interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?)
16.8.2011 20:14

K výčtu odrůd, z nichž část mám a o dalších (Solaris) si zatím nechávám jenom snít bych dále přidal z bílých Muškát Oděsa, Phoenix a z červených Regent, Iljičevskij rannyj.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 153.90 (?), 20.12.2011 20:10

Kde pěstujete révu?

Luděk

host - 255.44 (?), 26.4.2013 20:10

Resis to spravne. Nutno vsecko zkusit. Kdo nic nezkusil, nic nepokazil, ale ani nic neziskal. Ja znam jenom americky odrudy, protoze mne tady evropsky nepreziji. Treba vcera rano bylo -4 oC a odpoledne +25 oC. Ale urcite ta sezenes Leon Millot a Marechal Foch. Ve Tvojich podminkach bude Marechal Foch asi dost kyselej. Verim, ze tyto odrudy Te v zadnym pripade nezklamou.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 16.8.2011 20:14

K výčtu odrůd, z nichž část mám a o dalších (Solaris) si zatím nechávám jenom snít bych dále přidal z bílých Muškát Oděsa, Phoenix a z červených Regent, Iljičevskij rannyj.

host - 174.62 (?), 16.8.2011 21:03
Pre pestovanie muštových odrôd v podmienkach Vysočiny by som odporúčal niečo skôr dozrievajúce a mrazuodolnejšie. Z bielych odrôd napr. Solaris, Platovskyj, Frontenac Gris, z modrých Marquette, Frontenac event. Pinotin, Cab.Cortis. Menované frankoamerikány dosahujú výrazne vyššiu mrazuodolnosť a cukornatosť hrozna, čo je výhoda v nepriaznivých rokoch s nízkou SAT. Odolnosť k chorobám bola porovnávaná s nemeckými a ruskými tolerantnými sortami. Aj tam uspeli lepšie. Je pravda, že v našich podmienkach sú zatiaľ odskúšané menej ako nemecké škôlkarske produkty. Paľo

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 17.8.2011 6:36

Podle mého názoru bude Frontenac Gris a Frontenac na Vysočinu asi pozdní. 
Co se týká odolnosti k mrazu u amerických moštových odrůd, tak jsou bezesporu na výši, naše zimy by jim neměly ublížit. Otázkou je jejich většinou brzké rašení, podle letošního roku však nelze soudit, to by v Čechách nemohly být skoro žádné vinohrady. Odolnost k plísni révové je zhruba na úrovni Krystalu, alespoň u odrůd, co jsem zkoušel (Marquette, Osceola Muscat, Platovskij). Solaris je v mých podmínách k plísni odolnější. S padlím letos i přes silný tlak problémy u amerických odrůd nejsou.
Platovskij na jaře omrzl velmi silně, byl na něj žalostný pohled, vypadal snad ze věech odrůd nejvíce mrazem postižený, už jsem se smiřoval s tím, že bude bez hroznů. Ale překvapivě na něm zůstal jeden hrozen na jediném nepomrzlém výhonu a na náhradních výhonech se objevily nové hrozny. K mému překvapení jsou sice menší, ale už jsou ke dnešnímu dni zralé a oproti Krystalu mají v chuti svěží kyselinku. Upozorňuji, že mám zatím jen jediný keř, takže nelze dělat nějaké závěry.

host - 191.103 (?), 17.8.2011 21:40
Písal mi jeden začínajúci vinohradník z Martina, že im tam dozrieva Dornfelder. Keď sa darí v zemiakarskom kraji pod Fatrou viniču, malo by sa mu dariť aj na Vysočine. Tam kde dozrieva septembrová mullerka, stálo by možno za pokus odskúšať interšpecifické poloskoré hybridy. Keď sa rozhodnete pre sorty, ktoré sú schopné v teplých polohách vytvoriť 26 stupňov cukornatosti, potom na Vysočine min. 20 stupňov dosiahnete. Víno nebude fádne, mäkké, ale svieže, pretože bude mať aj potrebnú kyselinku. Ktovie, akú cukornatosť by u Vás dosiahli frankoamerikány Marquette, Frontenac Gris, La Crescent... Paľo

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 17.8.2011 22:46

Dornfelder má ale dvě chyby - není odolný proti mrazu ani proti nemocem (kdysi jsem ho měl)

host - 191.103 (?), 17.8.2011 23:04
Mráz mi u neho nerobí problémy, v Martine je rozhodne chladnejšie, ale odolnosť k plesni a oidiu je mizerná. Zato víno z neho je vynikajúce, lepšie ako napr. Vavrinecké. Preto asi mnohí vinohradníci na Břeclavsku nahrádzajú Vavrinca Dornfelderom. Striekať sa bohužiaľ musí stále. Paľo

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 18.8.2011 21:52

Dnes jsem neodolal a šel změřit cukernatosti u moštových odrůd

Platovskij 18%
Rondo 12%
Krystal 16%
Golubok 13%
Osceola Muscat 17,5%
Marquette 18%
Solaris 22%
Cabernet Cortis 17%

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.8.2011 12:32

Návratu vinic do kraje pod Kosířem je tímto požehnáno. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz