Příprava pozemku na výsadbu vinice



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
            
host - 19.131 (?) 
14.9.2015 20:24

Solaris Vám nezmrzne i bez přikrývání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 168.27 (?), 14.9.2015 21:43
Děkuji. Vím, měl by to vydržet, ale nejsem zrovna vinařská oblast. Pokud to vyjde, chtěl bych zkusit ještě Biancu, Cabernet Cortis, Regent... Zjišťoval jsem informace od vinařů v podobných podmínkách a tyto odrůdy také zmiňují. M
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 211.18 (?), 2.5.2016 15:03
Příprava pozemku je u konce. Mám zasazeno. 10 hlav Solaris, 15 hlav Cabernet Cortis. Tak uvidíme jak nám to spolu půjde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.254 (?), 23.5.2016 23:52

Myslíte že to udržíte na nízkom vedení na hlavu? Ja si naopak myslím, že v zime medzi 2. a 3. rokom budete stavať drôtenku. A to hodne vysokú. Bude Vám srdce pukať odstrihnúť nádherné výhony (istá úroda pri vyviazaní ťažňa) a urobiť z toho hlavu s niekoľkými bazálnymi očkami. Vinič v nevinárskych oblastiach, nazvime ich horské, rastie väčšinou mohutnejšie vďaka vyšším úhrnom zrážok. Tiež sa väčšinou pestujú interšpecifické odrody, ktoré majú mohutnejší rast, to je aj Váš prípad. U mňa Bianca dala v 2. roku štyri 4-metrové výhony na ker. Prim v druhom roku dokonca päť 4-metrových výhonov. Netvrdím že Vám to musí zákonite rásť rovnako, ale prípravu pôdy Ste spravili svedomite, takže asi to porastie.. Keby ste takéto výhony zostrihli na hlavu, dostanete znovu prales topoľový..

Naopak vedenie na hlavu bolo historicky vynútené úpadkom rastu viniča. Po stáročia pestovaný vinič na viničných kopcoch vyčerpal zásobu K v pôde. Čisté vinifery rástli slabšie a to v teplých viničných oblastiach. Definitívnu bodku za vedením na hlavu urobil Lenz Moser v polovici minulého storočia.

Zimných mrazov by som sa nebál. Naopak tie neskoré jarné robia v horských oblastiach najväčšie škody. A hlava tesne nad zemou zmrzne ako prvá. Hrozno blízko zeme trpí viac na hubové choroby aj keď sa bavíme o interšpecifických. Letorasty priviazané k jednému kolu neobschnú tak rýchlo, to je super pre peronospóru. Nie ste zrovna arídna oblasť. Rozprestrené v drôtenke je to iné. Dôvodov prečo sa upustilo od vedenia na hlavu je mnoho. Chápem že možno ste chceli na malý priestor vtesnať čo najviac koreňov, ale vinič nerodí v zavislosti od počtu koreňov, ale od poskytnutého priestoru. Husté výsadby na hlavu mali nižšiu úrodnosť v prepočte na plochu.

Prajem veľa úspechov pri pestovaní v horských oblastiach a veľa záhradkárskeho nadšenia, ktoré Vám určite nechýba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.18 (?), 24.5.2016 12:25

 Dobrý den,

moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Zajímá mne každý názor a zkušenosti druhých. Ano, možná to neudžím a budu stavět drátěnku, ale za zkoušku v prvních letech nic nedám. Nejde mi o velký výnos, ale o radost nad stráveným časem ve vinici. A o tom to vlastně všechno je, protože víno si nakonec můžu koupit a vypít u přemýšlení co s révou na svém minivinohrádku dělám špatně.

Ještě jednou Vám děkuji za reakci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika