty jako v mé 0,7l). Pro zdraví prostě jen hrozny či burčák, zbytek je jen blbej marketing, ale koníček je to pěknej, spíše bych ale řešil zastavení degradace půdy, agrolesnictví, biodynamiku apod., ať se to tady někam pohne nebo tady bude polopošť a vypěstujeme časem ve velkém leda tak kulový. Chybí mi to komunitní farmaření, jak je běžné v Německu či Rakousku a Maďarsku atd., ale to je na dýl.

Roman z Vysočiny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika