interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?)
11.10.2011 5:39

Moje příspěvky jsou ve stupnéch Brix. Přepočty se dají najít tady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 5.9.2011 7:17

Cukernatost 30.8.2011

Platovskij 20%
Rondo 14 %
Krystal 16%
Golubok 18%
Osceola Muscat 20%
Marquette 22%
Solaris 26% (po vylisování měl mošt 25%)
Cabernet Cortis 17,5%
Jukka   17,5%

host - 234.24 (?), 10.10.2011 18:02

Dobrý den pane Bred_iku,

sleduji všeobecnou diskusi o vinné révě na Vysočině. Poloha mého RD je cca 470 m.n.m., vinice je na jižním svahu o sklonu 30o, ale v mrazové kotlině řeky Jihlavy. V sobotu jsem sklízel ZW z vinice a od garáže. ZW mi vykazoval následující údaje o cukernatosti: od garáže - 111oOe, 22,2 o KMW, z vinice 91oOe, 18,5 o KMW. Také jsem zkoušel cukernatost z pár hroznů z dvouletých sazenic Solarisu. které mám ve vinici. Ty vykazovaly cukernatost 110oOe, 22o KMW. Z jara mi celá vinice omrzla. Byly zde dva dny s nočními mrazy s poklesem na -2oC. Přesto se réva probudila ze spících oček a zaplodila.  Chci se Vás zeptat, v jaké stupnici jsou Vaše údaje o cukernatosti? Děkuji za odpověď.

Vlasta K

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 11.10.2011 5:39

Moje příspěvky jsou ve stupnéch Brix. Přepočty se dají najít tady.

host - 171.33 (?), 11.10.2011 8:37
Dobrý deň paní Vlasto! Pri akej teplote ste merala hustotu muštu odrody Zweigeltrebe? Pripadá mi to neuveriteľné. Cukornatosťou cez 22 st. KMW ste na Vysočine dosiahla lepších výsledkov ako vo vinohradníckej oblasti v okolí Pezinka. Paľo

host - 234.24 (?), 11.10.2011 19:08

Zdravím Vás Paľo,

Měření jsem prováděl při cca 18-20oC. Měření byla po zmoštování smíchaných hroznů od garáže a z vinice (cca poměr 1//10), tak jsem dostal výslednou hodnotu rozdrceného kvasu 20oKWM. Sbíral jsem všechny hrozny, nikoliv výběr. Jak jsem již psal, zjara mi vinici spálil mráz. Měření jsem prováděl refraktometrem. Výsledná hodnota je vždy z cca 5ti měření.

Také zasílám foto před devastací vinice bakteriální nádorovitostí.

S pozdravem Vlastimil K.

host - 171.33 (?), 11.10.2011 22:31
Zdravím na Vysočinu, Vlastimile! Prepáčte, že som Vás poženštil. Nedošlo mi, že ste sa podpísal po domácky-Vlasta. K Vašej polohe Vám gratulujem. Kľudne môžete pestovať aj teplomilnejšie sorty. U mňa na Záhorí Zweigelt nikedy viac ako 18 st.KWM nespravil. Musel som vždy dosladzovať. Ale to bol východný svah. Je zaujímavé, že Vám ZW vytvoril prakticky rovnakú cukornatosť ako Solaris. Pritom Zweigeltrebe nepatrí k odrodám so schopnosťou vytvárať vysokú cukornatosť ako napr. Dunaj či Cabernet Cortis. Že by to bolo spôsobené globálnym oteplovaním na Vysočine? Mal ste aj v minulosti tak sladké hrozno? Ako ste poriešil bakteriálnu nádorovitosť u stolových odrôd? Paľo

host - 234.24 (?), 12.10.2011 6:17

Zdravim Vás,

S vinnou révou jsem začal v roce 99 zakoupením referenčních hlav ZW, Krystalu, Prim, Festivalnyj. Dvě hlavy ZW jsem vysadil před garáží a tři (P, K,F) ve studeném skleníku. V letech 2002 jsem jako vizionář s vizí globálního oteplování začal budovat vinici. Tu jsem zrygoloval bagrem do hloubky cca 1-1,2m s řádky á 1,5m a řádně zásobně pohnojil. Tady jsem v roce 2005 vysadil 200 hlav Děvínu na podnoži K 125AA z Kobyli a postupně další interspecifické odrůdy na zkoušky (Malverina, Arkadia, Aron, Phoenyx, Bianca, Merzling, Junior, Mi5 - 100, Suručenský, Rondo - různě buň na podnožích nebo pravokořené). Děvín z počátku rostl velmi dobře. Po třech letech 2007 jsem měl i panenskou úrodu s cukernatostí mezi 18-19oČNM. Další rok 2008 mi vinici spálila peronospora, jelikož přes týden jsem pracoval mimo domov a domů se vracel jen na víkend. A pak s odrůdou Děvín to šlo z kopce, jelikož se začala projevovat asi bakteriální nádorovitost. K dnešnímu dni mám pouze tři hlavy, ostatní jsem vykopal nebo uschly rouby. Americká podnož však většinou žije.

Na zkoušku jsem vysadil v roce 2006 ještě cca 20 hlav pravokořeného Zw. V roce 2010 jsem zakoupil z Freiburgu licenční Solaris na SO4 25 ks a Cabernet Cortis 25 ks na K 125AA. Solaris i CC mi letos, v druhém roce bytí,  zjara omrzly. Po dvou letech mi zahynula pouze jedna hlava Solarisu a 12 hlav CC. Musím konstatovat že podnož K 125AA se pro Vysočinu vůbec nehodí - viz Děví a nyní CC. Budu je zkoušet jako pravokožené. U Solarisu mám však jeden problém a to letošní vyzrávání letorostů. Byl mi doporučen Cukrovital, tekutý preparát s draslíkem. Nejdříve jsem jej našel u Vás na Slovensku v Ivanke pri Dunaji. Nyní se mi však podařil sehnat i u nás.  

Takže to asi v krátkosti vše,  připojuji foto bakteriální nádorovitosti.

Vlastimil K. 

host - 171.33 (?), 12.10.2011 8:37
Dobrý deň! Ďakujem za užitočné a poučné informácie. Ktovie, čo by na Vaše problémy s Devínom povedal p.Korpáš? Či je to otázka Vášho prostredia, podpníka alebo odrody? Devín je jeho srdcová sorta. Musel ste sa okolo vinohradu dobre namakať, ešte že Vám pomohla technika! Ale odmena bola v tomto roku naozaj sladká. Zweigeltrebe na podložke pravdepodobne nedáva toľko cukru ako pravokorenný. To by nám zas vysvetlili najlepšie Rakušiaci, je to ich národná modrá odroda. Odložte si pár lahviniek tohtoročného zweiglu do archívu- minimálne na 3 roky a potom uvidíte, aká je to "malvázia!" Mám to odskúšané, ale zahrádku s vinohradom už bohužiaľ nemám. Nový majiteľ viniču nerozumí a tak vinohrádok vraj spustnul. Teraz som preočkoval 33-ročný vinohrad. Dúfam, že takto o rok už bude v demižóne vykysnuté červené cuvée (Cab.Jura, Cab.Cortis, Pinotin, Marquette). Prajem Vám, nech sa ZW podarí! Paľo

host - 238.12 (?), 12.10.2011 8:30

Ještě info Paľo. Rozdíl v cukernatosti ZW je z následujícího důvodu. ZW u garáže roste po stěně a zjara nezmrzl. Hrozny na této hlavě byly již ve formě 50% cibéb. Hlavy ve vinici mi omrzly a proto ta nižší cukernatost. Pozemek vinice nemá od severozápadu žádnou větší clonu (lesy, remízky, výstavba RD) pouze orná půda. Musel jsem vysadit živé ploty z buků v několika řadách a ještě ovocný sad, abych zdejší převládající SZ větry zmírnil.  

VK

host - 168.4 (?), 18.8.2011 22:32
Tchán na Vysočině má Dornfelder tříletou prostokořennou sazenici u jižního štítu domu. Některé kuličky jsem ochutnal přesně před čtyřmi dny a byly docela chutné a zralé. Kompletní zralost bude mít tak do 14 dnů. Loni, kdy měl první dva hrozny, jsem ochutnával zkraje září při návštěvě a byly také chutné. Kdyby měl sadbu na volném prostranství, očekávám dozrávání spíš v polovině září, ale i tak by tam jistě kvalitně dozrál. Je to dle mého soudu réva s bujným vzrůstem. Letos mu jeden letorost udělal přes dva metry. Akorát mě přišlo, že listy drobet "popálila" Perenospora. Letos mám z tohoto keře už u sebe dva řízečky, tak doufám, že budou už pěkně otužilé. Jo a ještě lokalita: úpatí Železných hor tj.Chotěbořsko a 520 mnm. Určitě bych se nebál. Akorát neznám mrazuodolonost, která nebude nějak přehnaná a rovněž asi ráda podlehne tlaku nějakých těch známých nemocí.
Petr
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025