Réva na východní a západní stěně domu

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?)
8.4.2012 12:33

Pěstuji révu u jihovýchodní stěny, slunce mi tam přestává svítit okolo třetí hodiny odpolední. Domnívám se, že lepší je východní stěna, vítr většinou fouká západní nebo severozápadní.
Odrůdu bych volil raději ranější, u stěny je výhoda, že réva nebývá napadána tak moc plísní. Zkusil bych ze stolních Vostorg, SuperExtra, Garold, Aladdin, Galahad, Elegant sverchrannij, Liepajas Dzintars, z moštových třeba Solaris nebo Platovskij.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 8.4.2012 11:26, zobrazeno: 3935x

Lze pěstovat na východní nebo západní stěně domu případně v polostínu révu tak, aby hrozny dozrály? Pokud ano, jakou odrůdu pro tento účel použít? Za konkrétní rady a osobní zkušenosti děkuje jenamater.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 8.4.2012 12:33

Pěstuji révu u jihovýchodní stěny, slunce mi tam přestává svítit okolo třetí hodiny odpolední. Domnívám se, že lepší je východní stěna, vítr většinou fouká západní nebo severozápadní.
Odrůdu bych volil raději ranější, u stěny je výhoda, že réva nebývá napadána tak moc plísní. Zkusil bych ze stolních Vostorg, SuperExtra, Garold, Aladdin, Galahad, Elegant sverchrannij, Liepajas Dzintars, z moštových třeba Solaris nebo Platovskij.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 15.28 (?), 8.4.2012 16:53

Na západní stěně mám 2 keře. Jeden je Nero a dozrává okolo 15. srpna a druhý Arkadia dozrává okolo 10.září. Slunce na ně svítí asi od 11hod dopoledne. Je to ale místo, kde stěna domu a betonový chodník, pokud na ně svítí odpolední slunce, hřejí dlouho do noci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz