Mrazík



mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 216.102 (?)
4.5.2011 20:10

Dneska vecer kdyz jdu z prace koukam na revu (vysazenou tretim rokem) a malem me trefil slak. Si rikam kuxxa, co mi to na revu sedlo za svini a pak mi doslo, ze to byl deda mraz... Je to smutny pohled, v podstate veskere vyhonky jsou na koncich zavadnute. Pritom se to letos vyvijelo tak pekne, zatim zadny parazit... Da se s tim neco delat, nebo co se s takovou rostlinkou stane za pul roku nebo jak bude pokracovat jeji dalsi vyvoj? Diky za odpovedi.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 6.65 (?), 19.5.2011 1:10

Slyšel jem z vyprávění starých vinařů že dříve rozdělávali ve vinohradu ohně na ně házeli mokrý listí nebo něco, aby to hodně kouřilo a tím velkým dýmem ohřívali vinohrad v době jarních mrazíků.Prý se to někde ve světě ještě praktikuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 131.40 (?), 19.5.2011 12:13
Zadymovanie má už dlhú históriu. S príchodom modernej techniky a jemných rozprašovačov sa dosahuje rovnakých výsledkov bez nepríjemného smradenia dymom. Ak pridáte do vody borax či kyselinu boritú, je odolnosť rastlín ešte vyššia. Niekde som mal poznačené odskúšané koncentrácie aj koľko dní pred príchodom mrazíkov sa majú u révy borité roztoky aplikovať, ale nemôžem lístok nájsť. Snád ho do budúcich Zmrzlákov nájdem. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.65 (?), 19.5.2011 15:56

Docela zajímavej příspěvek s tím zadýmováním.Když je to podle vás tak jednoduchý postříkat boraxem tak proč to teda všem zmrzlo???Nebo to nikdo nezná??Ono to asi nemá moc velkej efekt.Já si myslím že ty staří vinaři věděli co dělej a my to těma chemiema moc nedoženem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 158.2 (?), 19.5.2011 22:34
Máte pravdu. Účinok solí kys.boritej na mierne zvýšenie mrazuodolnosti viniča bol asi tak málo publikovaný ako napr. účinok zmesi zelenej, ružovej a bielej skalice na "prečistenie" ciev a zmiernenie príznakov glejotoku u kôstkovín. Pri mrazoch mínus 7 či 9 st.Celzia, aké boli začiatkom mája, ale nemôžete očakávať zázraky. Prirodzene nepomohlo ani zadymovanie. Zadymovanie či zarosovanie je na fyzikálnom princípe, ale borité soli fungujú priamo v pletivách viniča. Ak sa napr. zvýšila odolnosť iba o 1 stupeň, pri "normálnych" Zmrzlákoch s teplotami tesne pod nulou to pomohlo. Chémie sa obávať nemusíte, borax nie je pesticíd a bór sa ako stopový prvok používa pri listovej výžive nielen vo vinohradníctve. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 172.186 (?), 3.9.2011 13:50
Pri hľadaní údajov o hybridoch révy v starých knihách som konečne našiel dvojstránkový text o chemickej ochrane ovocnín, vrátane viniča a zeleniny (rajčiny, oharky, melóny), proti májovým mrazom. Daroval mi ho kamarát- výborný vinár menom Emil Mráz, dnes už bohužiaľ nežijúci. Škoda, že som tieto údaje nenašiel o 4 mesiace skôr. Možno by to niektorým pomohlo pri záchrane sadeníc či úrody. Vyberám z textu podstatné pasáže: "V krajinách mierneho pásma dochádza vďaka ľadovým mužom k poškodeniu alebo úplnému zničeniu každej 4. alebo 5. úrody... Jednoduchý a účinný spôsob ochrany aplikáciou stopového prvku bóru vznikol na základe výskumnej práce Dr.W.Larchelaxe z botanického ústavu univerzity v Insbrucku z r. 1958. Prítomnosť bóru vo vhodnej koncentrácii v plazme buňky zvyšuje odolnosť proti mrazu až do hodnoty mínus 6 st. Celzia. Používa sa buď bórax (obsahuje 11,2% bóru) alebo kyselina boritá (17,4% bóru)...Samotný postrek prevádzame medzi 1. až 5. májom každého roku. Pritom je nutné dodržiavať niekoľko zásad: Postrek treba previesť najneskoršie 12 hodín pred možným mrazovým poškodením. Ak je prevedený pri nižších teplotách, kedy už hrozí mrazové poškodenie, je jeho účinok záporný. Teplota vzduchu pri prevádzaní postreku musí byť najmenej +8 st. Celzia. Pri tejto teplote prechádza bór do rastl. tkanív a pôsobí po dobu asi 20 dní, čiže do obdobia okolo 20. mája. Postrek na samotnú kôru bez olistenia nie je dosť spoľahlivý- bór sa vstrebáva v menších dávkach. Preverené dávkovanie pre hmlový postrek konárov, kvetov a listov, ktoré nespôsobuje naprosto žiadne poškodenie tkanív: 0,5 kg bóraxu na 100 l vody, alebo 0,33 kg kys. boritej na 100 l vody. Pri postreku musí byť celá koruna stromu zmáčaná. Dôležité je pri príprave roztoku dokonale rozpustiť bórax najprv v malom množstve vody, precediť cez jemné sitko a potom doliať zvyšok vody. Aj najmenšie zvyšky nerozpustenej látky spôsobujú ťažké poškodenie kôry, kvetov a listov... V priebehu 15ročného obdobia postrek nesklamal ani pri poklesu teploty -6 st.C. V štádiu skúšok je prevádzanie zálievky a preveruje sa tiež iba prihnojovanie bórom. Zálievku je výhodné previesť najneskôr v prvej polovici apríla na rozmrznutí pôdy do misy pod korunou stromov... Dávkovanie pre stredne vzrostlý strom: na 10 l vody 1 veľká polievková lyžica bóraxu alebo neplná polievková lyžica kys. boritej. Na prihnojovanie v októbri sa dávajú 3 veľké lyžice bóraxu alebo 2 lyžice kys. boritej na 1 strom. Bór podporuje aj lepšie klíčenie peľu, je nepostradateľný v metabolizme uhlohydrátov a dusíkatých látok. Pozor na prehnojenie- môže viesť k upchatiu ciev dreviny. Záporné vlastnosti bóraxu: okrem leptajúcich účinkov obsahuje sodík, ktorý je rastlinám menej vítaný. Kto by sa domnieval, že zvyšovaním dávok nad uvedenú hranicu by mohol byť účinok prenikavejší, dopustil by sa veľkej chyby." Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 216.102 (?), 4.5.2011 20:10

Dneska vecer kdyz jdu z prace koukam na revu (vysazenou tretim rokem) a malem me trefil slak. Si rikam kuxxa, co mi to na revu sedlo za svini a pak mi doslo, ze to byl deda mraz... Je to smutny pohled, v podstate veskere vyhonky jsou na koncich zavadnute. Pritom se to letos vyvijelo tak pekne, zatim zadny parazit... Da se s tim neco delat, nebo co se s takovou rostlinkou stane za pul roku nebo jak bude pokracovat jeji dalsi vyvoj? Diky za odpovedi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 4.5.2011 21:33

Réva vyraší z vedlejších oček, ale pokud se nejedná o odrůdu s dostatečně plodnými vedlejšími očky, úroda bude velmi malá nebo žádná. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 216.102 (?), 4.5.2011 22:04

Takze je proste nechat at si poradi? A co s polo omrzlima vyhonama? Nejak to zastipnout nebo nechat byt?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 135.192 (?), 4.5.2011 23:31
Zmrznuté výhonky o pár dní uschnú a odpadnú. Teraz by som do nich nezasahoval a počkal, až vyrašia záložné očká. Netreba ker zraňovať ďalšími reznými ranami. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 57.149 (?), 5.5.2011 7:50
Zahrada Jizni Morava pod Palavou: Tak vcerejsi rano bylo jeste vse v pohode a dneska - chtel sem zalit travu - z hadice nic netece, zmrzla na kost. Papriky co vcera i pres kryt zmrzly a reva v pohode, tak dneska reva- dopadla stejne jak na fotkach tady :-(
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika