Spomienka na minulý ročník

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?)
13.5.2013 0:09

Pane Palo..to je nadhera... Ohledne pestovani vinne revy v "dlazbe" jsem poprve videl v Sozopolu.Bylo mi vysvetleno, ze kdysi tam byly zahradky a dneska z prilivem turistu do privatu se vsude buduji pergoly, jakozto posezeni pro hosty a co jineho dat na pergolu nez krasny vinic, ktery tam vlastne uz rostl.Puvodni zem se vydlazdi a necha se maly ovor pro kmen a je hotovo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 13.106 (?), 12.5.2013 23:08, zobrazeno: 6172x

Minulý mesiac som oškriabal kôru na starších kmeňoch, vyumýval viničové kry vo vinohrade a v prídomovej záhradke 4-percentným roztokom Sulky K a čakal, čo sa po ceľkom prijateľnej zime vyklbe z rozvíjajúcich sa očiek. Mesiac máj ukázal, že väčšina odrôd má nasadené na kvet v rozsahu, aký doposiaľ nepamätám. Kvitnú nielen záložné očká- niekde aj 3 výhonky z jednej včielky, ale aj vyrašené spiace očká na báze kmeňov. V súčasnosti sú niektoré mladé výhony dlhé až pol metra a na nich často aj 3 súkvetia. Včera som musel nožničkami zredukovať úrodu na stolových sortách v záhradke. Napr. skvelá interšpecifická sorta Pamjati Zacharovoj- na snímkach- mala vlani ako 3-ročná cez 30 súkvetí. Zredukoval som ich na 20. Oproti predchádzajúcemu roku, kedy ukázala prvý signálny veľký strapec, sa dozrievanie 20 strapcov posunulo na september. V tomto roku je súkvetí 3x viac, preto ten včerajší razantný zásah. Situácia s veľmi bujne rastnúcou veľkoplodou sortou mi pripomína diskúzne vlákno, v ktorom jeden pán na Jihlavsku plánoval pred 8m dlhou južnou stenou chalupy dorábať bedničky hrozna. S odrodami Sommerset Seedless by sa veru načakal. Naopak odrody typu Pamjati Zacharovoj by jeho sen mohli spniť. Každý z 20 strapcov na 3-ročnej sadenici vážil okolo 0,5 kg. Včely a osy sa o hrozno nezaujímali. Mrazuodolnosť tejto sorty som preveril počas zimy 20111/2012 a je skvelá. Overil som si tiež, že je možné pestovať vinič doslova uprostred dlažby. Hlboko koreniaca réva si vytiahne potrebnú vodu z nižších vrstiev a betón jej nevadí. Výživu vo forme roztoku Kristalonu Gold som jej občas nalial do otvoru v zámkovej dlažbe.

Pamjati Zacharovoj ťahaná pozdĺž rýny na záhradnej kôlni
Pamjati Zacharovoj ťahaná pozdĺž rýny na záhradnej kôlni
sadenica má 2 ramená v pravom uhle, ktoré rodia formou závesu
sadenica má 2 ramená v pravom uhle, ktoré rodia formou závesu
posledný strapec na kratšom rameni bol najhoršie opeľený
posledný strapec na kratšom rameni bol najhoršie opeľený
zakorenený rezok P.Zacharovoj bol spolu so Saturnom a rezkom frankoamerikána vysadený do diery v zámkovej dlažbe na rohu záhradnej kôlne
zakorenený rezok P.Zacharovoj bol spolu so Saturnom a rezkom frankoamerikána vysadený do diery v zámkovej dlažbe na rohu záhradnej kôlne
otvor okolo kmeňov bohate stačí na výživu vo forme granúľ a zálievky, kondícia rastlín neutrpela
otvor okolo kmeňov bohate stačí na výživu vo forme granúľ a zálievky, kondícia rastlín neutrpela

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 13.5.2013 0:09

Pane Palo..to je nadhera... Ohledne pestovani vinne revy v "dlazbe" jsem poprve videl v Sozopolu.Bylo mi vysvetleno, ze kdysi tam byly zahradky a dneska z prilivem turistu do privatu se vsude buduji pergoly, jakozto posezeni pro hosty a co jineho dat na pergolu nez krasny vinic, ktery tam vlastne uz rostl.Puvodni zem se vydlazdi a necha se maly ovor pro kmen a je hotovo.

Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 13.5.2013 8:20

Myslím, že ta dlažba funguje jako velký tepelný akumulátor a v noci vínu jistě udělá přihodné mikroklima. Podobného efektu dosahují vinice v kamenitých srázech v Rakousku apod(pouze četl v knize - neviděl). Též jsem uvažoval o vytvoření jakési výstavky balvanů pod keři, ale zatím čekám na vhodnou příležitost(cena).

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.5.2013 10:00

Zdravím pane Pal'o, a vítám Vás zde zase po třičtvrtě roce.Přece jen jste nevydržel být mimo na dlouho, a taky jiné fora nejsou tak "dokonalé",jako toto.Přeju Vám mnoho štěstí.

Já mám drátěnku taky u zdi, a uvažoval jsem, že bych půdu pod vinnýmí keři vyložil pěkným kamenem, tak jak jsem to viděl v časopisu-pěkný lámaný kámen, rovnoměrně naskládaný podel zdi.Zlepšuje to výhřevnost keřů, lepší akumulací tepla, a zamezuje plevelům v růstu.

Musím říci, že to máte pěkně udělané, ale nevím, jak se v té dlažbě dařilo révě zakořenit na tak malém prostoru kypré zeminy.Já když kopu jámu pro novou sazenici, tak ji kopu větší,  v minulosti jsem kopal i 80CM do země,ale to byla vyjímka,protože v místě byla kdysi vápenka,a musel jsem vybrat zbytky vápna.Zatím se žádná chlorora neprojevila.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 13.5.2013 17:09

Buďte pozdraven Paľo, obdobná situace nastala i u mne a budu muset přistoupit k hodně velké redukci květů a výhonů, jen mám obavy udělat to naráz. Kolik tak výhonů na hlavě najednou vylamujete, případně v jakých rozestupech?

Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 15.5.2013 7:50

Samozřejmě gratuluji k pěkné úrodě.

Měl bych jeden dotaz k probírce květů/hroznů. Mám jednu sazenici na vertiko u dveří garáže. Každý rok nasadí poměrně dost letorostů a to jak z dvoučkových výhonů, tak ze starého dřeva. Udělám sice na jaře první probírku, těch co opravdu nepotřebuji. Pak však nastane situace (po odkvětu), kdy už vím co odkvetlo a jak a potřebuji probrat násadu.

A těď nevím. Je dobré odstranit jen květy, nebo to vzít i s letorosty. Resp. jaký to bude mít efekt. Na jednu stranu si selským rozumem říkám, že ponechaným letorostem umožním rostlině získat více asimilátů, ale na druhou stranu nevím jestli to rostinu zbytečně nevysiluje.

Díky za info GB

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 57.105 (?), 16.5.2013 0:35

Zdravím do Poštornej, Písku u Jablunkova a všetkých účastníkov diskúzie. Teší ma, že vás potešili snímky veľkoplodej sorty prichytenej k   rýne nad južnou stenou záhradnej kôlne. Chcel som si iba overiť, že ani vyššie zaťaženie strapcami nemusí byť na úkor kvality hrozna. V poradí druhá úroda u tejto bujne rastnúcej sadenice bola naozaj slušná a hrozno veľmi chutné. Spolu s americkým Jupiterom ju pokladám zatiaľ za najchutnejšie sorty v našej záhradke. Tento rok by mali dozrieť prvé strapce vlani naočkovaného Aladdina, Anastasie a Sejanca Prodjusera. Zakvitla aj vlani vysadená sadenica Jubilej Kostrikina, tak uvidím, či sa rebríček v degustácii nezmení.

Sadenicu Pamjati Zacharovoj od Bredíka som vtedy vysadil do otvoru po vybratí 2 dlaždíc bez toho, aby som vykopal hlbšiu jamu. V prostredí substrátu Gramoflor rýchlo zapustila korene a predrala sa do hĺbky do ornice pod vrstvou vápencového štrku, ktorý je pod dlažbou. Napriek tomu, že cez leto na dlažbu praží slnko, vinič nikedy netrpel suchom. Teórie o rozvrstvení väčšiny koreňov v plytkej vrstve pôdy sa zrejme nezakladajú na skutočnosti. Réva si nakoniec vždy "spraví po svojom".

Ohľadne vertika by som pánovi GB poradil:

Od konca mája až do augusta v rámci zelených prác zakracujte zelené výhony, event. vylamujte nevyhovujúce výhonky vyrastnuté po zakrátení z pazúch listov. Úbytok asimilačnej plochy rastlina rýchlo dohoní. Ak nebudete výhony na jednotlivých patrách zakracovať, riskujete vylomenie patier vo vetre aj s úrodou hrozna, ktorá ich ohýba. Šírka strihaného zeleného vertika by nemala byť väčšia ako 80 cm (podľa vzrastnosti odrody).

Na záver prikladám detailné foto veľmi chutných rezistentných odrôd- úroda z minulého roka.

Alexa
Alexa
Augustin
Augustin
ešte raz Pamjati Zacharovoj spolu so Saturnom
ešte raz Pamjati Zacharovoj spolu so Saturnom

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 16.5.2013 6:23

Kdybyste pane Paľo rozebíral někdy v suchém létě dlažbu, viděl byste, že pod dlažbou je půda mnohem vlhčí, než mimo ní. Myšleno samozřejmě až pod štěrkovým ložem. Takže z hlediska vláhy nic nenutí révu pod dlažbou kořenit do nějakých velkých hloubek. VJK

Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 16.5.2013 6:32

Díky za poradu. Jestli tomu dobře rozumím. Rostlina si na v průběhu vegetace sama určí např. kolik bude mít listů a je jen na pěstiteli, aby ji vnutil jak budou na rostlině rozmístěny a jaké to bude mít další důsledky pro rostlinu/hrozny.

Na těch fotkách je především užasná ta zdravím kypící réva.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.252 (?), 16.5.2013 21:41

Áno, rozumel ste správne pán Black. Zakracovať môžete už v tomto mesiaci, kedy sú nové výhony dužnaté a na zakrátenie stačí zalomenie prstami. Podobne v tejto fáze redukujú nadbytočné súkvetia a jalové výhony vinohradníci na južnej Morave- jednoduchým odlomením alebo odštípnutím nehtami. Definitívnu úpravu počtu strapcov, ktoré nechávajú dozrieť až do vinobrania, robia nožnicami v začiatkoch dozrievania alebo modrania bobúľ.

Pokiaľ ide o hĺbku koreňového systému viniča, netvrdil som, že sa vo vrchnej vrstve pôdy pod dlažbou nenachádzajú žiadne korienky. Vinič ide niektorýni silnými koreňmi za vlahou často do niekoľkometrových hĺbok. Písal som v minulosti na fóre, že som pri kopaní pivnice na pozemku po bývalých vinohradoch narazil na koreň o hrúbke niekoľkých centimetrov. Takisto som bol v Znojme svedkom, keď po urezaní starého viničového kmeňa prúdila z reznej rany voda ako z malého gejzíra. Po niekoľkých dňoch sa vytvorila okolo kýpťa obrovská barina. Z korienkov vo vrchnej vrstve pôdy do hĺbky 40 cm by takéto množstvo vody veru nevytieklo...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz