Úplný amatérský začátek

Kawas - (12) - 126.81 (?)
9.8.2010 19:00

Přeji dobrý navečer..

Dávám k dobru opět pár fotek jak jsem pokročil v pěstování révy. Roste jako z vody a s tím mám další otázky.. Různí se tu názor jak pokračovat v prvním roce, když mi réva narostla tak, že už dosáhla růstem zamýšlený pěstitelský tvar a už ho i přerůstá. Mám začít zakracovat výhon aby mi zesílil kmínek nebo mám révu nechat dál růst a zakrátit až při zimním řezu..?

S tím souvisí i další otázka. Ponechal jsem z každé hlavy dva výhony, abych v případě nutnosti použil záložní, mám i druhý vzrostlí výhon v této době zakrátit na dvě očka, aby se podpořil růst hlavního kmínku..?

děkuji za odpovědi

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kawas - (12) - 70.228 (?), 15.6.2010 19:12

Dobrý den, tak zase po čase zdravím příznivce révy. Dle rady v rámci chvilkového volna čtu diskuzi o révě. Zárověň přikládám foto jak jsem pokročil v pěstování a mám jeden dotaz. K mé ohromné radosti se na révě vysezené v dubnu sem tam objevili první hrozny (vždy na jedné rostlině jeden hrozen) a na toto se zde názory různí. Mohu je ponechat nebo nemilosrdně ustřihnout? děkuji

hrozen
hrozen
Bez názvu
Bez názvu
příprava na drátování
příprava na drátování

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 15.6.2010 19:53

Nemilosrdně ustřihnout, byť to hodně láká nechat. V prvním roce je potřeba každá živina, ty co by réva dala do hroznů by mohly v zimě chybět.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 15.6.2010 22:06

i ja jsem je objetoval :-(jak u Müllera tak u Krystalu, vylezly ze zeme jak splaseny a uz ted maji pul metru, tak cim delsi tim lepsi.-) za to Regent vylezl ted v patek-jemu to tedy trvalo..

host - 127.153 (?), 27.6.2010 10:13

Sice nevím, jestli se to může, ale risknu to. Tak jsem s přítelkyní koupil část zahrady "neudržovaný prales u lesa" u Brna. No a jen tak mne napadlo, že občas kousnout do "vlastnoručně" vypěstovaného hroznu stolního vína by mohlo být zajímavé a snad i chutné. Takže než jsem nějakou tu stokorunu za 10 sazenic obětoval, tak jsem napřed za 259,-  Kč dostal od přítelkyně (vlastně od Ježíška) z edice Abeceda české zahrady knížku od autora Pavla Pavlouška Pěstování révy vinné v zahradách. Je to poměrně stručná knížečka s fotečkama a obrázkama. Myslím, že obsahuje vše základní nejen pro úplné začátečníky a amatéry jako jsem já. Taky se domnívám, že někdy je vhodné si přečíst i něco jiného než spoustu mnohdy i protichůdných informací různých odborníků a laiků na internetu. Ten pan autor je snad profesorem na vysoké škole v Brně- dříve (nedávno) se jmenovala Mendelova zemědělská a lesnická univerzita.

Přeji pěstitelské úspěchy.

Zdeněk

host - 160.65 (?), 30.6.2010 11:43

Tisíckrát souhlasím s tímto příspěvkem. Jinak: i zkušení vinaři se učí celý život.

J. Jadrný

host - 160.65 (?), 30.6.2010 11:50

A ještě něco, myslím, že hlavy jsou zasázené vysoko. Většinou se každý snaží na zimu vytvořit hliněný růvek nad roubováním. Při velkých mrazech a vymrznutí kmínku, se zapěstuje ze spících oček nový (nové).

J. Jadrný

Kawas - (12) - 126.81 (?), 9.8.2010 19:00

Přeji dobrý navečer..

Dávám k dobru opět pár fotek jak jsem pokročil v pěstování révy. Roste jako z vody a s tím mám další otázky.. Různí se tu názor jak pokračovat v prvním roce, když mi réva narostla tak, že už dosáhla růstem zamýšlený pěstitelský tvar a už ho i přerůstá. Mám začít zakracovat výhon aby mi zesílil kmínek nebo mám révu nechat dál růst a zakrátit až při zimním řezu..?

S tím souvisí i další otázka. Ponechal jsem z každé hlavy dva výhony, abych v případě nutnosti použil záložní, mám i druhý vzrostlí výhon v této době zakrátit na dvě očka, aby se podpořil růst hlavního kmínku..?

děkuji za odpovědi

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 9.8.2010 19:44

Sazenice máte moc pěkné. Doporučil bych je zakrátit na konci výhonů až na přelomu srpna a září. Vůbec nevadí, že horní část nevyzraje, ale určitě pomůže při vyzrávání spodní části - budoucího kmínku. Pokud už jste nechal růst dva výhony a chcete mít jen jeden kmínek, nechte zakrácení na dvě očka až na zimní řez.

Kawas - (12) - 179.172 (?), 26.8.2010 19:17

Přeji pěkný navečer... Dávám k dobru pár foteček jak réva roste, některé výhony mají už tři metry.. takže je na čase pomalu přemýšlet o zakrácení.. Budu muset provést v nejbližší době, už nestačí drátování...

A zároveň mám dotaz jaký máte názor na druhý a třetí obrázek..? Je možné aby začaly na révě vinné v tento čas rašit očka nebo je to určitý druh zálistku?? děkuji za odpovědi

1.
1.
2.
2.
3.
3.

Ferby1 - (41) - 251.226 (?), 27.8.2010 8:20

Sazenice máte pěkné, jsem na tom velmi podobně s pěstováním révy, nechával jsem ale jen jeden výhon na budoucí kmínek. Ty co mají u mě 2,5 - 3 metry již též asi zakrátím, ostatní ještě nechám trošku povyrůst a rovněž brzy zakrátím. Ty fazochy (zálistky) co máte na fotce 2 a 3 se mi tvoří také a to v místech, kde jsem už fazoch vylomil třeba před dvěma měsíci, dělá se mi to ale jen u dvou až tří těch nejsilnějších sezenic, dokonce mě odspodu vyrazili nové výhony (ty jsem ale hned vyštípnul). Jediný problém co mám s těmito fazochy je ten, že mi příjdou již velmi silné vyrůstající z předešlé rány po vylomení původního (prvotního) fazochu. Mám pocit, že tím dělám velký zásah do sazenice - zůstává totiž po vylomení těchto fazochů poměrně velká rána (jizva). No nevím, ale každopádně je stejně vylamuji...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz