Réva ve skleníku a plíseň

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.2 (?)
18.8.2014 19:44

To vypadá na padlí, stříkejte ihned, přípravek najdete na agromanuálu nebo tady pod heslem padlí. Hrozny ve skleníku napadá často i plíseň šedá, jak vypadá a přípravek opět na agromanuálu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 117.3 (?), 18.8.2014 18:21, zobrazeno: 6192x

Prosím o radu,  třetím rokem pěstuji révu Kodrjanku ve skleníku. Letos se urodila, má asi 10 krásných velkých hroznů. Není úplně dozrálá, ale začaly bobule praskat a plesnivět. Nevím, jestli jsem měla něčím hrozny stříkat, nebo je mám otrhat i když jsou některé bobule ještě nazelenalé. Děkuji za jakoukoliv radu. Dáda

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.2 (?), 18.8.2014 19:44

To vypadá na padlí, stříkejte ihned, přípravek najdete na agromanuálu nebo tady pod heslem padlí. Hrozny ve skleníku napadá často i plíseň šedá, jak vypadá a přípravek opět na agromanuálu.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 20.8.2014 10:36

Není to ani padlí(padlí ve skleníku nemívám), ani plíseň.Bobule z nevyrovnaného vodního přísunu praskají, a dochází ke druhotnému napadení šedou hnilobou hroznů révy.Vodní režim je těžké uhlídat,zvláště když réva ve skleníku sousedí s rajčaty, a když se o závlahu stará druhá osoba.Viz foto mých bobulí, a tak jako Vám nyní bobule uprostřed střapce a na okrajích nedozrávají, tak se to děje i u mne ve skleníku-zřejmě taky Kodrjanka.Úrodu sklízím probírkou, nezralé ještě dojdou.

K praskání bobulí dochází při velmi intenzívním zavlažování keřů v době zrání hroznů, kdy závlaha už není příliš efektívní.O konečné velikosti révy vinné se rozhoduje po kvetení révy.Závlaha je především účinná v období intenzivního dělení, a zvětšování buněk slupky malých bobulí.

host - 3.143 (?), 21.8.2014 15:25

Je to skutečně Kodrjanka? U nás touto dobou jsou bobule v polních podmínkách skoro modré.

K výše uvedenému jen dodávám, že od zaměkání révu ve skleníku nezalévám.

Podobným typem praskání trpí odrůda Cardinal a její kříženci /Arkadia/.

Naše skleníkovky Vitra a Pola jsou vůči praskání dost odolné.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 22.8.2014 11:35

Budu muset ve skleníku prosvětlit, protože tažně příliš stíní v těchto chladnějších dnech, a vybarvování révy uprostřed a na periferii třapce poněkud přibrzdilo.Kupoval jsem to jako Aivaz, ten to není.Vzhledem se to blíží Kodrjance.Nero venku už vybarvilo, vedle stojící Pola začala modrat.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5590) - 242.167 (?), 22.8.2014 16:52

Kodrjanka má vlastnost celkem špatně vybarvovat od šťopky, navíc bývají bobule hodně na sobě naducané, ale oproti bobulím na snímcích mám ty rotdíly o hodně kontrasnější, jde to až do zelena. Když jsem se podíval na svou, která má střapce volné a malé, tak se to celkem podobá, třapina je světle zelená. Ty Vaše střapce jsou hodně rozvolněné, zkuste nafotit listy, navíc je na snímcích barevné zkreslení.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz