Hibernal a Solaris - choroby

host - 8.127 (?)
8.8.2011 17:06

Je to projev nedostatku Mg, mám stejné problémy hlavně s MT. Řeším to každoročně tak, že do každého postřiku proti oidiu a perenospoře přidávám 50 g síranu hořečnatého na 10 l postřiku = 0,5 % roztok  (hořká sůl, dostane se v zahr. potřebách). Efekt je poměrně rychlý a spolehlivý. Před 2 lety jsem objevil v zahr. potřebách mletý dolomitský vápenec, který obsahuje vysoké procento MgCO3, vyjadřeno jako MgO- 35 %, zakopal jsem ho do půdy, letos už vidím efekt - listy jsou od letoška v pořádku. Doporučuji. Keš.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 22.7.2011 19:18, zobrazeno: 47236x

Zdravím, chtěl bych se zeptat co by mohl být za problém s těmito dvěmi odrůdami (viz foto) - Hibernal má občas nějaký hrozen s nafialovělými bobulemi a list vidíte vedle (chloróza?, nedostatek něčeho? jiná choroba?), no a Solaris je vedle tam jde jen o listy - vypadají podobně jako u Hibernalu. Mějte se a díky za reakce.

Hibernal hrozen
Hibernal hrozen
Hibernal list
Hibernal list
Solaris keř
Solaris keř
Solaris list
Solaris list

host - 140.86 (?), 23.7.2011 1:49
Dobrý deň! Na listoch Solarisu a Hibernalu (chloróza až nekróza) máte príznaky z nedostatku horčíka. Strieknite MgSO4 na list + zálievku ku koreňu. Ojedinelé znetvorené modrajúce bobuľky by som zatiaľ nebral vážne. Tiež ich doma objavujem. Paľo

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 23.7.2011 15:25

Souhlasím s Paľem - je to jasná chloroza, možná k hořčíku bych pro postřik přidal i železo. Co se týká bobulí, zdají se mi být zdeformované, což by mohlo svědčit i o penerospoře, která se objevuje na bobulích, které jsou révou odvrženy či nedovyživeny.

Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 23.7.2011 19:21

Zdravím ještě jednou a díky za reakce, myslel jsme si, že mi potvrdíte tu chlorózu, co se týče nafialovělých bobulí Hibernalu, napadlo mě, že by mohlo jít i o úpal (ta penospora mi moc nesedí) mám totiž zónu hroznů poměrně dost odlistěnou a to souvisí i s mou druhou otázku. Je lepší ty nažloutlé až skoro žluté místy proschlé listy trpící chlorózou utrhnout nebo je nechat? A ještě jedna podotázečka: Můžu teď ještě ve fázi vývinu bobulí  (u Solarisu už skoro zaměkání) v pohodě doplňovat chybějící živiny (např. zálivka hořkou solí, postřik na list? - zejména hořčík?). Zajímavé je, že náročnější na hořčík by měl být dle řady článků a odkazů spíše ten Solaris (všude se to píše). Díky a mějte se...

host - 3.132 (?), 23.7.2011 22:12

Hibernal = úpal.  Odlisťování úpal podporuje.  Střikejte dobrým listovým hnojivem až do zlepšení stavu - třeba Wuxal super a navíc železo v chelátové formě.  Já jsem Solarisn /300 hlav/  letos stříkal  Wuxalem asi 6 x a mám   po mnoha letech konečně zelený a už bude zaměkat.  Na hořkou sůl se vykašlete, nejlepší jsou kvalitní listová hnojiva s chelátovými vazbami.

A hlavně začněte příští rok preventivně a všas - chloróza se opakují.

host - 144.186 (?), 24.7.2011 21:43
Dobrý deň, Ferby1! Chloróza listov v rôznom stupni- od svetlozelenej cez žltú až po nekrózy okrajov listov sa vyskytuje najmä u podpníkových frankoamerikánov a u priamorodiacich hybridov. Na príčine býva najčastejšie deficít horčíka, železo je až na druhom mieste. Pôdy na južných svahoch Malých Karpát majú svôj pôvod vo zvetralom vápenci, ktorý má železa dostatok-môžete mi veriť, že nie je v chelátovej forme. Portugal modrý (Orešanské červené) tam pestujú s úspechom takmer 200 rokov. Striekať minerálmi na list môžete aj pri dozrievaní, nie sú to organické pesticídy. Pokiaľ ide o formu horečnatej soli, veľmi dobre účinkuje pri postreku konifér (thují)- s chlorofylom listov robia opakované postreky hotové zázraky, najmä MgSO4 kúpený v sáčku a nariedený s vodou. Keď zaberie u thují, prečo by nemal fungovať pri viniči? Z kombinovaných listových hnojív mám skúsenosti s Harmavitom, Fytovitom, Ferrovitom a teraz striekam Hycol 8-Z. Verím, že Wuxal je výborný. Choré listy môžete odlomiť, ale nie sú zdrojom žiadnej infekcie. Znetvorené bobule by som neodstraňoval, zoschnú a časom odpadnú. Paľo

host - 8.127 (?), 8.8.2011 17:06

Je to projev nedostatku Mg, mám stejné problémy hlavně s MT. Řeším to každoročně tak, že do každého postřiku proti oidiu a perenospoře přidávám 50 g síranu hořečnatého na 10 l postřiku = 0,5 % roztok  (hořká sůl, dostane se v zahr. potřebách). Efekt je poměrně rychlý a spolehlivý. Před 2 lety jsem objevil v zahr. potřebách mletý dolomitský vápenec, který obsahuje vysoké procento MgCO3, vyjadřeno jako MgO- 35 %, zakopal jsem ho do půdy, letos už vidím efekt - listy jsou od letoška v pořádku. Doporučuji. Keš.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 8.8.2011 22:07
Dolomitický vápenec obsahuje pouze asi 10-20% MgCO3, to o čem píšete se jmenuje vápnitý dolomit - ten má obsah kolem 35%-40% MgCO3. Zdánlivé slovíčkaření, ale s poměrně velkým vlivem na výsledný obsah hořčíku. Ještě je vhodné, aby byl ve struktuře velmi jemně mletý. Vyrábí např. KVK, pytel 40kg za cca stovku. VJK

host - 59.40 (?), 9.8.2011 10:11
Mám obdobný problé d s nedostatkem hořčíku?

host - 167.202 (?), 9.8.2011 12:11
Nekrózy na okrajoch listov u Vašej bielej aj modrej sorty svedčia o nedostatku draslíka. Nedávno sa riešil podobný problém. Vinič je draslomilná plodina, insuficiencia draslíka spôsobuje aj menšiu mrazuodolnosť. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz