Kordjanka, Prim, Bianca a spol. - srovnání
|
|
 |
 |
host - 16.244 (?) 8.4.2017 19:27
Děkuji za reakci p. Zyjane. Nemám ze Suvenýrem osobní zkušenost, našel jsem na internetu, že je to to samé. Nechám se tedy překvapit, jestli bude aroma Top topicu, ale bez konzervantu sorbanu draselného a velkého množství rafinovaného cukru. Jedním z důvodů proč se věnuji pěstovaní vinné révy a ovoce je to, že chci zdravé ovoce a ještě mě to baví. k tomu je napínavé, jak to poroste a jaká bude chuť. Samozřejmě, někdy se to nepovede, mám například odrůdu s obrovskými bobulemi, které pořádně nedozrají, nevalné chuti a s měkkou šlupkou, je to na vysekání.. a mohl bych pokračovat. Ale třeba Kodrianka, Aivaz a jiné... s těmi jsem spokojen, rád se chodím kochat a taky rozdávám přátelům a známým krásné plody své činnosti.
Karel JM
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 21.6.2025 11:06
Vám jde moštovat Prim? U mě jedině v době, kdy ještě není zralý a muselo by se tam nasypat spoustu cukru do burčáku. Přezrátá Bianca s vysokou cukernatostí nejde moštovat o mnoho lépe než Prim a to jsem četl jak jí mají snad i někde v Rusku lány na víno. Jedině snad používat nějaké zlepšující přípravky na výtěžnost a odkalení. Přírodní cestou to byl zatím vždy krach a loni jsem bobule obíral kuličku po kuličce do švestkového kvasu. Má cca. 60 keřů v plné plodnosti různých odrůd, sníst se to nedá a lisovat moc nejde...
|
|
 |
|
 |
 |
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (513) - 84.71 (?), 6.4.2017 20:51
Nevím co to máte za odrůdu, ale Bianka je univerzální, nikoliv moštová odrůda a její bobule jsou střední, 15 mm velké. Pokud vím, vinaři se spíš kvůli jejím americkým předkům výrobě vína z ní vyhýbají.
Mě si tato odrůda získala příjemnou chrupkavostí dužniny výborné chuti a vynikající odolnosfí.
Kodrianka není z mého hlediska špatná, ale o půl bodu horší než Bianka.
Co se týče odrůdy Prim, jakmile odejde, nebudu jej znovu vysazovat - u mě není příliš odolný a často, namísto muškátového aroma, v něm cítím spíš vůni kopřiv. Arkadia je chuťově vynikající, ale její odolnost vůči nemocem mírně klopýtá... to není problém Iljičevského raného, ten má ale velmi malé bobule. Ani s Mramorným nemám dobré zkušenosti, hlavně chuťově mi nepřipadal nijak zvláštní, zato Muškát Blau je naprosto vynikající volba - odrůda je naprosto odolná, bujná, bobule relativně velké, sladké se silným muškátem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.244 (?), 6.4.2017 21:39
Myslím si, že Biancu mám pravou podle fotek i popisu, těch 15 mm bobule sedí, ale záleží na množství vláhy a ta u nás moc není.Nově jsem nakonec letos vysadil, co jsem na jaře sehnal - Suvenýr (Dakona). Muskat Bleu, Talisman, Vitra, Muškát Hamburský, Kavkazký (vůbec nevím, co je to za odrůdy, ani google neporadil). Samozřejmě, někteří z Vás asi ví, jak to někdy bývá s pravostí odrůd. Některé odrůdy z nově vysazených nejsou interspecifické (PIWI), ale risknul jsem. Na podzim bude výběr větší, takže budu kdyžtak s obmněnou pokračovat a hledat volná místa na nové odrůdy.
Karel JM
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.244 (?), 6.4.2017 21:41
ještě opravuji chybu... vůbec nevím, co je to za odrůdy... mělo být odrůdu, myslel jsem pouze Kavkazký, u ostatních zhruba vím, o jaké odrůdy se jedná, byť jsem je sám nevyzkoušel.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.131 (?), 7.4.2017 14:36
S pravostí odrůd to bývá různé. Lidé rádi komolí a dávají své názvy. Proto mají odrůdy i na půl stránky různých synonym.
Ještě k Primu s kopřivovým aromatem. První rostlinky této odrůdy jsem množil už někdy v roce 1985. Za celou tu dobu, co ho pěstuji, jsem kopřivové aroma nezaznamenal. Od roku 1990 ho mám před domem na pergole, pravokořenný a každý rok minimálně 50 litrů vína z 10 sazenic. Přísně reguluji množství, hnojím a zalévám. Vždy to byl vynikající muškát. Jedině snad když přeplodí, tak jako každá jiná odrůda není nic moc a ani moc nevoní.
Nechci však polemizovat. Na jiném stanovišti mohou být výsledky zcela jiné.
V běžné vinici mě tolik hroznů nedává, ale zase je to muškátová ňamka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
zyjan - Zlatý Zahrádkář (513) - 84.71 (?), 8.4.2017 15:54
Zdravím hoste,
můj Prim je opravdu Prim s typicky vypadajícím listem a typicky vypadajícími tečkovitými bobulemi.
Kopřivovou vůni má v posledních letech, kdy teploty mezi dnem a nocí nebývají skokové, což právě bývá hlavní z podmínek vzniku aromat, ale možná že jsem to i nechal přeplodit, už si moc nepamatuju...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.244 (?), 8.4.2017 19:27
Děkuji za reakci p. Zyjane. Nemám ze Suvenýrem osobní zkušenost, našel jsem na internetu, že je to to samé. Nechám se tedy překvapit, jestli bude aroma Top topicu, ale bez konzervantu sorbanu draselného a velkého množství rafinovaného cukru. Jedním z důvodů proč se věnuji pěstovaní vinné révy a ovoce je to, že chci zdravé ovoce a ještě mě to baví. k tomu je napínavé, jak to poroste a jaká bude chuť. Samozřejmě, někdy se to nepovede, mám například odrůdu s obrovskými bobulemi, které pořádně nedozrají, nevalné chuti a s měkkou šlupkou, je to na vysekání.. a mohl bych pokračovat. Ale třeba Kodrianka, Aivaz a jiné... s těmi jsem spokojen, rád se chodím kochat a taky rozdávám přátelům a známým krásné plody své činnosti.
Karel JM
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.131 (?), 9.4.2017 20:02
Dakona i Suvenýr strašně přeplozují. Moc hroznů = málo chuti.
Pokud se na keřích nechají jenom 2 - 4 hrozny jsou docela jedlé.
Já je ale pěstuji pro zajímavý tvar bobulí. Na výstavách stolních odrůd tato dekorace vždy láká.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|