Divné bodky na výhonkoch révy



ZdeňkaT. - (32) - 103.253 (?)
19.3.2011 11:05

Zmiňujete se o tom, že dáváte kořenit réví i do vody - za jak dlouhou dobu se dá očekávat zakořenění? Myslíte, že zakoření stejně rychle jako v samotném perlitu? Zkouším obojí, ale zatím dělá réva mrtvého brouka v obou případech...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 44.75 (?), 16.3.2011 16:49

V loňském roce jsem proti neznámému škůdci na všech svých řízcích v dubnu, tedy asi jeden měsíc po jejich vyrašení použil prostředek TALSTAR. Projev napadení škudcem byl následující a velmi podobný tomu, co zde popisuje pan Vladimír : listy se nerozvíjely, zůstaly zakrněné, na listech plstnatý povlak, listy se deformovaly ohnutím okrajů. Vše by nasvědčovalo roztočům, ale : na listech byly vidět malinké roztroušené nepohyblivé černé tečky o velikosti odhadem asi 0,5 mm! Žádný pohyblivý hmyz jsem neobjevil. Stejné napadení bylo i na kontejnerových sazenicích řízcích malin, které jsem měl uložené vedle řízků révy. Je pravděpodobné, že se škůdce na révu rozšířil právě ze zakoupených malin. Protože jsem nezjistil o jakého škůdce jde, použil jsem proti němu TALSTAR, tedy prostředek s insekticidním a akaricidním účinkem, určený proti savému hmyzu a sviluškám. Řízky tento 2 x opakovaný postřik zdárně přežily. A zdárně rostly dál (a to až do přesazení ven, kdy mi je spálilo sluníčko - ale to je jiná kapitola). Takže toto je moje praktická zkušenost s insekticidním postřikem použitým na řízcích. Jiné chemické postřiky jsem na rašících řízcích zatím nezkoušel, neboť jsem neměl důvod. Bylo by určitě zajímavé, kdybyste Vy uvedl vlastní praktické negativní zkušenosti s chemickými prostředky použitými k ošetření řázků. Věděli bychom, kterých se máme vyvarovat.

Vykřičníky, pokud to uznáte za důležité a přínosné, klidně používejte dál. Jinak český význam pojmu "namístě"(psáno dohromady), který Vás možná zbytečně popudil, není totéž, co "na místě" (psáno zvlášť).  To slovo "namístě" by se v daném významu oné věty dalo nahradit i například slovy "správné","vhodné", "prospěšné", účinné" nebo třeba lidovým "to pravé ořechové". Uznávám, že Vámi doporučenou metodu odstraňování neznámého škůdce pomocí štětečku a vody přirovnat k nečinnosti a vyčkávání jsem nemusel. Pardon! Ale silně pochybuji o její účinnosti. Připadá mi to, jako vyrazit na zajíce s prakem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.87 (?), 16.3.2011 19:08
Vážený pán Nepodpísaný(!) Vaša aj moja rada pánovi Vladimírovi prichádzajú neskoro. Listy na rezkoch mu začínajú vädnúť. Práve v tomto štádiu byste ich chemickým postrekom dorazil. V prípade, že gulôčky boli vajíčka zatiaľ Vami neidentifikovaného parazita, po ich mechanickom odstránení štetečkom nemáte dôvod rezky chemicky ošetrovať. Štetec-prak v tomto prípade naozaj zajaca zabije. Aj keď ste mal u nezvädnutých listov s Talstarom dobré skúsenosti, situácia pána Vladimíra je teraz podstatne iná. Talstar obsahuje 11% pyrethroidu a zvyšok ropné produkty. Musel ste mať šťastie, že rezky prežili. Je dobré, že registrácia Talstaru 30.5.2010 skončila a v súčasnosti sa nesmie predávať. V minulosti som len raz skúsil insekticíd v prášku namiešaný podľa návodu a nedopadlo to dobre. Odvtedy s chemickou ochranou narašených rezkov neexperimentujem. Stačí, že aj bez chemickej ochrany po vyčerpaní zásobných látok v dreve väčšina odíde. Paľo P.S. Slovné spojenie "namístě" som nepoužil prvý, obráťte sa na jeho autora. Význam výkričníka sa viaže k inému diskusnému príspevku ohľadne kombinovaného postreku broskýň, kde sa Wimpiho osobne dotkla moja snaha vyvarovať žiadateľa o radu používať Sulku ako insekticíd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.3.2011 21:39

Pan Nepodpísaný xxx.44.75 jsem samozřejmě já, Wimpi! Myslím, že to jasně vyplývá z logiky textu mého příspěvku. Nějak jsem při jeho psaní pozapomněl, že nejsem zaregistrovaný, což téměř vždy dělám a podařilo se mi odeslat příspěvek jako "hostu". Jinak pane Paľo zakopávám "válečnou valašku" a těším se další Vaše přínosné a zajímavé příspěvky. Také bych Vám chtěl při této příležitosti sdělit, že je mi trochu líto, že Vy sám se chodíte pouze jako host, má to pro nás čtenáře jednu nevýhodu a to, že Vaše příspěvky v seznamu došlých zapadají mezi příspěvky ostatních hostů. Bylo by fajn, kdybychom už na první mrknutí viděli, které jsou od Vás a na které se můžeme přednostně zaměřit. Další nevýhodou hostování je to, že nejsou pod Vaším jménem příspěvky evidovány a lze je tudíž obtížně zpětně dohledat. A to je škoda. Nešlo by to změnit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.87 (?), 16.3.2011 23:09
Ak ste si všimol výkričníka, na ktorý ste citlivý, uzatvoreného v zátvorkách, mohol ste Wimpi vytušiť, že poznám autora príspevku. Nepovažujem našu spoločnú výmenu názorov za osobný súboj, takže netreba vykopávať či zakopávať valašku. Hlavné je, aby si čitatelia príspevkov vybrali pre seba niečo užitočné alebo aspoň humorné. Dnes tu zaznelo od pána velmeza slovo pochvaly: PARÁDA. Prajem si, aby takýchto pochvál bolo čo najviac. Na Vaše želanie sa zaregistrujem, ale mailovú schránku zverejniť nemienim. Podstatné je, aby som sa pod svoj názor podpísal. S prianím všetkého dobrého... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?), 17.3.2011 11:28

Zdravím.  O precitlivenosti mladých rastlín na postreky som netušil. Každopádne som nemal čo stratiť, lebo vrcholy letorastov začali usychať, tak som v odmernom valci rozrobil postrek OMITE a pár výhonkov som v ňom povymáčal. zdá sa že to pomohlo.

Inak tieto odrezky som dal schválne zakoreniť skôr ako "skúšobné", ešte v januári. ostatné odrezky som dal do vody až v týchto dňoch, preto ma napadlo, že by ich možno bolo vhodné tesne po vypučaní ošetriť predjarným postrekom, ktorý by tohto škodcu eliminoval.

Myslím že sa jedná o Hálčivca révového.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.3.2011 14:35

Je fajn, že jste si svůj problém se škůdcem na sazeničkách pravděpodobně vyřešil. Já jsem také překvapený těmi důraznými varováními před použitím chemických prostředků, které vyslal Paľo. Naposledy se mi totiž podařilo zničit postřikem rostliny někdy v dávných dobách nezodpovědného mládí, za socialistiké éry. Tím likvidačním prostředkem se tenkrát stal METATHION (extrémně smrděl) a tuším, že jeho obětí byly nějaké sazeničky citrusů, kdy jsem "pro jistiotu účinku" nasadil mnohem silnější koncentaci, než-li uváděl návod. Od té doby se raději držím návodů. Současný držený chemický arzenál mám sice pestrý, ale jeho držení a nutné používání mě radostí vůbec nenaplňuje. Díky němu se mi ale daří sklízet určitou část toho, co jsem nasadil.

Jinak k výše zmíněnému prostředku TALSTAR doplňuji tyto obecné informace : jedná se produkt USA dovážený do EU. Ukončení registrace v rámci celé EU (v ČR do 31.1.20011) je pravda, ovšem současně probíhá re-registrace přípravku a podle průběhu povolovacího řízení se čekává znovu udělení licence a následné uvedení na trh cca do roka. Důvodem jsou nové předpisy EU, které musel výrobce (dovozce) splnit a prokázat, což si vyžádalo určitý čas. Toto je informace od oficiálního dovozce prostředku do ČR. Větu "Je dobré, že registrácia Talstaru 30.5.2010 skončila a v súčasnosti sa nesmie predávať" a vše okolo ní, dost dobře nechápu. Působí to, jakoby TALSTAR byl nějaký nebezpečný produkt (= svin stvo), likvidující nejen rostliny, ale snad i člověka. Prostředek má širokospekrální účinek a je registrován pro aplikaci na mnoho druhů dřevin a zeleniny (viz. všeobecně dostupná dokumentace prostředku na netu). Proto jsem po něm loni šáhl, když jsem nedokázal přesně určit, jaká breberka mi začala postupně likvidovat révové sazeničky. Takže to jen tak na okraj, aby náhodou nedošlo k nějakému lavinovému poplachu u veřejnosti. Uvedená re-registarční procedura nepostihla pouze tento prostředek, ale větší počet pesticidů, dovážených do EU.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.87 (?), 17.3.2011 15:49
Zdravím Vás pán Vladimír! Ak Vám Omite zaberie, to sa ukáže o pár dní, potom úprimne gratulujem! Znamenalo by to, že parazitom je naozaj roztočec. Pozeral som znovu na Vaše posledné snímky, ale roztočcov (hálčivcov) by som netipoval. Tie majú veľkosť max. 0,15 mm, farbu mliečnu až béžovú a treba k tomu mikroskop. Vaše bodky na listoch sú väčšie a tmavé. V každom prípade už obaja vieme, že je lepšie robiť prevenciu, tzn. odstrániť gulôčky-vajíčka z povrchu mladých a krehkých výhonkov. Keď už ste siahli k chémii, dobre ste zvolil- prášok rozpustený vo vode. Omite zrejme nebude tak agresívny. Talstar obsahuje takmer 80% ropných produktov. V záujme objektívneho informovania mal pán Wimpi k svojím vyčerpávajúcim zisteniam pripísať aj tieto informácie o Talstare: Nejzávažnější nepříznivé účinky na zdraví člověka při používání látky/přípravku: Zdraví škodlivý při vdechování a při požití. Zdraví škodlivý: při požití může vyvolat poškození plic. Dráždí oči. Dráždí dýchací orgány. Opakovaná expozice může způsobit vysušení nebo popraskání kůže. Nejzávažnější nepříznivé účinky na životní prostředí při používání látky/přípravku: Vysoce toxický pro vodní organismy. Může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí. Pán Vladimír, napíšte prosím o niekoľko dní, ako to s rezkami dopadlo. Aké odrody vlastne zakoreňujete? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 17.3.2011 16:27

Pane Paľo, když už jste si tak důkladně nastudoval z návodu na TALSTAR to jeho chemické složení, tak už jste také mohl nahlédněte do tabulečky, kde je uvedeno, v jakých koncentracích se pro tu kterou plodinu má používat. Abych vám ušetřil práci s hledáním, tak jsou to koncetrace přibližně 0,02 ÷ 0,05 %. A z toho si prosím už sám dosaďte kolik ropných látek ulpí na povrchu dané rostliny. Možná budete pozitivně překvapen. Rovněž doporučuji, abyste nahlédl do návodu na jakýkoli jiný insektocidní či akaricidní chemický přípravek. Možná budete rovněž překvapen, a to asi nemile, že podobná, ne-li zcela totožná varování před zdravotními riziky a toxicitou pro přírodní organismy i člověka najdete i tam. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.149 (?), 17.3.2011 21:04

Nie som priaznivcom organických pesticídov v záhradke. To som na fóre už viackrát prezentoval. Je to moja voľba, na ktorú mám aj proti Vašej vôli právo. Nič ma zatiaľ v záhradke nenúti, aby som ich často používal. V minulosti som si v záhradke nasadil dravého roztoča a bolo to v pohode. Teraz sa k nemu vrátim. Typhlodromus pyri sa s Vaším "bezpečným" Talstarom, ako istotne viete, pán Wimpi, nemá moc v láske. A nielen on. Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ZdeňkaT. - (32) - 103.253 (?), 19.3.2011 11:05

Zmiňujete se o tom, že dáváte kořenit réví i do vody - za jak dlouhou dobu se dá očekávat zakořenění? Myslíte, že zakoření stejně rychle jako v samotném perlitu? Zkouším obojí, ale zatím dělá réva mrtvého brouka v obou případech...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika